Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΑΝΕΙΑ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ
  • [02] ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ

  • [01] ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΔΑΝΕΙΑ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ

    Αυστηρότερα κριτήρια σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δανείων από τις κυπριακές τράπεζες τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς νοικοκυριά, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010, καταγράφει η Ερευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην Κύπρο η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 παρέμεινε σταθερή, όπως επίσης και η ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά. Την ίδια περίοδο η ζήτηση καταναλωτικών δανείων από νοικοκυριά παρουσίασε μείωση κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Οπως αναφέρεται , η Ερευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2010, αποτελεί μια ποιοτική έρευνα για τις τραπεζικές χορηγήσεις στη ζώνη του ευρώ και βασικός της στόχος είναι η βελτίωση της πληροφόρησης για τις συνθήκες χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ.

    Το ερωτηματολόγιο της έρευνας απευθύνεται σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των τραπεζών της κάθε χώρας της ζώνης του ευρώ και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για το δανεισμό στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία βασίζονται στις απαντήσεις των τραπεζών που συμμετέχουν, αναφέρονται στις αλλαγές που σημειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και στις προσδοκίες των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του 2010 όσον αφορά τα κριτήρια και τη ζήτηση χορήγησης δανείων ή πιστωτικών ορίων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Σε ό,τι αφορά την προσφορά χορηγήσεων, η έρευνα καταδεικνύει πως σε αντίθεση με τις προσδοκίες που καταγράφηκαν στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου, αυστηρότερα κριτήρια για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

    Συγκεκριμένα, το σταθμισμένο ως προς την ένταση των απαντήσεων καθαρό ποσοστό των τραπεζών που απάντησε ότι τα κριτήρια των δανείων προς επιχειρήσεις ήταν πιο αυστηρά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ήταν 10%.

    Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων ιδρυμάτων, το τρίτο τρίμηνο του 2010 τα κριτήρια αναμένονται να παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητα.

    Σε σχέση με την προσφορά δανείων σε νοικοκυριά, μέσα από την έρευνα διαφαίνεται πως για πρώτη φορά από τις αρχές του 2009, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, καταγράφηκαν αυστηρότερα κριτήρια και για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά (το καθαρό ποσοστό έφθασε στο 10% το δεύτερο τρίμηνο του 2010 από -10% το πρώτο τρίμηνο).

    Τα κριτήρια για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά, επίσης, έγιναν πιο αυστηρά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 με το καθαρό ποσοστό να παραμένει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο (10%).

    Το επόμενο τρίμηνο τα κριτήρια χρηματοδότησης προς νοικοκυριά δεν αναμένονται να σημειώσουν οποιαδήποτε μεταβολή.

    Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση δανείων, η έρευνα καταδεικνύει ότι η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις σε αντίθεση με τις προσδοκίες για αύξηση, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο με το καθαρό ποσοστό να είναι στο 0%.

    Για το τρίτο τρίμηνο του 2010 δεν αναμένεται μεταβολή στην καθαρή ζήτηση για δάνεια προς επιχειρήσεις.

    Η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά δεν κατέγραψε ουσιαστική μεταβολή το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ενώ η ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για αύξηση, κατέγραψε μείωση (-10%).

    Το επόμενο τρίμηνο δεν αναμένεται μεταβολή στην καθαρή ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά.

    Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της έρευνας για τη ζώνη του ευρώ.

    Την ίδια περίοδο, στη ζώνη του ευρώ, τα κριτήρια χρηματοδότησης για δάνεια προς επιχειρήσεις έγιναν πιο αυστηρά. Συγκεκριμένα το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό των τραπεζών που κατέγραψαν αυστηρότερα κριτήρια έφθασε το 6% από 3% το προηγούμενο τρίμηνο αντιστρέφοντας, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, την πτωτική τάση στα αυστηρότερα κριτήρια για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις.

    Τα κριτήρια χρηματοδότησης για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων έγιναν πιο αυστηρά με το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό των τραπεζών που κατέγραψαν αυστηρότερα κριτήρια όμως να παραμένει στο 5% ενώ επιπλέον τα κριτήρια για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια έγιναν πιο αυστηρά με το καθαρό ποσοστό, επίσης, να παραμένει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο (6%).

    Αυστηρότερα αναμένονται τα κριτήρια χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και προς νοικοκυριά και για το επόμενο τρίμηνο, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

    Η ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ, σε αντίθεση με τις προσδοκίες για αύξηση, μειώθηκε ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο του 2010 (-2%).

    Αντίθετα, όπως αναμενόταν, η ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά τόσο για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια αλλά κυρίως για στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2010 (1% και 12% αντίστοιχα).

    Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για το τρίτο τρίμηνο του 2010 αναμένεται, με βάση την έρευνα, αύξηση στην καθαρή ζήτηση των δανείων προς επιχειρήσεις και μικρή αύξηση στην καθαρή ζήτηση των στεγαστικών δανείων, σε αντίθεση με μειωμένη ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια.

    [02] ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για το νέο πακέτο προτάσεων στο Κυπριακό επιδεικνύει για ακόμη μια φορά την ειλικρινή και εποικοδομητική στάση της κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Γουατεμάλας Alvaro Colom Caballeros μετά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Πρέσβη της Κύπρου στη Γουατεμάλα Βασίλη Φιλίππου.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο κ. Φιλίππου, που είναι επίσης Πρέσβης της Κύπρου στο Μεξικό, «επέδωσε στις 11 Αυγούστου τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Γουατεμάλας Alvaro Colom Caballeros ως νέος Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γουατεμάλα, με έδρα την πόλη του Μεξικού».

    Ο Πρέσβης «διαβίβασε τις ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια προς τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση και το λαό της Γουατεμάλας, αναφέρθηκε στη σταθερή υποστήριξη και αλληλεγγύη της Γουατεμάλας στο κυπριακό πρόβλημα», ενώ, παράλληλα «ενημέρωσε τον κ. Caballeros για την πορεία των συνομιλιών και ιδιαίτερα για το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για ώθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    Προστίθεται ότι ανακοίνωσε, επίσης, την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γουατεμάλα ύψους 10.000 ευρώ.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

    Σε επανασύλληψη ενός 31χρονου προχώρησε την Τετάρτη η Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση των κλαπέντων εκρηκτικών από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Παλώδια, ενώ στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει από το πρωί έχει εκδώσει επτά εντάλματα έρευνας.

    Ο συλληφθείς θα προσαχθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για να ζητηθεί η προσωποκράτηση του. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, η διασύνδεση του συλληφθέντος με την κλοπή τεκμηριώνεται με επιστημονική μαρτυρία.

    Οπως είπε ο κ. Κατσουνωτός, «στα πλαίσια των ερευνών και ανακρίσεων που διεξάγονται από την πλευρά της Αστυνομίας με σκοπό την εξιχνίαση της υπόθεσης που αφορά τη διάρρηξη της αποθήκης της Εθνικής Φρουράς και την κλοπή της εκρηκτικής ύλης, σήμερα, από τις 05:30 βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση της Αστυνομίας».

    Ο κ. Κατσουνωτός δήλωσε ότι στις 05:35 ένας 31χρονος συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος, αφού εξασφαλίστηκε επιστημονική μαρτυρία που τον συνδέει με τα ανευρεθέντα εκρηκτικά.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής νίκησε τον Τόμας Μπελούτσι με 2-1 σετ για το δεύτερο γύρο του τουρνουά της σειράς Μάστερς στο Σινσινάτι των Ηνωμένων Πολιτειών και προκρίθηκε στην επόμενη φάση.

    Στο πρώτο σετ ο Μάρκος Παγδατής ήταν πολύ καλός και το κέρδισε με 6-2. Ακολούθως αν και ξεκίνησε με μπρέικ, έχασε το δεύτερο σετ με 6-4 και ισοφαρίστηκε σε 1-1. Το τελευταίο σετ κρίθηκε στο τάι μπρέικ, με τον Κύπριο πρωταθλητή να δείχνει μεγάλα ψυχικά αποθέματα και να παίρνει τη νίκη με 7-6.

    Στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει το Νο7 του ταμπλό Τόμας Μπέρντιχ.

    Στατιστικά, ο Παγδατής τέλειωσε τον αγώνα με 54% στο 1ο σερβίς, 18 γουίννερς, 31 αβίαστα λάθη και 4/6 μπρέικ πόιντς. Είχε 8/11 επιτυχημένες προωθήσεις στο δίχτυ, ενώ στο πρώτο σερβίς του είχε 69% κερδισμένους πόντους και στο 2ο σερβίς του 68%.

    Σε περίπτωση πρόκρισης του ο πρωταθλητής μας πιθανότατα θα αντιμετωπίσει στους «8» το Νο1 στον κόσμο Ραφαέλ Ναδάλ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 August 2010 - 9:29:19 UTC