Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΚΑΜΕΡΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ ΗΑΕ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] EUROSTAT ΚΥΠΡΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επιστολή διαμαρτυρίας στον Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ με κοινοποίηση στο Γενικό Διευθυντή του EUROCONTROL, Ντέιβιντ Μακμίλαν, στους ομολόγους της των χωρών μελών της Ενωσης αλλά και το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΙCAO) απέστειλε η Υπουργός Συγκοινωνιών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή για την απαγόρευση εκ μέρους της Τουρκίας, χρήσης της περιοχής Ελέγχου Πτήσεων της Αγκυρας από κυπριακές αεροπορικές εταιρείες.

    Οπως δήλωσε η ίδια, ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Σιμ Κάλλας να παρέμβει αποφασιστικά για διόρθωση αυτής της παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης, με τρόπο που να αποκαθίσταται ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο και να υπάρχει συμμόρφωση στις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

    ``Αυτή η κατάφορη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας συνεχίζεται, παρόλο ότι διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και πρόσφατα έχει μονογραφηθεί οριζόντια αεροπορική συμφωνία με την ΕΕ``. Η Κύπρος, τόνισε στην επιστολή της η κ. Μαρκουλλή, αισθάνεται ότι αναίτια υφίσταται αυτή τη δυσμενή διάκριση ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ως και εάν ήταν δεύτερης κατηγορίας κράτος μέλος.

    Στην επιστολή, ανέφερε, τόνισε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Εναέριος χώρος αντιμετώπισε τις τελευταίες μέρες άλλο ένα πρόβλημα, αυτό της λευκής απεργίας των Ελλαδιτών Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, που προκάλεσε μια διατάραξη της ομαλής λειτουργίας αρκετών αερογραμμών που χρησιμοποιούν την περιοχή ελέγχου πτήσεων της Αθήνας ή προσγειώνονται ή απογειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια. Αυτή η απεργία, πρόσθεσε, προκάλεσε αρκετές καθυστερήσεις στα δρομολόγια αρκετών αερογραμμών, όμως οι περισσότερες, όσο διαρκούσε η απεργία, είχαν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τα σχέδια πτήσεών τους και να αποφύγουν τον Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, ούτως ώστε να αποφύγουν αποτελεσματικά το πρόβλημα.

    ``Αυτό ήταν δυνατό για όλες τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ εκτός από μία, την Κύπρο. Η Κύπρος ήταν το μόνο κράτος μέλος που δεν μπορούσε να αποφύγει τον Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, γιατί ως αποτέλεσμα της παράνομης απαγόρευσης που έχει επιβάλει εδώ και χρόνια η Τουρκία σε όλες τις αεροπορικές εταιρείας που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο, που αποτελεί για την Κύπρο την εναλλακτική πορεία προς την Ευρώπη``.

    Τόνισε - είπε η Υπουργός - στον κ. Κάλλας ότι σχέδια πτήσεων που απέστειλαν οι δύο κυπριακές αεροπορικές εταιρείες στις 26 Ιουλίου 2010 για χρήση του Τουρκικού Εναέριου Χώρου απορρίφθηκαν άμεσα από τις τουρκικές αρχές. Αυτή η άρνηση της Τουρκίας, πρόσθεσε, είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν και οι δύο κυπριακές εταιρείες σημαντικές ζημιές, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων και των καθυστερήσεων, που στην περίπτωση των Κυπριακών Αερογραμμών ανέρχονται στο μισό εκ ευρώ την ημέρα.

    Η κ. Μαρκουλλή πρόσθεσε ότι τόνισε στον κ. Κάλλας ότι το τουρκικό εμπάργκο παραβιάζει βασικές αρχές της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών και ιδιαίτερα την ίση μεταχείριση όσον αφορά τον ανταγωνισμό, τη χρησιμοποίηση της πιο σύντομης διαδρομής για λόγους ασφαλείας, αλλά και για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους Ευρωπαίους πολίτες.

    Αυτές οι αρχές, σημείωσε, αποτελούν τους πυλώνες της Κοινής Πολιτικής της ΕΕ στον τομέα των μεταφορών και συναφείς κανόνες της ΕΕ που υιοθετήθηκαν για το σκοπό αυτό. Ολες αυτές οι αρχές και οι κανόνες παραβιάζονται από τη μονομερή απαγόρευση της Τουρκίας, που αποτελεί επίσης καθαρή παραβίαση και περιφρόνηση της συμφωνίας για τις διεθνείς αεροπορικές υπηρεσίες διαμετακομίσεως του ICAO, του οποίου τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη, συνέχισε.

    Ερωτηθείσα για το τί αναμένουμε ως απάντηση, καθώς και στο παρελθόν εκφράσθηκε παρόμοια διαμαρτυρία, η κ. Μαρκουλλή απάντησε ότι δεν θα παραμείνουν μόνο σε επιστολές, αλλά θα κοινοποιήσει τη συγκεκριμένη επιστολή προς τους ομολόγους της των χωρών μελών της ΕΕ και πολύ σύντομα θα γίνουν πολύ σοβαρά βήματα και προς τον ICAO, πράγμα που δεν έγινε σήμερα γιατί χρειάζεται μια προετοιμασία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολύ σοβαρές περιπτώσεις παραβίασης της Συμφωνίας του Σικάγο.

    Αποτελεί, συνέχισε, μοναδική συγκυρία το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος, αλλά και οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και οι Ευρωπαίοι πολίτες ως επιβάτες, τον τελευταίο καιρό είχαν υποστεί πάρα πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας. ``Πιστεύω είναι μια κατάλληλη συγκυρία τώρα για να τονίσουμε ακόμα μια φορά το σοβαρό αυτό πρόβλημα που δημιουργεί η Τουρκία, μια χώρα η οποία θέλει να έχει σχέση με την ΕΕ».

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχουν εκμεταλλευθεί την κατάσταση στα κατεχόμενα, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι καμία χώρα, καμία αεροπορική εταιρεία δεν συνεργάζεται με τα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης που δημιουργήθηκε, η Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι ``ό,τι μπορούσε να κάνει η Κύπρος το έκανε. Αντιλαμβάνεστε, και πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται όλοι οι Κύπριοι πολίτες, ότι δεν ήταν πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την Κύπρο, αλλά ήταν εξωγενές``.

    Κάναμε, είπε, ό,τι μπορούσαμε για να επικοινωνήσουμε και με τις Αρχές αλλά και με τις συντεχνίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τονίζοντας το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. ``Σίγουρα ό,τι μπορούσε να γίνει από δικής μας πλευράς έγινε, τόσο όσον αφορά τα διαβήματα της Κυβέρνησης αλλά και όσον αφορά τους ίδιους τους δικούς μας ελεγκτές οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ μικρή υπηρεσία - κανονικά θα έπρεπε να ήταν διπλάσια και τριπλάσια για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο φόρτο εργασίας - έκαναν ότι μπορούσαν για να βοηθήσουν σ` αυτήν την περίπτωση``.

    [02] ΚΑΜΕΡΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε, από την Τουρκία και ενώπιον του Πρωθυπουργού της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ότι επιθυμία της Μεγάλης Βρετανίας είναι να συνεχίσει η Αγκυρα να εργάζεται προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, παρά την απογοήτευση ότι η τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε πριν από έξι χρόνια δεν ήταν επιτυχής.

    Απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν, ο κ. Κάμερον είπε ότι σίγουρα δεν θα συμφωνούν πάντα σε όλα, αλλά κοινός στόχος είναι να πείσουμε εκείνους που έχουν αμφιβολίες ότι η υπόθεση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αδιαφιλονίκητη, "κάτι το οποίο ήδη πιστεύω και εγώ", όπως είπε.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Κάμερον είπε ότι εκείνοι οι οποίοι αυξάνουν τις εμπορικές τους σχέσεις με την Τουρκία θα βγουν νικητές ενώ ηττημένοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι δεν θα συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με την Αγκυρα.

    [03] ΥΠΕΞ ΗΑΕ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχης Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

    Την Τετάρτη ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού και στη συνέχεια θα υπογραφεί Συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για αμοιβαία κατάργηση θεωρήσεων σε υπηρεσιακά και διπλωματικά διαβατήρια καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης σε διμερή θέματα πολιτικής διαβούλευσης μεταξύ του ΥΠΕΞ της Κύπρου και του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ.

    Αργότερα θα συναντηθεί στην Βουλή με τον Πρόεδρο του Σώματος, Μάριο Καρογιάν και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει προς τιμή του ο Κύπριος ομόλογός του. Μετά θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [04] EUROSTAT ΚΥΠΡΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗ

    Κατά 1.000 κατοίκους αυξήθηκε ο πληθυσμός της Κύπρου το 2009, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 35.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στη διάρκεια του 2009 καταγράφηκαν στην Κύπρο 10.000 γεννήσεις (118.000 στην Ελλάδα) έναντι 5.000 θανάτων (110.000 στην Ελλάδα).

    Υπήρξε, όμως, στην Κύπρο μείωση του αριθμού των ξένων μεταναστών με αποτέλεσμα ο συνολικός πληθυσμός να αυξηθεί κατά 1.000 κατοίκους φτάνοντας τις 798.000 κατοίκους (11,3 εκατ. στην Ελλάδα).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 July 2010 - 19:29:15 UTC