Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΠΑΙΝΤΕΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΡΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] EURO 2012 ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΠΑΦΕΣ

    Συναντήσεις με την ηγεσία της πανίσχυρης Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), αλλά και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είχε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο της 65ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Τα στελέχη του εβραϊκού λόμπι παρέθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γεύμα κι αφού ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπέβαλαν ερωτήσεις για το πρόβλημα, όσο και για διάφορα περιφερειακά ζητήματα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν στο Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα και αν η Κύπρος ανησυχεί από την απειλή, το θέμα της Γάζα κ.α.

    Στο γεύμα της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής που έχει Εκτελεστικό Διευθυντή τον David Harris, παρακάθισαν επίσης ηγετικοί παράγοντες της κυπριακής παροικίας Αμερικής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε πολύ καλή τη συζήτηση, σημειώνοντας ότι τα μέλη της Επιτροπής που επέδειξαν πολύ ενδιαφέρον υποσχέθηκαν να συνεχιστούν αυτές τις επαφές.

    «Μου δόθηκε η ευκαιρία ενώπιον πολλών συνδαιτυμόνων της Επιτροπής αυτής να αναλύσω σε βάθος το κυπριακό πρόβλημα και βεβαίως αν θέλετε το όραμα μας σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, και την Κύπρο και την Παλαιστίνη και το κράτος του Ισραήλ. Ηταν μια πολλή καλή συζήτηση πρέπει να πω με πολύ ενδιαφέρον από πλευράς των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι έχουν υποσχεθεί ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις επαφές», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Εχουν συμφωνήσει μαζί μου στη θέση την οποία έχω εκφράσει ότι βεβαίως υπάρχει κάθε δικαίωμα στους Παλαιστίνιους να έχουν το κράτος τους και στο Ισραήλ να έχει το δικό τους κράτος μέσα σε συνθήκες ειρηνικής συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ τους. Και αυτό το θεωρώ θετικό στοιχείο. Είναι ίσως η πρώτη φορά που εμπλέκεται με τόσο ενδιαφέρον η Αμερικάνικη Επιτροπή των Εβραίων στο Κυπριακό. Και έχουν δώσει την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν και θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν εμάς για να λύσουμε το πρόβλημα με το πιο δίκαιο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι ευχάριστο εν πάση περιπτώσει και είναι θετικό στοιχείο», πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Μαχμούντ Αμπάς τον οποίο αποκάλεσε πολύ παλιό καλό φίλο και του ιδίου προσωπικά αλλά και της Κύπρου είπε ότι στη συζήτηση μοιράστηκαν τις απόψεις και τις αγωνίες τους σε ό,τι αφορά στην πορεία του κυπριακού προβλήματος και σε ό,τι αφορά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το Παλαιστινιακό.

    Παράλληλα υποσχέθηκε στον Παλαιστίνιο πρόεδρο ότι θα επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη το συντομότερο δυνατό.

    «Το μεγάλο πρόβλημα των Παλαιστίνιων είναι η μη συνέχιση του μορατόριουμ οικοδόμησης οικισμών από πλευράς των Ισραηλινών. Φυσιολογικά εμείς θεωρούμε ότι το μορατόριουμ πρέπει να συνεχιστεί για να υπάρχει περισσότερη δυνατότητα στον Πρόεδρο Αμπάς να διαπραγματευτεί. Διαφορετικά θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Εχουμε επαναβεβαιώσει τις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών και μεταξύ μας ασφαλώς και έχω υποσχεθεί στον Πρόεδρο Αμπάς ότι θα επισκεφθώ τα Παλαιστινιακά Εδάφη το συντομότερο δυνατό», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε χθες συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και αμέσως μετά διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Boris Tadic.

    Σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Νωρίτερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε στην ολομέλεια της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Η τριήμερη σύνοδος λήγει με την υιοθέτηση από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων Πολιτικής Διακήρυξης, η οποία προνοεί ένα σχέδιο δράσης επιτάχυνσης και ενδυνάμωσης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων της χιλιετίας.

    Τον Πρόεδρο συνόδευαν στη Σύνοδο, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΜΠΑΙΝΤΕΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό, η διαφορά Ελλάδα Σκοπίων, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, το Μεσανατολικό και θέματα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο και διήρκεσε μιάμιση ώρα.

    Οπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος χαιρέτισε τις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και εξέφρασε τη σθεναρή του υποστήριξη στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Ελλάδα ενώ επιδοκίμασε και την τολμηρή ηγεσία του πρωθυπουργού.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την κατάσταση «και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία». Παράλληλα ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επιδοκίμασε τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Τουρκίας να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε πως στη συζήτηση με τον κ. Μπάιντεν εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του «προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και στις δικές του προσπάθειες, τις νέες του πρωτοβουλίες για να δώσει νέα ώθηση και δυναμική στην επανένωση της νήσου. Και βεβαίως, την ανάγκη πια, με υπευθυνότητα και με νέα πρωτοβουλία και από την πλευρά της ίδιας της Τουρκίας, η οποία στο κάτω - κάτω είναι η δύναμη κατοχής στην Κύπρο και έχει τεράστιες ευθύνες να συμβάλει ώστε να μπορέσει να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΡΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το «σαφέστατο μήνυμα» ότι η Συρία υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου και ότι η χώρα αυτή στο μέτρο του δυνατού θα ασκήσει την επιρροή της ώστε το Κυπριακό να λυθεί το συντομότερο δυνατό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από επίσημη επίσκεψη στη Συρία, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι είναι «απόλυτα ικανοποιημένος» από την επίσκεψή του και από τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Πρόεδρο Ασσαντ όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής της Συρίας.

    Για το Κυπριακό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ήταν σαφέστατο το μήνυμα ότι η Συρία συνεχίζει να υποστηρίζει την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στο μέτρο του δυνατού και η ίδια θα ασκήσει τη δική της επιρροή έτσι που να λυθεί το συντομότερο δυνατό το Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

    «Σημαντικό κομμάτι που μας έχει λεχθεί είναι ότι σίγουρα η Συρία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, αυτό όμως δεν την εμποδίζει από το να εμβαθύνει και να ενισχύσει τις σχέσεις με μια φίλη χώρα όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και σίγουρα δεν πρόκειται να θυσιαστεί η Κύπρος στο βωμό των όποιων άλλων συμφερόντων», πρόσθεσε.

    [04] EURO 2012 ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΥ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

    Μέχρι το παιχνίδι της Εθνικής Ομάδας της Κύπρου στο ποδόσφαιρο με την αντίστοιχη ομάδα της Νορβηγίας μας χωρίζουν δεκαπέντε μέρες, όμως το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται καθημερινά για την αναμέτρηση της 8ης Οκτωβρίου είναι μεγάλο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για τις 8 Οκτωβρίου, στις 21:00, στο ``Αντώνης Παπαδόπουλος``.

    Το πολύ καλό ξεκίνημα που πραγματοποίησε η Νορβηγία στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012 με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες, προκάλεσε ενθουσιασμό και μέχρι στιγμής έχουν ζητηθεί για Νορβηγούς φιλάθλους χίλια εισιτήρια, αριθμός που θα αυξηθεί, καθώς καθημερινά μέσω της ΚΟΠ ζητούν πληροφορίες για την οργάνωση του αγώνα και τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων.

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται επίσης από δημοσιογραφικής πλευράς και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Ομοσπονδίας της Νορβηγίας, στην Κύπρο για να καλύψουν το παιχνίδι θα έρθουν περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι ΜΜΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 22 September 2010 - 9:29:25 UTC