Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

    Η δημοσιονομική εξυγίανση ``είναι μονόδρομος, είναι απαραίτητη για να πετύχουμε και ανάπτυξη και ευημερία για τον κυπριακό λαό``, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας ότι χωρίς δημοσιονομική βελτίωση ``θα πάθουμε αυτό που παθαίνει σήμερα η Ελλάδα, και άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες με αντιλαϊκά μέτρα τα οποία πλήττουν δριμύτατα το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού``.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Ουκρανία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι στην Ουκρανία είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, την Υφυπουργό Οικονομικών και τις Φορολογικές Αρχές της χώρας στην προσπάθεια, όπως ανέφερε, ``να διευθετήσουμε υφιστάμενες φορολογικές εκκρεμότητες και να εξετάσουμε πρακτικούς τρόπους αύξησης των επενδύσεων και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών``.

    Ανέφερε, επίσης, ότι παρευρέθηκε σε συγκέντρωση με 120 περίπου μεγάλους Ουκρανούς επενδυτές, κάποιοι από τους οποίους ήδη έχουν δραστηριότητες στην Κύπρο με σκοπό να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω αύξησης επενδύσεων από την Ουκρανία στην Κύπρο.

    ``Εχουμε αναλύσει και τονίσει τα πολλά πλεονεκτήματα τα οποία παρουσιάζει η Κύπρος ως χώρα μέσω της οποίας μπορούν να πραγματοποιούν επενδύσεις στην Ευρώπη και πιστεύω ότι δημιουργείται ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα. Η οικονομία της Ουκρανίας που είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση τον περσινό χρόνο, τώρα σιγά-σιγά εξέρχεται από την ύφεση με κάποια καλύτερη επενδυτική και άλλη δραστηριότητα και, άρα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες περαιτέρω επενδύσεων από την Ουκρανία στην Κύπρο, τις οποίες θα πρέπει συνεχώς να επιδιώκουμε``, πρόσθεσε.

    Μετά τη Ρωσία, συνέχισε, ``η Ουκρανία είναι, ίσως, ο πιο μεγάλος εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Κύπρου και άρα όλες αυτές οι προσπάθειες πιστεύω ότι αξίζουν τον κόπο διότι μπορούν να φέρουν πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων που έχει πρόσφατα υποβάλει η Κυβέρνηση στα διάφορα κόμματα και στη Βουλή, είπε ότι ``η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος, είναι απαραίτητη για να πετύχουμε και ανάπτυξη και ευημερία για τον κυπριακό λαό``.

    ``Χωρίς δημοσιονομική βελτίωση θα πάθουμε αυτό που παθαίνει σήμερα η Ελλάδα, και άλλες πολλές ευρωπαϊκές χώρες με αντιλαϊκά μέτρα τα οποία πλήττουν δριμύτατα το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού. Στο δικό μας πακέτο μέτρων υπάρχει πιστεύω μια ισορροπία και ο δημόσιος τομέας επωμίζεται πολύ μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας για μείωση των δαπανών``, συμπλήρωσε.

    Οι λειτουργικές δαπάνες, συνέχισε, για το 2010 θα είναι, τουλάχιστον, 80 εκ. ευρώ λιγότερες από αυτές που έχουν προϋπολογιστεί και συνεχίζεται η μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κάτι που επιφέρει και άλλες σημαντικές δημοσιονομικές εξοικονομήσεις.

    ``Και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επωμιστεί μέρος αυτής της ανάγκης για δημοσιονομική εξυγίανση και εδώ πιστεύω ότι το κριτήριο θα πρέπει να είναι: Ο καθένας να συνεισφέρει ανάλογα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Και πιστεύω ότι η προσωρινή και με ημερομηνία λήξης αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 1% πάρα πολύ λίγο θα επηρεάσει την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο και αποτελεί κατά ένα τρόπο και μια ηθική υποχρέωση των μεγάλων επιχειρήσεων να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση``, ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των κομμάτων στα διάφορα φορολογικά μέτρα ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``η Κυβέρνηση έχει χειριστεί το θέμα με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα, έχει υποβάλει στη Βουλή και στα κόμματα ένα ισοζυγισμένο και κοινωνικά δίκαιο πακέτο μέτρων και τώρα είναι η στιγμή της ευθύνης κάθε πολιτικό κόμμα να πάρει τις σωστές αποφάσεις``.

    ``Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν εγκριθούν από τη Βουλή, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα συνεχίσει με τον ίδιο σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο να χειρίζεται τα δημόσια οικονομικά. Εάν τα μέτρα δεν εγκριθούν, τότε δεν θα μπορούν και να εφαρμοστούν. Αν δεν πετύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακολουθήσουμε τον δρόμο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας όπου τα ασθενή δημόσια οικονομικά έχουν επιφέρει πάρα πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι η Βουλή θα χειριστεί το όλο θέμα πολύ υπεύθυνα. Εν πάση περιπτώσει και ανεξάρτητα από το πώς θα χειριστεί η Βουλή τα εν λόγω θέματα, εμείς ως Κυβέρνηση θα ακολουθήσουμε και θα ακολουθούμε μια υπεύθυνη και σοβαρή οικονομική πολιτική η οποία θα βοηθήσει την Κύπρο να εξέλθει από την ύφεση``, υπογράμμισε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ότι τα μέτρα πλήττουν τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα του κυπριακού λαού, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``υπάρχει μια πολύ διαφορετική πολιτική και οικονομική φιλοσοφία μεταξύ της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης``.

    ``Η δική μας θέση είναι ότι σε μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, το μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να επωμισθούν οι έχοντες και κατέχοντες, αυτοί που έχουν πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες``, συμπλήρωσε.

    Οτιδήποτε άλλο, συνέχισε, ``λέγεται με νομικά, με νομικιστικά και με οικονομικά επιχειρήματα για να θολώσουμε αυτή την ξεκάθαρη εικόνα νομίζω δεν εξυπηρετεί το συμφέρον του τόπου και δεν ξεγελά κανένα``.

    ``Θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και υπάρχουν δύο τρόποι: Να φορολογηθούν οι φτωχοί και οι εργαζόμενοι ή να φορολογηθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μεγάλοι ιδιοκτήτες γης. Για εμάς ως Κυβέρνηση η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η αντιπολίτευση μπορεί να θέλει να ακολουθήσει ένα διαφορετικό τρόπο, εν πάση περιπτώσει όμως ας μην προσπαθήσει με επιχειρήματα να παρουσιαστεί προστάτης του Κύπριου εργαζόμενου``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 24 June 2010 - 19:29:11 UTC