Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΙΛΗΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤAΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ - ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η Ελλάδα θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ώστε να είναι λειτουργική και βιώσιμη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια λύση είναι προς το συμφέρον των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και όλων των χωρών της περιοχής.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι είχε επισημάνει στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μια τέτοια λύση θα ήταν και προς το συμφέρον της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι είναι καιρός πλέον οι προσπάθειες όλων, μέσα από ένα σοβαρό διάλογο, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς χρονικά τελεσίγραφα, να καταλήξουν στο να πέσει επιτέλους και το τελευταίο τείχος που υπάρχει σε ευρωπαϊκό χώρο.

    Ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι αυτή πρόκειται για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο και την πρώτη επίσημη επίσκεψη εκτός Ελλάδας, προσθέτοντας ότι ``έχει και συμβολικούς, αλλά και πρακτικούς λόγους`` αυτή η απόφαση.

    Είπε, επίσης, ότι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια στην Ελλάδα και σημείωσε ότι ``η συζήτηση που είχαμε σήμερα αναλώθηκε και σε λεπτομέρειες και σε εξελίξεις που υπήρξαν από την προηγούμενη συνάντησή μας τον περασμένο Ιανουάριο σε σχέση με το μεγάλο θέμα, που για μας, για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό ολόκληρο αποτελεί το κατ` εξοχήν εθνικό θέμα, το θέμα δηλαδή της επίλυσης του Κυπριακού``.

    Οπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον ενημέρωσε ``για τη συνέχιση των διαδικασιών και των συζητήσεων και με τον κ. Ερογλου``.

    ``Από τη δική μου πλευρά υπογράμμισα για μια ακόμη φορά ότι για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό, αμετακίνητα επιμένουμε στο στόχο ότι η λύση που θα πρέπει, μέσα από το διάλογο, να εξευρεθεί θα πρέπει να είναι μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, μια λύση που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αρχές και τις αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ΕΕ``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια λύση διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται άλλωστε και στις αποφάσεις του ΟΗΕ, ένα ενιαίο κράτος, με μία υπηκοότητα και πάνω από όλα μιαν αποτελεσματική κυβέρνηση``, σημειώνοντας ότι ``μόνο τότε μπορεί να είναι και λειτουργική και βιώσιμη η λύση``.

    Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι μια τέτοια λύση είναι υπέρ του συμφέροντος και ωφελεί όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι ``είναι και προς το συμφέρον και όλων των χωρών της περιοχής, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας``.

    Είπε, επίσης, ότι ``θα πρέπει να αντιληφθεί η ηγεσία της Τουρκίας ότι και προς το δικό της συμφέρον είναι μια τέτοια λύση, να δημιουργεί πλέον συνθήκες ειρήνης αλλά και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή``, σημειώνοντας ότι ``αυτό είχα υπογραμμίσει και στον κ. Ερντογάν όταν πριν από μερικές εβδομάδες είχε κάνει την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από μέλη της κυβέρνησής του, και επισκέφθηκε και το κοινοβούλιο``.

    ``Αλλωστε, και στον κ. Ερντογάν εξήγησα και ανέλυσα για ποιο λόγο αποτελεί για μας πρωταρχικό θέμα το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, γιατί αυτό διασφαλίζει ειρήνη, ευημερία, ανάπτυξη για όλους τους λαούς της περιοχής, σε μιαν εποχή όπως αυτήν που ζούμε, στην εποχή όπου η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ, σε μιαν εποχή όπου όλοι συμφωνούν ότι η περαιτέρω εμβάθυνση αλλά και διεύρυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι το μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης, σε μιαν εποχή που πιστεύουμε και εμείς, και φαντάζομαι και η ηγεσία της Τουρκίας το αντιλαμβάνεται αυτό, ότι και για την Τουρκία ο καλύτερος δρόμος, για να μην πω μονόδρομος, είναι να πλησιάσει, να πλησιάζει συνεχώς την ενωμένη Ευρώπη, σε μιαν τέτοια εποχή τείχη που διαχωρίζουν κράτη και πόλεις, όπως αυτό το τείχος που διατρέχει τη Λευκωσία και την Κύπρο, δεν έχουν μέλλον και δεν πρέπει να έχουν μέλλον``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι καιρός πλέον οι προσπάθειες όλων, μέσα από ένα σοβαρό διάλογο, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και χωρίς χρονικά τελεσίγραφα, να καταλήξουν στο να πέσει επιτέλους και το τελευταίο τείχος που υπάρχει σε ευρωπαϊκό χώρο``.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ``ο κ. Ερντογάν είχε απαντήσει σε όλα τα άλλα θέματα, απέφυγε όμως να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο θέμα του Κυπριακού``.

    ``Δεν μπορώ να εξάγω εγώ συμπέρασμα για ποιο λόγο το έκανε αυτό, αλλά εύχομαι και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν και συνολικά η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης``, είπε.

    Ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι ``δεν ζούμε σε δεκαετίες του `50 ή του `60``, αλλά ``ζούμε σε μιαν άλλη εποχή``.

    ``Τότε δεν υπήρχε ενωμένη Ευρώπη. Δεν υπήρχαν αυτά τα μεγάλα σύνολα μέσα στα οποία συμμετέχουν πλέον οι ανεπτυγμένες και πολιτισμένες, όπως συνηθίζουμε να λέμε, χώρες. Ζούμε σε μιαν άλλη εποχή. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Τείχη, φανατισμοί, διαχωριστικές γραμμές και επιμονές στο παρελθόν εκτιμώ ότι δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τον 21ο αιώνα``, κατέληξε.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Την απόφαση της Κυβέρνησης της Ελλάδας, του Πρωθυπουργού και των πολιτικών κομμάτων για στήριξη του Προέδρου Χριστόφια στην προσπάθεια του για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, μετέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Ελληνισμός είναι αμετακίνητος στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν, αφού καλωσόρισε τον Ελληνα ομόλογό του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό. «Τον ενημέρωσα για τις τρέχουσες εξελίξεις του Κυπριακό, υπογράμμισα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λόγω της γνωστής τουρκικής αδιαλλαξίας και λόγω της αμετάβλητης πολιτικής της Άγκυρας», είπε.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε επίσης ότι είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την περαιτέρω διεύρυνση και ενίσχυση των ήδη άριστων σχέσεων ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια, «και μάλιστα συζητήσαμε το ενδεχόμενο, και την βεβαιότητα θα έλεγα από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο να υπάρχουν πιο συστηματικές ανταλλαγές σε σχέση με τις διάφορες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία σε ό,τι αφορά στους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και άλλους τρόπους περαιτέρω σύσφιξης των αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο Κοινοβούλια».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΙΛΗΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Χιλής, Sebastian Pinera Echenique, υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσω συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση. Ο κ. Echenique αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια της Μάρθας Α. Μαυρομμάτη ως η νέα Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χιλή.

    Σε ιδιαίτερη συνάντηση που ακολούθησε, παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών, Alfredo Moreno Charme, η κ. Μαυρομμάτη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαχρονικά εξαιρετικές και στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, διαβιβάζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες της κυπριακής Κυβέρνησης για τη στάση αρχών που τηρεί η Χιλή στο Κυπριακό.

    Στη συνέχεια, η κ. Μαυρομμάτη προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνομιλίες, επισημαίνοντας την αμετάθετη βούληση του Προέδρου της Κύπρου για εξεύρεση λύσης που να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αναφερόμενος στη θέση της χώρας του για το Κυπριακό, ο κ. Echenique υπογράμμισε ότι η Χιλή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσω συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου.

    [04] ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤAΠΑΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ - ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Ο Ελληνισμός και όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας στηρίζει τις επίπονες και επίμονες προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος επισκέφθηκε τη γραμμή αντιπαράταξης, στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά την εκεί παρουσία του, ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι «είναι συγκλονιστικό όταν βρίσκεσαι στη γραμμή που χωρίζει την Κύπρο, τη Λευκωσία» καθώς, όπως σημείωσε, «τότε αντιλαμβάνεται κανείς το τι σημαίνει μια χωρισμένη πόλη». «Οσοι είχαν την εμπειρία να επισκεφθούν παρόμοιες καταστάσεις του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα το τείχος του Βερολίνου, καταλαβαίνει ακριβώς τι σημαίνει να υπάρχει διαχωριστικό τείχος» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως «αυτό το διαχωριστικό τείχος είναι το τελευταίο που έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό χώρο, όπως και το κατεχόμενο μέρος είναι το μόνο κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος όπου υπάρχουν δυνάμεις κατοχής».

    Ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι «είναι ώρα να ενταθούν οι προσπάθειες από όλους ώστε να εξευρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση, όπως περιγράφεται άλλωστε με πολλή σαφήνεια στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λύση που περιγράφεται επίσης από τις αρχές και αξίες της ίδιας της Ευρώπης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου της ΕΕ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 12 July 2010 - 13:29:18 UTC