Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΟΣΤΩΝ
  • [02] ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
  • [03] ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

  • [01] ΔΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΟΣΤΩΝ

    Oστά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Τ/κ αγνοούμενους της περιόδου 1963-64 εντοπίστηκαν χθες σε ένα από τα τρία πηγάδια στην περιοχή Παρισινού στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιούνται εκσκαφές από Ε/κ και Τ/κ επιστήμονες, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης, τα οστά, που είναι ανθρώπινα, εντοπίστηκαν στο πρώτο από τα τρία πηγάδια «στο οποίο υπάρχουν και νερό και λάσπες».

    «Οι εργασίες συνεχίζονται. Η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη διότι όχι μόνο πρέπει να αδειάζεται το νερό από το πηγάδι συνέχεια, αλλά πρέπει και οι λάσπες να μεταφέρονται σε ειδικό χώρο για να περαστούν από ειδικά κόσκινα με τη χρησιμοποίηση νεροφόρας», ανέφερε.

    Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες και στα τρία πηγάδια, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο χρόνος που θα χρειαστεί. Γίνεται κάθε προσπάθεια να μην καθυστερήσουν οι εργασίες για αυτό υπάρχουν και πολλά μηχανήματα και πολλοί επιστήμονες δουλεύουν οικειοθελώς σε περίοδο άδειας και σε υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα. Στόχος είναι να τελειώσουν το συντομότερο για να μην υπάρξει ταλαιπωρία του κοινού που χρησιμοποιεί το δρόμο, ούτε στους κατοίκους της περιοχής, αλλά ούτε και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων», ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει ο στόχος για ολοκλήρωση των εργασιών στο τέλος του μήνα.

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως τα οστά που εντοπίζονται καταγράφονται, μετρούνται και φωτογραφίζονται επί τόπου, τοποθετούνται σε ειδικά φακελάκια με κώδικες και μεταφέρονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, όπου τυγχάνουν επιστημονικής πλέον ανάλυσης από τους αρχαιολόγους που έχουν ειδικότητα στον κλάδο της δικανικής οστεολογίας.

    Στη συνέχεια, ανέφερε, «θα σταλούν δείγματα για DNA, το DNA που θα εξαχθεί από τα οστά θα συγκριθεί με το DNA που έχει εξαχθεί από τα δείγματα που έδωσαν συγγενείς Τ/κ για να διαπιστωθεί ποιοι είναι».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο χρόνος που χρειάζεται για να εξακριβωθεί σε ποιους ανήκουν στα οστά «εξαρτάται από την κατάσταση των οστών, αν θα δώσει γρήγορα καλό δείγμα DNA». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη πως για την πορεία των εκσκαφών στον Παρισινό είναι ενήμερη η τ/κ πλευρά όπως και τα ΗΕ.

    Σε σχέση με τα άλλα συνεργεία, είπε πως υπάρχει ένα που εργάζεται στα κατεχόμενα, σε χώρο όπου πάλι έχουν βρεθεί οστά, στη Μεσαορία.

    Τα άλλα συνεργεία, οι επιστήμονες ή έχουν πάρει άδεια ή γράφουν τις εκθέσεις τους. Συνεχίζει κανονικά και το ανθρωπολογικό εργαστήριο, κατέληξε.

    [02] ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΟΔΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

    Ανεβαίνει αισθητά από σήμερα στην Κύπρο και πάλιν η θερμοκρασία, με τους προγνώστες καιρού στη Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιούν για πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου από αύριο και μέχρι και τη Δευτέρα ίσως και την Τρίτη.

    ``Ενα άλλο γεγονός, το οποίο ενδεχομένως να είναι σημαντικό για τις επόμενες ημέρες``, είπε σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ ο προγνώστης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, Μιχάλης Μούσκος, ``είναι ότι περιμένουμε κάποια πτώση της υγρασίας από το Σάββατο και μετά, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της δυσφορίας, διότι η υγρασία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην αίσθηση δυσφορίας ορισμένων ατόμων``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί ο καιρός από την Τρίτη και μετά, ο κ. Μούσκος δήλωσε ότι ``δεν φαίνεται να υπάρχει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη μέχρι και την Τετάρτη, κάποια μικρή πτώση όμως αναμένεται κατά την Τρίτη, αλλά η θερμοκρασία θα κυμαίνεται και πάλιν γύρω στους 39 βαθμούς Κελσίου``.

    ``Γενικά, περιμένουμε θερμό καιρό κατά τις επόμενες τέσσερεις ημέρες που καλύπτει η πρόγνωση``, δήλωσε ο κ. Μούσκος, προσθέτοντας πως, ``για σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει στους 39 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, γύρω στους 34 στα νότια παράλια και στα ανατολικά, στους 32 στα βόρεια και δυτικά και στους 29 στα υψηλότερα ορεινά``.

    [03] ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ

    Σημαντικά οδικά έργα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου, προωθούνται για τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιων Εργων, Αλέκο Μιχαηλίδη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι για το επόμενο εξάμηνο στη Λευκωσία, προωθούνται οδικά έργα συνολικής δαπάνης 30 εκ. ευρώ.

    Πρόκειται για την πλήρη ανακατασκευή της Λεωφόρου Προδρόμου από τα φώτα στη διασταύρωση με τη Γρίβα Διγενή μέχρι τη διασταύρωση με τη Μετοχίου, που αναμένεται να αρχίσει το Φθινόπωρο, έναντι δαπάνης 2,5 εκ. ευρώ.

    Λόγω της θέσης της Λεωφόρου Προδρόμου, το έργο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για το Δήμο Λευκωσίας.

    Αλλο έργο είναι η πλήρης αναβάθμιση στην Αγίου Ιλαρίωνος στην περιοχή ΣΟΠΑΖ, για το οποίο ζητήθηκαν προσφορές και σε πέντε-έξι μήνες αρχίζει. Ο δρόμος είναι δύο λωρίδων σήμερα και προγραμματίζεται να γίνει με τέσσερις λωρίδες, δαπάνης 6 εκ. ευρώ.

    Ερωτηθείς τι έργα προωθούνται ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «κάναμε σκέψεις για τη Βουλή, το Ιδρυμα Πολιτισμού, τα οποία δεν τα προλαβαίνουμε. Αυτό που θα κάνουμε», συνέχισε, «είναι ότι θα αρχίσουν τον Νοέμβριο εργασίες στην Λεωφόρο ΡΙΚ προς Αγλαντζιά, που θα βοηθήσει τους συνέδρους στην πρόσβασή τους προς το Συνεδριακό Κέντρο».

    Αλλα έργα που αναμένεται να αρχίσουν στους επόμενους μήνες στη Λευκωσία, είναι οι κατασκευαστικές εργασίες στη Λεωφόρο Αγλαντζιάς και μέρος των Λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου στην Αγλαντζιά, δαπάνης 18 εκ. ευρώ.

    Μεγάλα έργα δρομολογούνται και σε άλλες πόλεις της Κύπρου. Σημαντικό έργο στη Λεμεσό, είναι ο δρόμος που συνδέει το Λιμάνι της Λεμεσού μαζί με το υπεραστικό οδικό δίκτυο, δαπάνης 50 εκ. ευρώ.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Η συστηματική δουλειά προώθησης των μέτρων για στήριξη της απασχόλησης και επιδότησης της πρόσληψης ανέργων έφερε το θετικό αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας τον Ιούλιο και δημιούργησε την προοπτική ότι ``μπορούμε να εργαστούμε για έναρξη σταδιακής ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία``, δηλώνει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι τον Ιούλιο υπήρξε μείωση της ανεργίας κατά 1,4%, μετά από έξι μήνες συνεχούς ανόδου.

    Είπε, επίσης, πως είναι σημαντικό ότι η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων του Ιουλίου του 2010, σε σύγκριση με τη περσινή αύξηση για τον ίδιο μήνα, είναι πολύ μικρότερη.

    «Φέτος τον Ιούλη είχαμε αύξηση 439 άτομα στους εγγεγραμμένους άνεργους, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ήταν 1.249 άτομα», συνέχισε προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει ότι λιγότερα άτομα έχασαν την εργασία τους και έχουν αποταθεί στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης και προστίθεται και αυτό το στοιχείο στη μείωση της ανεργίας τον Ιούλιο».

    Επισημαίνοντας ότι ``δεν θεωρούμε ότι το πρόβλημα λύθηκε`` και λέγοντας ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, τόνισε πως «είναι όμως σημαντικό λαμβάνοντας υπόψη και κάποια άλλα θετικά στοιχεία που εμφανίζονται στην οικονομία, να εργαστούμε έτσι που να αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 August 2010 - 9:29:15 UTC