Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΙΑΚΩΒΟΥ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΤΑΡ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [04] ΜΟΣΧΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΙΑΚΩΒΟΥ

    Η αναφορά που γίνεται στη συνέντευξη του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου στην ιστοσελίδα theparliament.com για το θέμα των δυο οικονομιών και των δυο εξωτερικών πολιτικών δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα, αφού δεν έχουν συζητηθεί ακόμα αυτά τα θέματα με τον κ. Ερογλου και ως εκ τούτου οι αναφορές του κ. Ιακώβου έχουν να κάνουμε το παρελθόν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως οι δηλώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα αυτή «αποτελούν μια συνοπτική περίληψη μεγάλης διάρκειας συνομιλίας που είχε ο κ. Ιακώβου με το συντάκτη της ιστοσελίδας αυτής με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων από την έναρξή τους μέχρι και σήμερα».

    «Αντικειμενικά η σύνοψη δεν μπορεί αν αποδώσει ολόκληρο το περιεχόμενο της συνομιλίας», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «η αναφορά που γίνεται για το θέμα των δυο οικονομιών και των δυο εξωτερικών πολιτικών δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα. Ως γνωστό το θέμα που τώρα απασχολεί και συζητείται στις διαπραγματεύσεις είναι το περιουσιακό και όχι η οικονομία ή οι εξωτερικές σχέσεις της ενωμένης Κύπρου. Δεν έχουν συζητηθεί ακόμα αυτά τα θέματα με τον κ. Ερογλου, ως εκ τούτου οι αναφορές έχουν να κάνουν με το παρελθόν», επεσήμανε.

    Σε ότι αφορά στη συζήτηση του περιουσιακού, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως αυτή όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Το ίδιο τόνισε και ο κ. Ιακώβου στο συνομιλητή του ενημερώνοντάς τον για τις θέσεις που τέθηκαν στις συζητήσεις του περιουσιακού την προηγούμενη περίοδο», επεσήμανε.

    Πρόσθεσε πως το νόημα της όλης συνομιλίας του κ. Ιακώβου με το δημοσιογράφο ήταν ότι «σε ολόκληρη την πορεία των διαπραγματεύσεων από τις 3 Σεπτεμβρίου 2008 μέχρι και πρόσφατα υπήρξαν δυσκολίες και εμπόδια, σημειώθηκαν όμως και βήματα μπροστά και πρόοδος. Ανεξαρτήτως των εμποδίων, όπως σημείωσε ο κ. Ιακώβου, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει την προσπάθεια για λύση το συντομότερο δυνατό στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και ασφαλώς των συμφωνιών υψηλού επιπέδου 1977 και 79», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς εάν η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι θέσεις Ερογλου είναι τέτοιες που οδηγούν σε αδιέξοδο, ο κ. Στεφάνου είπε πως έχουν γίνει δυο συναντήσεις με τον κ. Ερογλου και δεν υπάρχει έναν επαρκές δείγμα για να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση προχωρούμε.

    «Γνωρίζουμε βεβαίως ποιες ήταν οι θέσεις του κ. Ερογλου προηγουμένως. Αλλά δεν έχουμε προχωρήσει να κάνουμε τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και ασφαλώς ούτε ο κ. Ιακώβου έκανε εκτιμήσεις για το τώρα στο συνομιλητή», ανέφερε.

    Επεσήμανε πως στο κείμενο που υπάρχει στη σχετική ιστοσελίδα υπάρχει μια διαδρομή ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες και παρουσιάζονται θέσεις ότι είναι για το σήμερα τη στιγμή που τα θέματα αυτά δεν έχουν καν συζητηθεί.

    Πρόσθεσε πως το κείμενο αυτό αποτελεί μια συνοπτική ερμηνεία του συγκεκριμένου συντάκτη μετά τη συνομιλία του με τον κ. Ιακώβου.

    «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και ότι εμείς θα συνεχίσουμε με καλή θέληση και δεσμευμένοι επί της ουσίας, επί της βάσης διαπραγμάτευσης έτσι όπως έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο κοινότητες να προσπαθούμε να επιλύσουμε το συντομότερο δυνατό το Κυπριακό και από την άλλη να καλούμε και την τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο», είπε ο κ. Στεφάνου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις που εκφράστηκαν από τον κ. Ερογλου στις δυο συναντήσεις του με τον κ. Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως δεν θα επεκταθεί «για το λόγο ότι γίνονται οι διαπραγματεύσεις και εμείς δεν θέλουμε να δυσκολεύουμε με οποιονδήποτε τρόπο τις διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε πως «πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί για το τι λέμε».

    Σημείωσε παράλληλα πως είναι γνωστό πως όταν συζητήθηκε το περιουσιακό στις 18 συναντήσεις που συζητήθηκε με μεταξύ του κ. Χριστόφια και του τέως Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «ξεκινούσαμε από μια βασική διαφορά: αφού είχαμε συμφωνήσει ότι οι περιουσίες ανήκουν στον ιδιοκτήτη από το 1964 και εντεύθεν η διαφορά ήταν ότι η ε/κ πλευρά θέλει ο ιδιοκτήτης να έχει τον πρώτο λόγο ενώ η τ/κ πλευρά θέλει αυτό το δικαίωμα να το έχει ο χρήστης. Αυτό ήταν κάτι που είχαμε πει και τότε. Αλλά επαναλαμβάνω εμείς και αυτό θα πρέπει να γίνεται και από την άλλη πλευρά και από όλους ενόσω υπάρχουν διαπραγματεύσεις δεν θα ήταν φρόνιμο με δηλώσεις να δυσκολεύουμε τη διαδικασία που γίνεται».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε πως δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι τώρα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διακυβέρνηση και την οικονομία και ότι υπάρχει τώρα αυτή η τοποθέτηση περί δυο οικονομιών και δυο εξωτερικών πολιτικών.

    «Δεν τα έχουμε συζητήσει με τον κ. Ερογλου αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Όταν θα τα ξανασυζητήσουμε θα δούμε και πού στέκει ο κ. Ερογλου», ανέφερε.

    Εμείς θα συνεχίσουμε στην ίδια ρότα, στην ίδια προσπάθεια για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΚΑΤΑΡ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Η πρόσφατη επενδυτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κρατικής Εταιρείας του Κατάρ για τη δημιουργία κοινοπραξίας αποτελεί την πιο μεγάλη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο, με άμεσες και έμμεσες πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης μιλώντας κατά την έναρξη της Γιορτής του Κρασιού και την Εμπορική Εκθεση 2010 που διοργανώνει η παροικία στο Λονδίνο.

    Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί παραδοσιακά τη σημαντικότερη αγορά κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών και στόχος της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας και η αύξηση του μεριδίου μας στην αγορά

    Το Υπουργείο Εμπορίου εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο πακέτο δράσεων αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης, εξειδίκευσης της παραγωγής, τεχνολογικής αναβάθμισης του μεταποιητικού τομέα και αποτελεσματικότερης εμπορίας, προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, είπε ο κ. Πασχαλίδης.

    Όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι το 2010 είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες, αναφέροντας ότι μεγάλη σημασία δίνουμε ως Κυβέρνηση στο θέμα των μεγάλων έργων υποδομής που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

    Περαιτέρω είπε ότι «σε μια περίοδο διεθνούς οικονομικής κρίσης και έντονου ανταγωνισμού όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, απαιτείται συλλογική προσπάθεια, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και, το κυριότερο, ποιότητα, στοιχεία τα οποία διακρίνουν απόλυτα του Κύπριους παραγωγούς και ειδικότερα τους οινοποιούς».

    [03] ΥΠΕΣ - ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Σε δέκα χρόνια θα εφαρμοστούν όλες οι πρόνοιες της μεταρρύθμισης του Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε με δηλώσεις του στην Πάφο ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σημειώνοντας ότι οι πρόνοιες αυτές θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επομένη των επικείμενων δημοτικών εκλογών.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέστη σε συνέδριο που οργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο του και την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

    Στόχος του συνεδρίου η ενημέρωση των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις επερχόμενες αλλαγές.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι τόσο όσοι προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα αναπτύξουν τις απόψεις τους για να υπάρξει συνδιαμόρφωση της τελικής πρότασης για τις αλλαγές που θα γίνουν οι οποίες όπως σημείωσε θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την τοπική κοινωνία.

    Ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε στη συνέχεια ότι την ερχόμενη εβδομάδα φθάνει στην Κύπρο με δική του πρόσκληση ο Έλληνας ομόλογος του Ιωάννης Ραγκούσης για να συμμετάσχει την Παρασκευή σε εκδήλωση για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    [04] ΜΟΣΧΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    Πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στη Μόσχα εκδήλωση για παρουσίαση της έκδοσης ``Ανθολογία κυπριακής λογοτεχνίας``, αναφέρει σημερινή επίσημη ανακοίνωση.

    Η έκδοση ετοιμάστηκε από κοινού από το κρατικό Πανεπιστήμιο Μαριούπολης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ιδρυμα ``Α. Γ. Λεβέντης`` και περιέχει παράλληλα κείμενα στην ελληνική και τη ρωσική γλώσσα.

    Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Ιδρυμα ``Αναστάσιου Γ. Λεβέντη`` και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρωσία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την εκδήλωση άνοιξε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Ρωσία Πέτρος Κέστορας, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έργο του Ιδρύματος ``Α.Γ. Λεβέντης`` καθώς στο έργο του Βάσου Καραγιώργη, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της κυπριακής αρχαιολογίας και της επίμονης και συνεπούς δράσης για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

    Η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Θεοδώρα Γιαννίτση παρουσίασε την ``Ανθολογία κυπριακής λογοτεχνίας``.

    Η Ανθολογία, ανέφερε, είναι αποτέλεσμα σοβαρής μεταφραστικής και εκδοτικής επεξεργασίας αντιπροσωπευτικών έργων της κυπριακής λογοτεχνίας, διαφόρων εποχών, που αποτελούν καλλιτεχνικές μαρτυρίες της ιστορίας και της πνευματικής ζωής της νήσου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 26 June 2010 - 13:29:14 UTC