Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΦΟΥΛΕ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟ - ΘΕΣΕΙΣ
  • [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου για μια πολυμερή διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ δείχνουν προθέσεις για εκτροπή του Κυπριακού από τη συμφωνημένη διαδικασία αλλά και από τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Δείχνουν, πρόσθεσε, προθέσεις «για χρησιμοποίηση της ατελέσφορης και επικίνδυνης τακτικής των τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας που ποτέ δεν τα δεχθήκαμε, δεν πρόκειται να τα δεχτούμε και που έχουμε συμφωνήσει με το ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν αποτελούν μέρος της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

    Η πρόταση λοιπόν αυτή της Τουρκίας έρχεται σε αντιπαράθεση και ευρίσκεται σε αντιδιαστολή με τη συμφωνημένη διαδικασία του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας πως «καμία άλλη πρόταση δεν υπάρχει στο τραπέζι, ούτε της Ισπανικής Προεδρίας, όπως συχνά λέγεται από μέρος του ΔΗΣΥ, ούτε και από κάποια άλλη Προεδρία».

    Αναφορικά με ανακοίνωση του Υπουργείου Προεδρίας της Τουρκίας που διαψεύδει ότι υπήρξε συνάντηση και συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τούρκου αρχιδιαπραγματευτή Εγκεμέν Μπαγίς στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «συνάντηση μικρής διάρκειας και συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Μπαγίς υπήρξε στη Μαδρίτη, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει και όχι στις Βρυξέλλες».

    Πρόσθεσε πως «η συνομιλία έγινε για το θέμα των Βαρωσίων για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επιστροφή τους όπως προβλέπουν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία η Τουρκία πεισματικά αρνείται να εφαρμόσει ακόμα και εάν θα επωφεληθεί του ανοίγματος παγωμένων κεφαλαίων της στην ενταξιακή της πορεία».

    «Αυτό αποτελεί ένα εύγλωττο δείγμα της αρνητικής στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό η οποία αγνοεί και δεν εφαρμόζει κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ και καμία υποχρέωση που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συνομιλήσει μαζί της με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε πως «η Τουρκία συνεχώς επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ΕΕ δίνει τη δική της απάντηση στα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία μέσα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου. Οπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Τουρκία τίποτα στην πράξη δεν έχει κάνει για να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης παρότι ο ρόλος της είναι κρίσιμος, όπως πάλι διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Τόνισε πως «αν η Τουρκία λοιπόν επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό και μέχρι το τέλος του 2010 ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά της τεχνάσματα και ας ανταποκριθεί έμπρακτα για λύση, μια λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979».

    Σημείωσε εξάλλου πως «μέσα στα πλαίσια της επικοινωνιακής της πολιτικής εντάσσονται και οι νέες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου για μια πολυμερή διάσκεψη σε μια διάσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ, όπως ο ίδιος σημειώνει».

    [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΦΟΥΛΕ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Η Κομισιόν θα καλέσει τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο καθώς και τις χώρες που ενδιαφέρονται ή σχετίζονται με το πρόβλημα, να κάνουν ότι μπορούν, προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας της ΕΕ Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή. Ο Ελληνας Ευρωβουλευτής, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης, έθεσε στον Επίτροπο, την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια που πρότεινε το άνοιγμα και την παράδοση στον ΟΗΕ του λιμανιού της Αμμόχωστου, ρωτώντας τον κ. Φούλε, για το ποια είναι η αντίδραση του σ αυτή την πρόταση του προέδρου Χριστόφια.

    Απαντώντας στην ερώτηση του Κ. Χουντή, ο Επίτροπος Φούλε είπε ότι υπάρχει ένας αριθμός θεμάτων τα οποία βρίσκονται, άμεσα ή έμμεσα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του Κυπριακού. Υπάρχουν, πρόσθεσε, και άλλα θέματα τα οποία πιθανότατα δεν έχουν τεθεί άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι αλληλοσχετιζόμενα. Ενα από αυτά, είναι και το θέμα της Αμμοχώστου, πρόσθεσε. ``Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να καλέσει και τα δύο μέρη και τις χώρες που ενδιαφέρονται ή συνδέονται με το πρόβλημα, να κάνουν ότι είναι δυνατό για να εξευρεθεί μια λύση``.

    Να είναι, πρόσθεσε δημιουργικοί στην εξεύρεση λύσης. ``Εάν είναι αποτελεσματικοί στην εξεύρεση λύσης του συγκεκριμένου προβλήματος επίσης (Αμμόχωστος), τότε η Κομισιόν θα τη στηρίξει``. Αλλιώς, κατέληξε, ελπίζουμε πάρα πολύ ότι το θέμα που θέσατε θα αντιμετωπιστεί και θα λυθεί στο πλαίσιο των συνολικών συνομιλιών για τη συνολική διευθέτηση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟ - ΘΕΣΕΙΣ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα την κατάργηση 400 μονίμων θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς για δημοσιονομική εξυγίανση, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας πως το μέτρο αυτό θα εξοικονομήσει για το κράτος περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Εκπρόσωπος είπε πως η Κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει μια εντατική προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση. Πρόσθεσε πως σημαντικό συστατικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι η μείωση των δαπανών για συντήρηση και λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας. Αυτό η Κυβέρνηση το επιτυγχάνει με δυο τρόπους: με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών που συνολικά για το 2010 και το 2011 θα εξοικονομήσει για το κράτος 170 εκατομμύρια ευρώ, 80 για το 2010 και 90 για το 2011 και με τη μείωση των εξόδων της δημόσιας υπηρεσίας που επιτυγχάνεται με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως «με ενέργειες της Κυβέρνησης για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε μέσα στο 2010 κατά 530 υπαλλήλους. Αυτό εξοικονομεί για το κράτος περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ ετησίως». «Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατάργηση 400 μονίμων θέσεων κάτι που επίσης γίνεται για πρώτη φορά. Αυτό θα εξοικονομεί για το κράτος περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Η Κυβέρνηση λοιπόν έμπρακτα μειώνει τα έξοδα του κράτους και δεν θα σταματήσει μέχρις εδώ. Θα συνεχίσει τις συγκεκριμένες προσπάθειες και ενέργειές της για περαιτέρω μείωση των εξόδων του σπάταλους κράτους που δημιουργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Στεφάνου. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο για κάθε χρόνο να μειώνεται η δημόσια υπηρεσία κατά χίλιες θέσεις.

    Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε πως οι θέσεις αυτές αφορούν συγκεκριμένα Υπουργεία ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν. Είπε πως υπάρχουν Υπουργεία που έτσι και αλλιώς έχουν ανάγκες όπως είναι τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας. «Αλλά πάντοτε αυτά γίνονται με συζήτηση και αξιολόγηση των αναγκών του κάθε Υπουργείου και ασφαλώς αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, την απλοποίηση διαδικασιών και άλλων αλλαγών που γίνονται στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας», ανέφερε. Σημείωσε πως «στόχος μας δεν είναι μέσα από αυτές τις μειώσεις να υποβιβάσουμε είτε την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής μηχανής είτε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτή η μείωση γίνεται δυνατή μέσα από την καλύτερη διαχείριση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και την καλύτερη αξιοποίηση ή απλοποίηση ή διαφοροποίηση διαδικασιών που ακολουθούνταν μέχρι τώρα στη δημόσια υπηρεσία». Ερωτηθείς για το θέμα των εκτάκτων, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως υπάρχει μια απόφαση για τους έκτακτους υπαλλήλους που δεν έχει εγκριθεί εδώ και μήνες στη Βουλή και προβλέπει τον τερματισμό της πρόσληψης εκτάκτων υπαλλήλων και τη μετατροπή των υπαλλήλων που ήταν έκτακτοι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, σε υπαλλήλους αορίστου χρόνου.

    [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Αύξηση της τάξης του 5,5% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο σε σύγκριση με πέρσι, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε πως συνεχίζεται σταθερά η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι προσπάθεια όλων είναι να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος. «Οι αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο του 2010 ανήλθαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε 275,280 σε σύγκριση με 260,291 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 5,5%. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη και συνεχίζεται σταθερά η αύξηση των αφίξεων τουριστών στην Κύπρο», σημείωσε.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι λύσαμε τα προβλήματα του τουρισμού και ούτε πρέπει να εφησυχάζουμε. Προσπάθεια όλων είναι να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί (η ροή στις αφίξεις τουριστών) και αισιοδοξούμε ότι τους επόμενους μήνες οι αυξήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες». Επεσήμανε ακόμη ότι «οι αφίξεις από Ρωσία είναι εντυπωσιακές για δεύτερο συνεχή μήνα. Τον προηγούμενο μήνα οι αυξήσεις ήταν της τάξης του 42,5% και για αυτό το μήνα 40,5%. Για τη Βρετανία αυτό το μήνα υπήρξε μια μείωση της τάξης του 5,1», είπε και πρόσθεσε ότι «μια εξήγηση που υπάρχει είναι ότι το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου επηρεάζει τους Βρετανούς κρατώντας τους στη χώρα τους. Τώρα που η Βρετανία δεν συμμετέχει πλέον και το παγκόσμιο κύπελλο τελειώνει αναμένουμε ακόμη περισσότερους Βρετανούς τουρίστες στην Κύπρο».

    Τέλος, ανέφερε ότι «σημαντικό γεγονός είναι ότι υπάρχουν αυξήσεις και στον εσωτερικό τουρισμό. Πολύ περισσότεροι Κύπριοι φέτος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μένουν σε ξενοδοχεία της Κύπρου και αυτή η αύξηση είναι της τάξης περίπου του 15%».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 July 2010 - 15:29:15 UTC