Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ
  • [04] ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Με βασικό θέμα στην ατζέντα την ενότητα, συνέρχεται σήμερα στις 10.00 το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Η συνεδρία του Εθνικού θα αρχίσει με ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είχε γίνει στις 19 Μαΐου, με την οποία ολοκληρώθηκε ο κύκλος έξι συνεδριάσεων του Σώματος, που είχε αρχίσει στις 26 Απριλίου, πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 26 Μαΐου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Κατά τη συνεδρία της 19ης Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη λήξη της, έγινε μια ενδελεχής συζήτηση και σε βάθος διάλογος και τα κόμματα ανέλυσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους σε όλα τα θέματα του Κυπριακού.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου που ενέκρινε κατά τη συνεδρία του τη Δευτέρα το Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία απορρέουν τόσο από το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης όσο και από την Εκθεση της Επιτροπής για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Σε ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η λήψη των μέτρων για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου ``φανερώνει για ακόμα μια φορά τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα τις αλλαγές που είναι αναγκαίες για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου`` και σημειώνει πως ``βασική προγραμματική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης για την Παιδεία είναι η προώθηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης με στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου``.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επέκταση πιλοτικού προγράμματος ταχύρρυθμης εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση, την αναβάθμιση Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, την απαλλαγή Διευθυντών Λυκείων, Εσπερινών Γυμνασίων-Λυκείων και εξατάξιων Σχολείων από το διδακτικό τους έργο, την επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος στη Β τάξη του Γυμνασίου και την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος πειραματικής διδασκαλίας των μαθημάτων Τεχνολογίας και Πληροφορικής της Α Λυκείου και Βιολογίας στη Γ Λυκείου.

    Οσον αφορά σε δημοσιεύματα αναφορικά με τις ανάγκες σε έκτακτους καθηγητές, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρει πως ``οι ανάγκες για την επόμενη σχολική χρονιά καταγράφουν μια μείωση`` και προσθέτει πως ``η μείωση αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα μείνουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν ως έκτακτοι κατά τη σχολική χρονιά 2009-2010``. Σημειώνει πως ``τέτοιες περιπτώσεις, αν υπάρξουν, με βεβαιότητα δεν θα φτάσουν τους αριθμούς που αναφέρθηκαν στα εν λόγω δημοσιεύματα``. Αναφέρει επίσης ότι ``η πιθανότητα να μείνουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που έχουν εργαστεί ως έκτακτοι υπάρχει κάθε χρόνο και οφείλεται κυρίως στην αποδοχή του διορισμού που τους προσφέρεται από άτομα που δεν αποδέχονταν διορισμό τον/α προηγούμενο/α χρόνια (π.χ. λόγω συμμετοχής στο πρωινό πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης), με αποτέλεσμα να μην προσφερθεί διορισμός σε εκπαιδευτικούς που είχαν αποδεχθεί έκτακτο διορισμό αλλά βρίσκονταν σε πιο χαμηλή θέση στους καταλόγους διοριστέων``.

    [03] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ

    Ο Δήμος Λευκωσίας προγραμματίζει εντός Φθινοπώρου την εγκατάσταση άλλων τεσσάρων αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, ανεβάζοντας τον αριθμό των απινιδωτών που έχει εγκατεστημένους στις υπηρεσίες του στους οκτώ, ενώ αναμένεται ότι εντός της εβδομάδας θα εξοπλισθούν δύο από τους υφιστάμενους απινιδωτές με τα απαιτούμενα εξαρτήματα για απινίδωση σε παιδιά στην περίπτωση που υποστούν ανακοπή καρδιάς.

    Ο Δήμος Λευκωσίας ανέθεσε, επίσης, σε εμπειρογνώμονα την εκτίμηση κινδύνων σε όλους τους χώρους των Υπηρεσιών που προσφέρει, με στόχο να περιορίσει και εκμηδενίσει όπου είναι δυνατό τους κινδύνους, ενώ προγραμματίζει ημερίδα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας στο Δήμο Λευκωσίας Ανδρέας Καραγιώργης, ο Δήμος προχώρησε στην αγορά τεσσάρων απινιδωτών κόστους 1.200 ευρώ έκαστος και εκπαίδευσε προσωπικό (17 υπαλλήλους) στη χρήση τους και την παροχή των πρώτων βοηθειών και απινίδωσης σε άτομα που τυχόν υποστούν ανακοπή καρδιάς. Ανέφερε ακόμα ότι οι τέσσερις απινιδωτές εγκαταστάθηκαν στο Δημαρχείο Λευκωσίας, στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας στην Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λευκωσίας και στην Παλιά Δημοτική Αγορά στην εντός των τειχών πόλη εκ των οποίων ο ένας, κάθε Τετάρτη μεταφέρεται στη λαϊκή αγορά του «ΟΧΙ», με δύο εκπαιδευμένους λειτουργούς που παραμένουν στο χώρο καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

    Ο Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας στο Δήμο Λευκωσίας είπε πως εντός της εβδομάδας αναμένονται εξαρτήματα για δύο απινιδωτές, ώστε αυτοί να μπορούν να κάνουν απινίδωση σε παιδιά. Πρόσθεσε πως με τα εξαρτήματα αυτά θα εφοδιαστεί ο απινιδωτής στο Κολυμβητήριο που συγκεντρώνονται παιδιά και σε έναν από τους υπόλοιπους σε χώρους που είναι εγκατεστημένος απινιδωτής που επίσης συχνάζουν παιδιά.

    [04] ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Την εκτίμηση ότι το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται σήμερα για Αγροτουρισμό στην Κύπρο, τόσο από ξένους όσο και από ντόπιους, ολοένα και θα αυξάνεται στο μέλλον, εκφράζει η Λειτουργός της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού Εύη Παναγιώτου.

    Σε συνέντευξη της στο ΚΥΠΕ, η κ. Παναγιώτου εξηγεί την έννοια του Αγροτουρισμού, κάνει ιστορική αναδρομή στην έναρξη προσφοράς αυτού του είδους του τουρισμού στην Κύπρο, αλλά και για το ποιες ευκαιρίες προσφέρει σε όσους επιλέξουν να κάνουν αυτού του είδους τις εναλλακτικές διακοπές.

    Αναφέρει, επίσης, πόσα παραδοσιακά καταλύματα λειτουργούν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, τι προσφέρουν στους επισκέπτες, πόσα κοστίζει η διανυκτέρευση, καθώς και ποιες περιοχές προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για Αγροτουρισμό στην Κύπρο.

    Εξηγεί, ακόμη, πώς μπορεί κάποιος να κάνει κράτηση σε ένα από αυτά τα καταλύματα προκειμένου να ζήσει από κοντά τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει ο Αγροτουρισμός, ενώ αναφέρεται και στη σημασία του Αγροτουρισμού για την ύπαιθρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 August 2010 - 9:29:13 UTC