Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΗΛ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πολιτικές δυνάμεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει μέσα από το διάλογο να καταλήξουν σε μια ελάχιστη, έστω, ενότητα, έχοντας υπόψη τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Κάλεσε επίσης όλους να προσπαθήσουν έτσι ώστε οι τόνοι να κρατηθούν σιωπηλοί και να μην δημιουργούνται συνεχώς εστίες διαφωνίας και διαφορετικών τοποθετήσεων.

    Ο κ. Στεφάνου έκανε αναφορά στη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο των Αποδήμων, σημειώνοντας ότι δίνει το στίγμα της πολιτικής του σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό.

    Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος «έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε σταθερές παραμέτρους της πολιτικής της ε/κ πλευράς που δεν είναι σημερινές, έχουν μια ιστορία πίσω τους, όπως ιστορία έχει πίσω του και το Κυπριακό. Δεν είναι τώρα που αντιμετωπίζουμε το Κυπριακό. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ως σταθερές παραμέτρους τον στόχο της λύσης στο Κυπριακό που είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, μια συμφωνία συμβιβασμό που έγινε το 1977, επαναβεβαιώθηκε το 1979 και έχει υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ, και καθοδηγεί την δική μας την πλευρά αλλά και τον ΟΗΕ στις προσπάθειες επίτευξης λύσης, έχει αναφερθεί στην μέθοδο λύσης του Κυπριακού, των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού που είναι ο δικοινοτικός διάλογος».

    Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε επίσης «σε μια άλλη παράμετρο της πολιτικής μας, διαχρονική, που είναι η αντίθεσή μας στην διχοτόμηση ως λύση του Κυπριακού γιατί επιδιώκουμε λύση επανένωσης της χώρας και του λαού μέσα στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί επίσης και σε μια άλλη προϋπόθεση, παράμετρο, που είναι η ενότητα στην οποία έχω αναφερθεί και εγώ», συμπλήρωσε.

    Πιστεύουμε, συνέχισε, «ότι αν υπάρξει μια αμοιβαία προσπάθεια από όλους, μπορεί να επιτευχθεί μια ελάχιστη, έστω, ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, στη βάση των προτάσεων που ο Πρόεδρος έχει εισηγηθεί, γιατί αυτές οι προτάσεις και ισορροπημένες και ρεαλιστικές είναι, και στηρίζονται σε ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και σε διαχρονικές θέσεις της ε/κ πλευράς, και αν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επιταχυνθούν και ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».

    Πρόσθεσε ότι «ευελπιστούμε και εργαζόμαστε για να αποδεχθεί αυτές τις προτάσεις η τουρκική πλευρά. Γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα έχει αρνητική τοποθέτηση. Όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες προώθησης των προτάσεών μας διεθνώς. Σε αυτή την προσπάθεια, όπως ξανά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις με τις σχέσεις και τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν διεθνώς. Σε αυτή την προσπάθεια θέση και ρόλο έχουν και οι απόδημοί μας με τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια στις χώρες τις οποίες βρίσκονται, ιδιαίτερα στις σημαντικές χώρες όπου αποτελούν σημαντικά κέντρα αποφάσεων για τη διεθνή πολιτική σκηνή», συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε όχι ακόμα. «Πιστεύω όπως έχω πει και προηγουμένως, ότι σύντομα θα καθοριστεί», κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΙΣΡΑΗΛ

    Η τουρκική πλευρά έχει επανειλημμένα απορρίψει την εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με το αιτιολογικό ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι αντικειμενική γιατί σε αυτή συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του πριν από την ενημέρωση των αποδήμων για το Κυπριακό για τις δραστηριότητες του ΥΠΕΞ και κληθείς να πει εάν το ΥΠΕΞ θα προχωρήσει σε κάποιες επαφές για σκοπούς προώθησης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενοι την ανατροπή των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ, ο Μάρκος Κυπριανού τόνισε ότι η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος όλων των χωρών στην περιοχή. ``Και αυτό σε αντιπαράθεση με τις υστερικές θα έλεγα, αντιδράσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης. Παραμένουμε σταθεροί στις αρχές μας``. Οσον αφορά το Μεσανατολικό και το Παλαιστινιακό, είπε, η θέση μας είναι σαφής για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, θέση που έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει και προς το Ισραήλ.

    ``Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν έχουμε βελτιώσει σημαντικότατα τις σχέσεις μας με το Ισραήλ, τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο και σε άλλα επίπεδα``. Αυτό, είπε, αποδεικνύουν και οι πολλές συναντήσεις του προσωπικά με Ισραηλινούς ομολόγους του. Ταυτόχρονα, συνέχισε, η δραστηριοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο και τον κόσμο της Μέσης Ανατολής έχει εντατικοποιηθεί, σημειώνοντας ότι επί της παρούσης κυβέρνησης έχουν ανοίξει πρεσβείες στο Αμάν, το Αμπου Ντάμπι, σύντομα στο Μοσκάτ, ενώ έχει ανοίξει γραφείο στη Ραμάλα και έχουν γίνει ανταλλαγές επισκέψεων με Αραβες υπουργούς. Είναι μια ισορροπημένη, πρόσθεσε, πολιτική, που στηρίζεται σε αρχές και η ανάπτυξη μιας σχέσης δεν γίνεται εις βάρος της άλλης. Το ΥΠΕΞ θα συνεχίσει ακόμα πιο έντονα με αυτή τη δραστηριοποίηση πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 August 2010 - 17:29:27 UTC