Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΜΙΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ SMITHSONIAN 50ΧΡΟΝΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΜΙΛΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    «Είμαι έτοιμος για λύση. Δεν κατήλθα υποψήφιος πρόεδρος για την καρέκλα, αλλά για να λύσω το Κυπριακό», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στη «δεξαμενή σκέψης» Brookings Institution, μία από τις γνωστότερες και εγκυρότερες της Ουάσιγκτον.

    «Αυτό ήταν για μένα στόχος ζωής», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί και η δημιουργία «μίας δικαιότερης κοινωνίας. Θέλω οι φτωχοί να ζουν καλύτερα, θέλω ο πλούτος να διανέμεται καλύτερα στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αγαπώ τους Τουρκοκύπριους κι αυτό δεν είναι λόγια», συμπλήρωσε.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος, ενώπιον ενός ακροατηρίου αποτελούμενο από πρώην διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς κ.α., πέραν των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, ανέπτυξε και το όραμά του για την Κύπρο ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Στρόουμπε Τάλμποτ, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κλίντον. Από κυπριακής πλευράς, την ομιλία παρακολούθησαν η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Παύλος Αναστασιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρευρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Φιλανδίας, Νορβηγίας και Εσθονίας.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια εις βάθος ανάλυση του κυπριακού προβλήματος. Παρουσίασε τις θέσεις του για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της και για την ειρηνική συμβίωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με τους οποίους, όπως ανέφερε, «μας συνδέουν κοινοί αγώνες». Εξήγησε ότι στην Κύπρο δεν υπήρχαν ποτέ συνθήκες ομοσπονδίας καθότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν μαζί και, ως εκ τούτου, η λύση της ομοσπονδίας ήταν μια πολύ γενναία απόφαση εκ μέρους του Προέδρου Μακαρίου.

    Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι παρόλο που τον κύριο λόγο για επίτευξη λύσης τον έχει η Τουρκία, με τον κ. Ταλάτ υπήρξε πρόοδος στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Με την εκλογή Ερογλου αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στο κεφάλαιο των περιουσιών καθότι η θέση του είναι ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο νυν χρήστης, ανέφερε. Το περιουσιακό, εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι θέμα αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η θέση του είναι η διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων για όλους τους πρόσφυγες.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τη δέσμη προτάσεων που υπέβαλε πρόσφατα για επιτάχυνση των συνομιλιών και την οποία απέρριψε η άλλη πλευρά. Υπογράμμισε ότι ευελπιστεί ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει δεύτερες σκέψεις γιατί θα είναι προς όφελος τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

    Επαναλαμβάνοντας τη διαπίστωση ότι η τουρκική κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας διάφορα άλλα προβλήματα, δεν είναι έτοιμη για λύση τώρα, είπε: Δεν αμφιβάλω ότι ο πρόεδρος Γκιουλ κι ο πρωθυπουργός Ερντογάν θέλουν λύση του Κυπριακού. Ισως την θέλουν αργότερα. Δεν νομίζω όμως πως αυτή της στιγμή είναι έτοιμοι.»

    Τέλος, αναφέρθηκε στις παροχές της κυπριακής κυβέρνησης προς τους Τουρκοκυπρίους και στο θέμα της εμπορίας των προϊόντων τους μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής και ευχήθηκε όπως σύντομα καταργηθούν όλες οι πράσινες γραμμές και επανενωθεί η Κύπρος. Απαντώντας στα ερωτήματα του ακροατηρίου, σε ερώτηση για το πώς ο πολύπλοκος χαρακτήρας της σχέσης Τουρκίας-ΕΕ, μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Αγκυρας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διευκρινίζοντας, όμως, ότι η υποστήριξη αυτή έγκειται στην εκπλήρωση, από πλευράς Τουρκίας, των υποχρεώσεων της προς την Ε.Ε και, ειδικότερα, απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε δεν μπορεί να κατέχει τμήμα ενός άλλους κράτους-μέλους.

    Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι το Κυπριακό δεν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η Τουρκία σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή της προοπτική, εφόσον υπάρχει αντίθεση από μεγάλα κράτη-μέλη της Ε.Ε τα οποία ευνοούν την ύπαρξη ειδικής σχέσης Τουρκίας Ε.Ε, αντί της πλήρους ένταξης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να διαχωρίσει το Κυπριακό, που αποτελεί πρόβλημα εισβολής και κατοχής, από τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία.

    Ερωτηθείς για το πόσο μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην επίτευξη προόδου στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι, ρεαλιστικά, η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο πριν τη λύση, αν και θα ήταν καλό να αποσύρει η Τουρκία τουλάχιστον μέρος των στρατευμάτων της ως δείγμα καλής θέλησης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διευκρίνισε ότι η θέση που υποστηρίζει είναι υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από της Κύπρο. Ωστόσο, όπως δήλωσε και στον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, δεν είναι τώρα ο κατάλληλος χρόνος για να τεθεί θέμα Βρετανικών Βάσεων.

    «Αυτό είναι ένα θέμα που θα το λύσουν τα παιδιά και εγγόνια μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκκύπριοι μαζί».

    Ο Πρόεδρος μίλησε επίσης για τον αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρκικός στρατός και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα του ανοίγματος του οδοφράγματος του Λιμνίτη, όπου ο αρχηγός των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων έπρεπε να δώσει τη συγκατάθεσή του.

    «Αν δεν νοιαζόμουν για τον κόσμο που ζει σαν όμηρος, δεν επρόκειτο να κάνω υποχωρήσεις για να φτάσουμε στη συμφωνία. Και ποιος έβαλε τους όρους; Ο τουρκικός στρατός».

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ερτογάν μετά το δημοψήφισμα από το οποίο βγήκε ενισχυμένος, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε λύση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναγνώρισε ότι οι θέσεις του κ. Ερντογάν διαφέρουν ποσώς από αυτές των προκατόχων του, προσθέτοντας, όμως, ότι η διαμάχη που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό της Τουρκίας μεταξύ της κυβέρνησης και του στρατού περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ευχή όπως προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η τουρκική κυβέρνηση και οι οποίες, ενδεχομένως, να οδηγήσουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Δήλωσε, παράλληλα, ότι Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία, πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυση προβλημάτων, καθώς και για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

    Ερωτηθείς για την άποψη των Ελληνοκυπρίων επί του θέματος της παραμονής ή όχι των ειρηνευτικών στρατευμάτων του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος επισήμανε ότι η παραμονή της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ είναι πολύ σημαντική, τόσο για την ψυχολογία των Κυπρίων, όσο και για την αποτροπή παράνομων μετακινήσεων των τουρκικών στρατευμάτων επί κυπριακού εδάφους.

    Με την ευκαιρία, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο πρέσβη της Φιλανδίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς τη χώρα του, για τις χιλιάδες ανδρών που έχει στείλει όλα τα χρόνια στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε σαφές ότι οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ ήταν πάντοτε καλές και ότι η βελτίωση των σχέσεων δεν προέκυψε εξαιτίας της ρήξης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Κύπρου προς τον παλαιστινιακό λαό και προς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, δηλώνοντας ότι χρειάζεται να αποκατασταθούν οι σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο για να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ενώ κάλεσε τα αραβικά κράτη να αναγνωρίσουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ προκειμένου να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

    Ερωτηθείς για τον αν η θέση του ενάντια στη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου μεταξύ του ψευδοκράτους και άλλων χωρών συμβάλλει στην αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων από το νησί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε την ανάγκη διατύπωσης του απαραίτητου σεβασμού απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Εξήγησε ότι απευθείας εμπόριο σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

    Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του αναφορικά με τη διεξαγωγή εμπορίου από το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα αναβαθμίσουν, εάν τεθούν σε ισχύ, την οικονομική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων.

    Τέλος, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η αποχώρηση μεγάλης μερίδας των Τουρκοκυπρίων από το νησί οφείλεται στο γεγονός ότι το ψευδοκράτος δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των εποίκων και όχι των Τουρκοκυπρίων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον για να τελέσει σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) τα εγκαίνια της έκθεσης Cyprus: Crossroads of Civilizations στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Smithsonian.

    Πρόκειται να αναχωρήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα επιστρέφοντας στην Κύπρο, στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα) της Τρίτης.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας το πρόγραμμα των επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αναχώρησε για την Ουάσιγκτον, για να παρευρεθεί σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης του Σμισθόνιαν για τον εορτασμό των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κυπριανού είχε συνομιλίες με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Liberman, του Ιράκ Hoshyar Zebari, της Γκαμπόν Paul Toungui και της Βραζιλίας Celso Amorim. Σε όλες τις συναντήσεις συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και το Κυπριακό.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ συζητήθηκε επίσης το Μεσανατολικό ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ έκανε στον κ. Κυπριανού μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας. Συζητήθηκε επίσης η προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιράκ.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει για την εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, David Lidington στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    «Νομίζουμε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να εργασθούν μαζί με εποικοδομητικό και ευφάνταστο τρόπο για την επίτευξη μιας λύσης που θα ικανοποιεί τις ελπίδες και τις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης διευθέτησης στο Κυπριακό,» πρόσθεσε.

    Αυτό, κατέληξε, «είναι ένα θέμα που οι Βρετανοί υπουργοί, από τον πρωθυπουργό και κάτω, συζητούν τακτικά με τους Τούρκους συνεργάτες τους. Μιλούν στην Τουρκία όπως σε ένα φίλο για το πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει προς τη λύση του Κυπριακού. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες».

    [04] ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ SMITHSONIAN 50ΧΡΟΝΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Εγκαινιάζεται την Τρίτη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η μεγαλύτερη έκθεση που διοργάνωσε ποτέ η Κύπρος στο εξωτερικό. Πρόκειται για την έκθεση με τίτλο Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών (Cyprus: Crossroads of Civilizations), η οποία θα είναι ανοικτή μέχρι την 1η Μαΐου 2011 στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian Institution στην Ουάσινγκτον, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο.

    Στην έκθεση, η οποία θα καλύπτει την ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι την Ενετική περίοδο, θα παρουσιαστούν περίπου 260 αντικείμενα πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Με την έκθεση αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα γιορτάσει τα πενηντάχρονά της στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, που συμπίπτουν με τους εορτασμούς των 100 χρόνων του Μουσείου.

    Συντελεστές της έκθεσης είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων με 192 αντικείμενα και τέσσερα αντίγραφα (αρχαιολογικών αντικειμένων), το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Κύπρου με 50 νομίσματα διαφόρων περιόδων, δύο χάρτες και δύο γκραβούρες, το Μουσείο Πιερίδη-Marfin Laiki Bank με δύο αντικείμενα, το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας με ένα αντικείμενο, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ` με πέντε βυζαντινές εικόνες, και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου με τέσσερις εικόνες και ένα μεταλλικό σταυρό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 September 2010 - 9:29:26 UTC