Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν σχέδια να φιλοξενήσουν διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μέχρις ότου συμφωνηθούν όλα.

    Ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχαν μια καλή συζήτηση κατά την οποία ανασκόπησαν την πορεία των συνομιλιών.

    Αφού χαιρέτισε το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά αύριο και οι σύμβουλοί τους την Παρασκευή, είπε ότι αύριο θα καθοριστούν οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών.

    Επισήμανε τη σημασία να υπάρχει δυναμική στις συνομιλίες και χαρακτήρισε το περιουσιακό ως ένα δύσκολο θέμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι δύο πλευρές.

    Ερωτηθείς τι αναμένουν τα ΗΕ από τις επόμενες συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο περιουσιακό».

    «Το περιουσιακό είναι ένα δύσκολο θέμα και είναι καλό το ότι εργάζονται πάνω σε αυτό», συνέχισε.

    Αφού επισήμανε ότι στις συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχαν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, είπε ότι πρέπει να επιτευχθούν συγκλίσεις και στο «δύσκολο θέμα του περιουσιακού».

    Ερωτηθείς εάν είναι δυνατόν να επιτευχθούν συγκλίσεις, είπε ότι αυτό είναι δυνατόν, λέγοντας ότι «αυτά είναι πραγματικά πολιτικά ζητήματα, είναι δυνατόν να βρεθούν τρόποι, και πρέπει να υπάρχει αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές για να επιτευχθεί αυτό».

    Διαφορετικά, συνέχισε, εάν δεν εξευρεθούν συγκλίσεις, οι διαπραγματεύσεις θα αποτύχουν.

    Είπε ακόμη ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς συνδέει το περιουσιακό με το εδαφικό, προσθέτοντας ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία η διαδικασία δεν θα προχωρήσει πολύ.

    «Μπορείς να αρχίσεις να διαπραγματεύεσαι πάνω σε άλλα θέματα, αλλά στο τέλος αν δεν μπορέσεις να συμφωνήσεις στο τι θα συμβεί στο περιουσιακό στην Κύπρο, δεν θα μπορέσεις ποτέ να έχεις μια συνολική συμφωνία. Ολοι το γνωρίζουν αυτό, είναι ξεκάθαρο».

    Επαναλαμβάνοντας ότι «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρις ότου συμφωνηθούν όλα», ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «αν δεν συμφωνήσεις πάνω σε ένα κεφάλαιο μπορεί να συμφωνήσεις σε όλα τα άλλα αλλά αν δεν συμφωνήσεις σε ένα τότε δεν μπορείς να έχεις μια συνολική συμφωνία».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία για το Κυπριακό, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό η διαδικασία να έχει δυναμική και οι ηγέτες να προχωρήσουν όσο σύντομα γίνεται.

    «Ωστόσο», συνέχισε, «όχι πολύ γρήγορα, ώστε να μπορέσουν να κάνουν σωστή δουλειά, αλλά όχι και να προχωρούν πολύ αργά».

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν σχέδια να φιλοξενήσουν μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να εξεύρουν τρόπους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, προσθέτοντας «πρέπει να σκεφτούν πως εάν δεν συμφωνήσουν, πώς αλλιώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα;», σημειώνοντας ότι στο τέλος δεν είναι ούτε τα ΗΕ, ούτε η διεθνής κοινότητα που θα αποφασίσουν, αλλά οι δύο πλευρές.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φούλε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στα πλαίσια της επίσκεψης του στο νησί ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών και θα παρευρεθεί στο άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα αυτού του σημείου διέλευσης και νοιώθει περηφάνια για το ότι συνέβαλε με οικονομικά μέσα σε ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο», δήλωσε πριν από την επίσκεψη του στο νησί ο Στέφαν Φούλε.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου στην Κύπρο, ο Στέφαν Φούλε θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την Πέμπτη στις 8:00, ενώ αργότερα στις 10:15 θα παρευρεθεί στην ειδική τελετή για το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη.

    Στις 13:10 της ίδιας μέρας θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 October 2010 - 13:29:31 UTC