Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΔΕΙΠΝΟ
  • [03] ΥΠΑΜ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΦ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
  • [04] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της κατάθεσης προτάσεων από τις δυο πλευρές για το περιουσιακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανακοινώνοντας ότι αυτό θα γίνει μετά την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις από την ανάπαυλα για τις θερινές διακοπές.

    Είναι πάντοτε χαμηλών τόνων η συζήτηση με τον Ντερβίς Ερογλου, είπε επιστρέφοντας στο Προεδρικό ύστερα από τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, προσθέτοντας: ``αλλά με διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα το περιουσιακό και ενίοτε γενικότερα``. Θα γίνει, συνέχισε, μια προσπάθεια στην πρώτη συνάντηση μετά τις διακοπές, να δούνε αν υπάρχουν ``μίνι συγκλίσεις`` στο περιουσιακό. ``Από κει και πέρα θα κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις από τις δύο πλευρές``.

    Η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολο πράγμα, είπε για να προσθέσει ``πιο εύκολο είναι να είσαι έξω και να ρίχνεις πέτρες`` φέρνοντας ως παράδειγμα ``ο διαπραγματευτής σου δεν τα κάνει καλά. Αυτό είναι βέβαια στα πλαίσια της πολιτικής``.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ερογλου ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, ο καθένας θα πάρει το δρόμο του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``τέτοια λέγονται`` και σχολιάζονται κατά τις συναντήσεις του με τον Τ/κ ηγέτη. Σχολιάζουν, εξήγησε, αυτά που λέγονται από τον κ. Ερογλου και Τούρκους επισήμους, όπως και αυτοί σχολιάζουν αυτά που λέμε εμείς. Αυτό, πρόσθεσε, είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι. ``Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιες απειλές δεν μας πτοούν. Το κάνει και η Τουρκία αυτό, περί σχεδίου Β κτλ``.

    Το θέμα, συνέχισε, είναι να υπάρξει μια κοινή λογική, η οποία να εδράζεται σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και δίκαιο και να λαμβάνει υπόψη την δυστυχώς - όπως είπε - διαμορφωθείσα κατάσταση μετά το 1974, την εισβολή και τα τετελεσμένα της κατοχής, χωρίς ασφαλώς την αποδοχή αυτών για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που είναι η μεγάλη παραχώρηση που έκανε η ε/κ πλευρά προς την τ/κ.

    Κληθείς να πει, με βάση και τη δήλωσή του ότι μετά τις διακοπές θα κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις από τις δύο πλευρές, αλλά και παρόμοιες δηλώσεις του κ. Ερογλου, εάν θα περάσουμε σε μια άλλη φάση των συνομιλιών, εντατικοποιημένες με καταθέσεις προτάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες είναι ήδη εντατικοποιημένες. Το θέμα, είπε, είναι το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Δεν προδιαγράφει τίποτε το γεγονός ότι θα κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις για το περιουσιακό από τη μια ή την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε.

    Η δική μας επιμονή στη διασύνδεση του περιουσιακού με τις εδαφικές προσαρμογές είναι μια δημιουργική πρόταση που δεν αποδέχεται η άλλη πλευρά, σημείωσε. ``Εγώ θα επιμείνω στη διασύνδεση ασφαλώς. Διότι, εάν μπορέσουμε να έχουμε μια τέτοια διευθέτηση, όπου θα μπορούν να επιστρέψουν 100.000 και πάνω Ε/κ πρόσφυγες, υπό ε/κ διοίκηση, με βάση τα δεδομένα του 1974, τότε το περιουσιακό γίνεται λιγότερο σύνθετο, γίνεται πιο εύκολο να επιλυθεί``. Εάν, συνέχισε, η τ/κ πλευρά επιμείνει στη θέση της και εάν υπαναχωρήσει και από τις σχετικές πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, ``τότε τα πράγματα, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολα``.

    Αρα, εξήγησε δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τι θα γίνει με την κατάθεση προτάσεων από τις δυο πλευρές.

    Ερωτηθείς εάν θέλει να απαντήσει στα σχόλια που έγιναν στην ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο όσον αφορά το ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε σε 2.5 χρόνια όσα δεν έκαναν οι προηγούμενες για το θέμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θέλησε να σχολιάσει. ``Γιατί να σχολιάσω; Σχολιάζουν οι άλλοι. Για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Είναι θέμα γεγονότων``.

    Σε ερώτηση εάν πήρε κάποια απάντηση από τους 26 ομολόγους του της ΕΕ στους οποίους έστειλε την επιστολή για το θέμα της Αμμοχώστου, απάντησε ότι πήρε πολλές απαντήσεις, πολλές είναι θετικές και χαιρετίζουν την πρότασή του.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε για δείπνο στο σπίτι του στο Κελλάκι τον Τ/κ ηγέτη και τη σύζυγό του, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, το βράδυ της 31ης Αυγούστου, πρώτης συνάντησής τους μετά τις διακοπές.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΔΕΙΠΝΟ

    Δείπνο στο σπίτι του στο Κελλάκι θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα μια μακρά συζήτηση επί του περιουσιακού.

    Ανέφερε ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι στις 31 Αυγούστου το πρωί, μετά από ένα σύντομο διάλλειμα, για να συνεχίσουν τη συζήτηση τους για το θέμα του περιουσιακού.

    Ερωτηθείς κατά πόσο σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα του περιουσιακού, είπε είχαν μια καλή συζήτηση για αυτό το θέμα την οποία και θα συνεχίσουν κατά την επόμενη τους συνάντηση.

    [03] ΥΠΑΜ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΦ ΕΛΛΕΙΜΜΑ

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως μετά από καταμέτρηση υλικού που πραγματοποιήθηκε σε Μονάδα της Εθνικής Φρουράς, διαπιστώθηκε να λείπει το εμπρόσθιο τμήμα (κεφαλή) αντιαρματικού πυρομαχικού τύπου RPG. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΦ διεξάγει πειθαρχική έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες παρουσιάστηκε το έλλειμμα.

    Αναφέρεται ότι ο Υπουργός Αμυνας μετά από σχετική εισήγηση του Αρχηγού της ΕΦ, έθεσε σε διαθεσιμότητα το Διοικητή του Λόχου στον οποίο παρουσιάστηκε το έλλειμμα, με στόχο τη διευκόλυνση των ανακρίσεων.

    Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε το συγκεκριμένο στρατιωτικό υλικό.

    Επιπρόσθετα, κλιμάκιο ανακριτών καθώς και η υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών επισκέφθηκαν το στρατόπεδο και προβαίνουν σε εξετάσεις.

    [04] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟ

    Η Εθνική Ομάδα της Κύπρου στο Σκητ κατέκτησε με 364 επιτυχίες σε σύνολο 375 δίσκων, το χρυσό μετάλλιο στο 50ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής, που διεξάγεται στο Μόναχο.

    Η ομάδα της Κύπρου αποτελείτο από τους Αντωνάκη Ανδρέου, Γιώργο Αχιλλέως και Κυριάκο Χριστοφόρου.

    Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε η Ιταλία και το χάλκινο η Γαλλία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 August 2010 - 17:29:15 UTC