Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΦΑΝΑΚΕΡΕ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΦΑΝΑΚΕΡΕ
  • [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ - ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με το τρίπτυχο των προτάσεων του για το Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής.

    Κληθείς, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου των αποδήμων, να σχολιάσει σημερινό σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Στεφάνου επιβεβαίωσε ότι «ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το τρίπτυχο των προτάσεων που προτείνουμε αναφορικά με το Κυπριακό».

    «θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας γιατί ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει δώσει τη δική του την απάντηση. Δεν θα σχολιάσω το περιεχόμενο της επιστολής, όπως δεν έχουμε σχολιάσει ούτε και άλλες επιστολές που έχουμε πάρει από άλλους παράγοντες, αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ή άλλους εκπροσώπους κρατών», πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι «γίνεται μια αξιολόγηση αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχουμε, αναφορικά με το τρίπτυχο των προτάσεων και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την προσπάθεια σε συντονισμό και συνεργασία με την Ελλάδα για να προωθήσουμε περαιτέρω το τρίπτυχο αυτό».

    Επισήμανε ότι «είναι πεποίθηση μας πως αυτές οι προτάσεις, οι οποίες στηρίζονται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι ισορροπημένες, είναι ρεαλιστικές, μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη και μέσα από την υλοποίηση τους, να προωθήσουμε αποφασιστικά το διάλογο, να επιταχύνουμε το διάλογο και ταυτόχρονα, να δημιουργήσουμε μια νέα προοπτική για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες ανάληψης πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να δημιουργούνται δυναμικές προς προώθηση συγκεκριμένων στόχων και μας ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου που προβλέπουν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο».

    «Μέσα στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών είναι και το τρίπτυχο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούν αυτές οι προτάσεις να τύχουν μιας θετικής ανταπόκρισης και από την τουρκική πλευρά, προκειμένου, σύμφωνα με παρατήρηση του δημοσιογράφου, να απεγκλωβιστούμε από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι « πρώτο, κανένας δεν έχει κηρύξει αδιέξοδο».

    «Δεύτερο», πρόσθεσε, «η διαδικασία είναι μια διαδικασία που προβλέπουν και ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνοντας ότι «από το 1974 διεξάγεται δικοινοτικός διάλογος με στόχο την επίτευξη λύσης στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού».

    Ανέφερε ότι «έχουμε πρόταση για τον τρόπο επίλυσης των διεθνών πτυχών του Κυπριακού. Η διαχρονική μας θέση για τη διεθνή διάσκεψη στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή συγκεκριμένων παραγόντων, έτσι όπως είναι η δική μας η πρόταση».

    Πρόσθεσε ότι «η απάντηση στην άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί αυτό το τρίπτυχο είναι η συνέχιση της προσπάθειας για να πειστεί η Τουρκία να δεχθεί, τόσο το τρίπτυχο των προτάσεων, αλλά και γενικότερα η Τουρκία να αλλάξει στάση και να επιτρέψει με την εποικοδομητική της στάση να μπορέσουνε να φτάσουμε σε λύση. Αυτή είναι η προσπάθεια μας».

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των συνομιλιών αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συνομιλιών, είπε ότι «όταν προσπαθείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα και καθηλώνεσαι στην απαισιοδοξία, τότε δεν έχεις και προοπτικές να επιλύσεις το πρόβλημα».

    Ανέφερε ότι «οι δυσκολίες είναι μπροστά μας, τα δεδομένα είναι μπροστά μας, έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του ενώπιον των αποδήμων ότι, ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων, άλλη επιλογή δεν έχουμε από το να συνεχίσουμε με στοχευμένες ενέργειες, με συνέπεια στις αρχές λύσεις του κυπριακού αλλά και με ρεαλισμό για να λύσουμε το κυπριακό».

    Κληθείς να σχολιάσει το μήνυμα της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στο συνέδριο των αποδήμων, η οποία, σύμφωνα με παρατήρηση δημοσιογράφου, φαίνεται να εξισώνει τις δύο πλευρές και άρα είναι κάτι που δεν ικανοποιεί πλήρως τη δική μας πλευρά, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε κατά πόσο η κα. Κλίντον «έχει πει τίποτε το διαφορετικό από τις πάγιες προσεγγίσεις των ΗΠΑ».

    «Πρέπει να πω ότι είναι γνωστή η θέση μας ότι θέλουμε ο διεθνής παράγοντας και ειδικά χώρες και δυνάμεις που έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία να ενδιαφέρονται για το Κυπριακό, να το παρακολουθούν και να λειτουργούν προς εκείνες τις ορθές κατευθύνσεις που να επιτρέπουν τη διάνοιξη της προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού».

    Θέλουμε, κατέληξε, « και οι ΗΠΑ, που είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, να στραφούν προς την Τουρκία και να ασκήσουν την επιρροή τους έτσι ώστε η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση».

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΦΑΝΑΚΕΡΕ

    Για μαξιμαλιστικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία έχει ξεφύγει από τη βάση ομοσπονδιακής λύσης και γι` αυτό ίσως θα έπρεπε να καταγγελθεί έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, μετά το πέρας συνάντησης με το Βέλγο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Steven Vanackere, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση της Εκκλησίας για σύνταξη σχεδίου λύσης από ξένους εμπειρογνώμονες.

    Της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο προηγήθηκε σύσκεψη του κ. Vanackere και του επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της ΕΕ Leopold Maurer και την Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία Αντρούλα Καμιναρά, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

    «Εχω ενημερώσει το Βέλγο Υπουργό Εξωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για τις θέσεις της Εκκλησίας στο εθνικό θέμα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας ότι «του εξήγησα ότι έχουν φύγει οι Τούρκοι από τη βάση των συνομιλιών που είναι ομοσπονδιακή».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «τόσο ο Πρόεδρος της Τουρκίας όσο και ο Πρωθυπουργός, και εκπρόσωπος των Τ/Κ ο κ. Ερογλου ομιλούν ξεκάθαρα περί δύο κρατών, δύο κυβερνήσεων, δύο λαών. Δεν είναι ομοσπονδιακή βάσις αυτή», είπε, «και ίσως έπρεπε να καταγγελθεί η παρασπονδία που κάνει η τουρκική πλευρά με αυτές τις μαξιμαλιστικές θέσεις».

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΦΑΝΑΚΕΡΕ

    Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα που αφορούν την ΕΕ αλλά και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Βελγίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στίβεν Φανάκερε, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο τελευταίος στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέλυσε στο Βέλγο αξιωματούχο τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξήγησε, όπως είπε, ποιός φταίει για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις.

    Οπως ανέφερε στον κ.Φανάκερε, η ελληνοκυπριακή πλευρά όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, πολιτεύεται με έναν υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο και προτείνει προτάσεις που στηρίζονται στα ψηφίσματα των ΗΕ και στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, ενώ εξήγησε ότι τα πράγματα δεν προχωρούν γιατί η Τουρκία δεν το θέλει.

    Είναι γνωστές οι στοχεύσεις και οι επιδιώξεις της Τουρκίας, δήλωσε, και γι αυτό το λόγο ζήτησε και από τον Υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου να ασκούνται συνεχείς πιέσεις προς την Τουρκία έτσι που να υποχρεωθεί να διαφοροποιήσει τη θέση, τη στάση και τη συμπεριφορά της.

    [04] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ - ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διόρισε σήμερα Διευθυντή του Γραφείου του τον Χρίστο Χριστοφίδη. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Χριστοφίδης θα ασκεί, επίσης, καθήκοντα Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    Ο κ. Χριστοφίδης γεννήθηκε στην κατεχόμενη Μόρφου στις 20 Ιουνίου 1974. Μετά την εισβολή βρέθηκε με την οικογένεια του στο συνοικισμό «Στρόβολος 2» όπου και μεγάλωσε. Σήμερα είναι κάτοικος Παλλουριώτισσας. Είναι γιος της Μάρως Τοουλαρά από τη Μόρφου και του Χριστάκη Χριστοφίδη από την Κυρά Μόρφου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Είναι νυμφευμένος με την ακαδημαϊκό Ρίτα Παναούρα, και έχουν δύο παιδιά, το Μάριο 9 χρόνων και την Ευρυδίκη 3 χρόνων.

    Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου, από το οποίο απέκτησε πτυχίο Επιστημών της Αγωγής και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην «Κοινωνιολογία» από το πανεπιστήμιο Warwick στην Αγγλία και μεταπτυχιακού τίτλου στην «Κοινωνική και Πολιτική Θεωρία» από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Στη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του Φοιτητικού Κινήματος μέσα από τις γραμμές της Προοδευτικής Κ.Φ. του Πανεπιστημίου Κύπρου, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος από το 1992 μέχρι το 1996. Ταυτόχρονα υπηρέτησε από την θέση του Γενικού Γραμματέα της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ) από το 1997 μέχρι το 1999. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Φοιτητικής Ενωσης Πανεπιστημίου Κύπρου (ΦΕΠΑΝ) και του Συνδέσμου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με την αποπεράτωση των σπουδών του ανέλαβε Γραμματέας του Φοιτητικού Τμήματος της ΕΔΟΝ και στη συνέχεια Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

    Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας και Επαναπροσέγγισης του ΑΚΕΛ καθώς και μέλος στο Μορφωτικό Γραφείο. Είναι, επίσης μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 August 2010 - 15:29:27 UTC