Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ικανοποιημένος από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά 0,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009 δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία.

    Ο Υπουργός είπε επίσης ότι η δημοσιοοικονομική εικόνα είναι ενθαρρυντική, ενώ σημείωσε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί μονόδρομο και απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Για τον ρυθμό ανάπτυξης, ο κ. Σταυράκης είπε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο Υπουργείο Οικονομικών ότι «είναι ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός, ο οποίος επιβεβαιώνει την πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι έχει ξεκινήσει σιγά σιγά η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας», ενώ σημείωσε ότι ο ρυθμός αναμένεται να επιταχυνθεί στο β εξάμηνο του 2010.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε ο κ. Σταυράκης, η ανάκαμψη έχει προέλθει σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και από τον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών. Ικανοποιητική απόδοση έχουν σημειώσει και ο τουρισμός και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, συμπλήρωσε.

    Για τον τομέα των κατασκευών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι παραμένει ακόμη σε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά είναι σαφώς βελτιωμένος σε σχέση με προηγούμενα τρίμηνα. «Σίγουρα έχει ξεκινήσει η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, όπως πλέον φαίνεται και από τους επίσημους δείκτες της Στατιστικής Υπηρεσίας» δήλωσε ο Υπουργός, αναφέροντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση δεν εφησυχάζει.

    «Το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει πάρα πολύ δύσκολο και υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις» συμπλήρωσε, ενώ επανέλαβε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει μονόδρομος. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βελτιώσουμε τα δημόσια οικονομικά. Θα είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να επιταχύνουμε περεταίρω τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας» είπε.

    Σε ερώτηση αν στο τέλος του 2010 αναμένει θετικό πρόσημο για τον ρυθμό ανάπτυξης, ο κ. Σταυράκης είπε ότι παρατηρεί σαφή βελτίωση των δεικτών από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς και ότι οι επιμέρους οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν μια επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη.

    «Οι εγγραφές εταιρειών, που είναι ένα βαρόμετρο για τον τομέα των εξωτερικών υπηρεσιών, τον Ιούλιο ήταν αυξημένες περίπου κατά 20% σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενο χρόνου» είπε ο Υπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι οι πράξεις στο Κτηματολόγιο είναι επίσης αυξημένες κατά 20-25%, γεγονός που συμβάλλει στην βελτίωση της εικόνας του κατασκευαστικού τομέα.

    Σχετικά με τις αναφορές της Κεντρικής Τράπεζας, ότι βλέπει θετική ανάπτυξη το 2010 και 2011 εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι προβλέψεις της «σε μεγάλο βαθμό συνάδουν και με τις δικές μας θέσεις». Επεσήμανε παράλληλα, ότι οι απόψεις της Κεντρικής Τράπεζας είναι πάντα σεβαστές, αλλά συνέστησε προσοχή, λόγω της τάσης κομματικοποίησης που υπάρχει και που, όπως είπε, είναι «ότι χειρότερο για την κυπριακή οικονομία».

    Σχετικά με το αν έχει προχωρήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που πρέπει να παρθούν, ο Υπουργός εξήγησε ότι αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. «Δεν υπάρχει έτοιμη πρόταση [προς του κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα], υπάρχουν πάρα πολλές σκέψεις και εναλλακτικά σενάρια» είπε ο υπουργός, τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν και να συζητηθούν με τα συνεργαζόμενα κόμματα σε πρώτη φάση και έπειτα με τα υπόλοιπα κόμματα.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίδραση του ρυθμού ανάπτυξης στο δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το τέλος του χρόνου, ο Υπουργός είπε ότι η αυξημένη οικονομική δραστηριότητα συνεπάγεται αυξημένα έσοδα για το κράτος μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων.

    «Η εικόνα που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι ενθαρρυντική και για τα δημόσια οικονομικά» είπε ο κ. Σταυράκης, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί αναγκαία επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για να βελτιωθεί το δημοσιονομικό ισοζύγιο.

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε επίσης αποτελεσματικά τα υφιστάμενα μέτρα βελτίωσης των δημοσιών οικονομικών, για τα οποία δεν είναι αναγκαία η έγκριση της Βουλής και αφορούν κυρίως στη μείωση του προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία και τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων.

    Σχετικά με τη μείωση του προσωπικού, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ο στόχος της μείωσης κατά 1000 άτομα ετησίως έχει ήδη επιτευχθεί μέσα στους πρώτους επτά μήνες. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος στόχος θα τεθεί και για το 2011, ενώ είπε ότι θα συζητήσει και με τους υπόλοιπους υπουργός για το ενδεχόμενο περικοπών περισσότερων μόνιμων θέσεων.

    «Η προσπάθεια της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κινείται σε πολλά επίπεδα» είπε ο κ. Σταυράκης και υπενθύμισε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση 406 μόνιμων θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία. Για τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου είπε ότι είναι επίσης συγκρατημένες, ενώ συμπλήρωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2011 θα υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πρόκειται να αναθεωρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2010, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η πρόβλεψη εδώ και ένα χρόνο ήταν για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,5%. «Νομίζω αυτά τα στοιχεία σε κάποιο βαθμό επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Όλοι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε τα τελικά στοιχεία του 2010 για να μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα» είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία της ανεργίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι αναμένει μείωση του ρυθμού, καθώς ο δείκτης της ανεργίας ακολουθεί τον ρυθμό ανάπτυξη με μια χρονική καθυστέρηση κάποιων μηνών. «Σίγουρα αυτή η βελτιωμένη εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο αναμένεται σταδιακά να συγκρατήσει τον ρυθμό ανεργίας» είπε.

    Ο Υπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για το ρυθμό υλοποίησης της πρόσφατης συμφωνίας με το Κατάρ, απαντώντας ότι «είναι προς το συμφέρον της οικονομίας να επισπευθεί η όλη διαδικασία».

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι την εκτίμηση της αξίας του τεμαχίου θα διενεργήσει ο οίκος «Αντώνης Λοΐζου και Συνεργάτες», ο οποίος επιλέχθηκε ανάμεσα σε πέντε εταιρείες και εγκρίθηκε προφορικά από την κυβέρνηση του Κατάρ. Δεύτερος εκτιμητής θα οριστεί και από το Κατάρ, ως ορίζει η συμφωνία. Ο Υπουργός ανέφερε πως εφόσον υπάρξει απόκλιση στις δύο εκτιμήσεις, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν οι δύο πλευρές συναινετικά στο τελικό τίμημα της όλης επένδυσης.

    Ως προς το ύψος της τελικής εκτίμησης, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «είναι πρόωρο, επικίνδυνο και παρακινδυνευμένο να αναφέρουμε οποιονδήποτε αριθμό» πριν βγουν οι εκτιμήσεις από τις δύο πλευρές. Ο κ. Σταυράκης υπενθύμισε ότι η συμφωνία προνοεί ρητά ότι σε περίπτωση διαφοράς των δυο εκτιμήσεων και εφόσον τα δύο μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε αυτόματα η συμφωνία ακυρώνεται.

    Τέλος ερωτηθείς για τη διαδικασία διαβούλευσης της κυβέρνησης με την ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η συντεχνία έχει συμφωνήσει συναινετικά σε παγοποίηση των αυξήσεων στους βασικούς μισθούς για δύο χρόνια. «Αν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, είναι πολύ πιθανό να γίνουν και άλλες επαφές και με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αλλά και με άλλους κοινωνικούς φορείς για να δούμε ποια άλλα μέτρα θα μπορούσαμε να προωθήσουμε», για τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, κατέληξε ο Υπουργός.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

    Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

    Οπως αναφέρεται, η Γραμματεία και το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ολοκληρώσει κύκλο επαφών με όλα τα Υπουργεία και ανεξάρτητες Υπηρεσίες σχετικά με την επιλογή των ατόμων που θα προεδρεύσουν των 130 και πλέον Ομάδων Εργασίας του Συμβούλιου της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Τα Υπουργεία έχουν υποβάλει τα ονόματα των ατόμων τα οποία αναμένεται να προεδρεύσουν των Ομάδων Εργασίας του Συμβουλίου. Οι προεδρεύοντες, καθώς και άλλα άτομα τα οποία θα εμπλακούν στην όλη διαδικασία της Προεδρίας, θα παρακολουθήσουν στη συνέχεια ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης που σχεδιάζεται από την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης.

    Η κατάρτιση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2011, οπότε και, ανάλογα με την περίπτωση, οι προεδρεύοντες των Ομάδων Εργασίας θα πρέπει να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να αναλάβουν θέσεις στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου για να εγκλιματιστούν στις διαδικασίες και δραστηριότητες του Συμβουλίου της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 13 August 2010 - 15:29:18 UTC