Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΟΡΦΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ
  • [02] ΑΠΟΔΗΜΟΙ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [03] ΠΥΡΟΙ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [04] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

  • [01] ΜΟΡΦΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ

    Πρέπει επιτέλους να τεθεί ένας φραγμός και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να συμμορφωθεί με τη διεθνή έννομη τάξη και να παραχωρήσει στον κυπριακό λαό τα δίκαια και τα δικαιώματα του, τόνισε ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο οποίος κάλεσε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως μεσολαβήσουν στη διευθέτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Πίττας, αντιπροσωπεία του κατεχόμενου Δήμου και βουλευτές από το ευρωπαϊκό και κυπριακό Κοινοβούλιο, επέδωσαν ψήφισμα στις πρεσβείες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αφορμή τα 36 χρόνια κατάληψης της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Σε δηλώσεις του, ύστερα από την επίδοση ψηφίσματος στη ρωσική πρεσβεία, ο κ. Πίττας είπε: «Ο ατέλειωτος Γολγοθάς για μας όλους συνεχίζεται. Επισκεπτόμαστε σήμερα τις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο, για να επιδώσουμε τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και να τονίσουμε πως τις χώρες αυτές ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

    «Γιατί δεν νοείται 36 χρόνια μετά η Τουρκία να εξακολουθεί να κατέχει παράνομα κυπριακά εδάφη και ταυτόχρονα να εκλέγεται ως ένα από τα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ των ΗΕ και την ίδια ώρα η ΕΕ να ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα κεφάλαια για εισδοχή αυτής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτά όλα για μας είναι απαράδεκτα, αυτά που έχουμε τονίσει είναι αυτά που ζητούμε», είπε.

    Η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδόπουλου είπε πως θεωρεί ότι είναι αναφαίρετο και αναπαλλοτρίωτο το δικαίωμα της επιστροφής όλων των κατοίκων του διαμερίσματος Μόρφου και κάθε πρόσφυγα στις πατρογονικές του εστίες.

    Οπως σημείωσε «θα ήταν ολέθριο λάθος να μοιραστεί σήμερα ο προσφυγικός κόσμος σε προνομιούχους που επιστρέφουν και προνομιούχους που δεν επιστρέφουν».

    «Εμείς θεωρούμε», πρόσθεσε, «ότι είναι δίκαιο να διεκδικήσουμε την επιστροφή κάθε πρόσφυγα στις πατρογονικές εστίες και σίγουρα η ελληνικότατη Μόρφου ανήκει στους δικούς της μόνιμους κατοίκους».

    Επίσης, είπε ότι «θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ΕΕ και στα ΗΕ».

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Χάμπας είπε πως «θα πρέπει όλοι ενωμένοι -λαός και ηγεσία και με την καθοδήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας- να αγωνιστούμε για την όσο το δυνατό πιο γρήγορη επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των συμφωνιών για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    «Μόνο με ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, μακριά από διχόνοια, γιατί η τουρκική αδιαλλαξία γνωρίζουμε πως καλά κρατεί», είπε.

    Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ επικροτεί τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί όπως πρόσθεσε «τέτοιες πρωτοβουλίες μας φέρνουν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την Τουρκία».

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ελεύθερης επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες τους».

    Είπε ακόμα πως «δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, εάν δεν διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Μόρφου θα επιστρέψουν κάτω από συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας και ότι το δικαίωμα της εγκατάστασης θα είναι κατοχυρωμένο πλήρως μέσα στα πλαίσια της ΕΕ».

    Οπως αναφέρει το ψήφισμα, που επιδόθηκε στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, ``ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να προσέρχεται σε αυτές με καλή θέληση, ειλικρίνεια και λογικές θέσεις, με στόχο την αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαίτησίες``.

    ``Μια λύση``, προσθέτει το ψήφισμα, ``που θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτπουργική και που θα τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό της χώρας, θα αποκαταστήσει την κυριαρχία, τη ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου και θα αποκλείσει οποιαδήπορε δικαιώματα για τη στρατιωτική επέμβαση στις σωτερικές υποθέσεις της χώρας από ξένες δυνάμεις``.

    [02] ΑΠΟΔΗΜΟΙ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία η 23η Συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ). Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας το βράδυ της Τρίτης 24 Αυγούστου. Τους συνέδρους θα χαιρετίσουν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Καραολής.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, επίσης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφανος Ταμβάκης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Ανδρέας Βύρας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, η θεματολογία των συνεδρίων θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό, στη διεθνή οικονομική κρίση, στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον απολογισμό δραστηριοτήτων και στην παρουσίαση των εκθέσεων δράσης των διαφόρων Ομοσπονδιών Αποδήμων. Οι σύνεδροι θα τύχουν, επίσης, ενημέρωσης από αρχηγούς ή εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ επίσης εκπρόσωποι διαφόρων Υπουργείων θα ενημερώσουν τους Κύπριους απόδημους επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν την κυπριακή Ομογένεια.

    [03] ΠΥΡΟΙ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η απαγκίστρωση όλων των στρατευμάτων από το Πυρόι με στόχο τη διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας-Λάρνακας, επέδωσε αντιπροσωπεία από το Πυρόι στον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Μετά τη συνάντηση, ο Κοινοτάρχης Πυροϊου Ανδρέας Αργυρού δήλωσε ότι το Πυρόι είναι κλειστό εδώ και 36 χρόνια και ότι ``κόπηκε η κεντρική αρτηρία`` που ένωνε τη Λευκωσία και την Αγλαντζιά με τη Λάρνακα και την Αθηαίνου. Οπως είπε, η αντιπροσωπεία ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να προωθήσει το αίτημα για διάνοιξη του δρόμου, προσθέτοντας ότι, όπως εξηγήθηκε στην αντιπροσωπεία, το ζήτημα είχε εγερθεί αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά. Ο κ. Αργυρού ανέφερε ότι οι πολίτες στην ανατολική πλευρά της Λάρνακας και την Αθηαίνου είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές για να μεταβούν στη Λευκωσία, με αρκετή καθυστέρηση.

    Ο Αναπληρωτής Κοινοτάρχης Πυροϊου Παναγιώτης Σαββίδης ανέφερε ότι στις 16 Αυγούστου 1974 κηρύχθηκε εκεχειρία και στις 18 Αυγούστου 1974 κατελήφθη το Πυρόι. Αναφερόμενος στο ψήφισμα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι με το ψήφισμα που επιδόθηκε σήμερα ζητείται η βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας-Λάρνακας μέσω Πυροϊου, που ``θα βοηθήσει τα μέγιστα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία``. Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση από τον κ. Χριστοφίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει το ζήτημα στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, αλλά ``δεν έχει προχωρήσει`` επειδή ``δεν βρήκε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά``.

    Ο Πρόεδρος Προσφυγικού Σωματείου ``Το Πυρόι`` Ντίνος Αδάμου ανέφερε ότι ο κ. Χριστοφίδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι ``όλα τα προβλήματα προσκρούουν στην τουρκική αδιαλλαξία``.

    [04] ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

    Καρολίνα Πελενδρίτου και Ανδρέας Ποταμίτης είναι οι Κύπριοι αθλητές που εξασφάλισαν όριο πρόκρισης για συμμετοχή στο τετραετές Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης και Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, το οποίο διεξάγεται από τις 15/08/2010 μέχρι και τις 21/08/2010 στο Eindhoven της Ολλανδίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παραολυμπιακής Επιτροπής ``οι Κύπριοι κολυμβητές βρίσκονται ήδη στο Eindhoven από το Σάββατο ενώ οι αγώνες θα διεξαχθούν στις άριστες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού κολυμβητηρίου (Pieter van den Hoogenband swimming stadium), το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα κολυμβητήρια για διεθνείς και μεγάλες διοργανώσεις``. Στους αγώνες συμμετέχουν 58 χώρες και συνολικά 700 κορυφαίοι κολυμβητές της παγκόσμιας κατάταξης.

    Η Κύπρια κολυμβήτρια Καρολίνα Πελενδρίτου, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 50,100, και 200Μ Πρόσθιο στην κατηγορία S12, θα αγωνιστεί στο αγώνισμα 100Μ Πρόσθιο. Η Καρολίνα κολυμπά σήμερα Δευτέρα, δεύτερη ημέρα των αγώνων. Θα αγωνιστεί το πρωί στον προκριματικό αγώνα στη δεύτερη σειρά, στη διαδρομή -4-. Το αγώνισμα θα πραγματοποιηθεί βάσει του προγράμματος των αγώνων στις 11.04 πμ και ο τελικός θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα μετά τις 18.00. Ο Ανδρέας Ποταμίτης θα αγωνιστεί στα αγωνίσματα 50Μ ελεύθερο αύριο Τρίτη, στη δεύτερη σειρά στον προκριματικό στη διαδρομή -7- .

    Προβλεπόμενη ώρα διεξαγωγής του αγωνίσματος 10.20 π.μ. Για το αγώνισμα των 100Μ ελεύθερο θα αγωνιστεί στις 19/08 στην πρώτη σειρά και διαδρομή -2-. Προβλεπόμενη ώρα για το αγώνισμα αυτό 12:00. Σημαιοφόρος κατά την τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ ήταν η Καρολίνα Πελενδρίτου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 August 2010 - 15:29:14 UTC