Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΡΩΣΙΑ - ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ - ΚΑΤΑΡ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του κυπριακού κι αυτό το έχουμε δει και στο παρελθόν, είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά το τέλος της ημίωρης συνάντησής του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι-μουν. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει η ουσιαστική βούληση και ο απαραίτητος χρόνος. «Αυτό δεν σημαίνει, διευκρίνισε, ότι εμείς θέλουμε εσαεί να συζητείται το κυπριακό, αντιθέτως χρειάζεται η βούληση και βούληση βεβαίως από την Τουρκική πλευρά. Την ουσιαστική βούληση επιτέλους το κυπριακό να λυθεί μέσα στα γνωστά πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και Ευρωπαϊκού κεκτημένου».

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από ελληνικής πλευράς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας κι ο μόνιμος αντιπρόσωπος, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, ενώ μαζί με το γενικό γραμματέα ήταν ο αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις βοηθός γενικός γραμματέας του οργανισμού, Λυν Πάσκοε. Ανώτερη διπλωματική πηγή μας είπε πως δεν εγέρθηκε από μέρους του γενικού γραμματέα το άτυπο χρονοδιάγραμμα του τέλους του 2010, ή θέμα διεθνούς διάσκεψης. Ο Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ζήτησε την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στις καλές του υπηρεσίες και εγκωμίασε την όλη συμβολή του κ. Παπανδρέου. Η συζήτηση κάλυψε επίσης, μεταξύ άλλων, τη διαφορά της Ελλάδας με τα Σκόπια, το Μεσανατολικό, τους στόχους της χιλιετίας κ.α.

    Μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συνάντησή «εξαιρετική». «Ήταν μια θετική συνάντηση, μια εποικοδομητική συνάντηση που συμβάλαμε στο να προωθήσουμε σημαντικά συμφέροντα μας στην περιοχή». Σε σχέση με το κυπριακό είπε ότι «τόνισα την προσήλωση μας και τη συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια την οποία στηρίζουμε μέσα στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου να βρεθεί η λύση στο κυπριακό πρόβλημα χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα». Σε δηλώσεις του στην αγγλική, προς τους ξένους ανταποκριτές, ο πρωθυπουργός είπε πως με το γενικό γραμματέα δεν συζήτησαν χρονοδιαγράμματα. «Χρειάζεται να βρούμε λύση κι όσο το ταχύτερο τόσο το καλύτερο. Ομως το να θέτουμε τεχνητά χρονοδιαγράμματα δεν βοηθά συχνά στην εξεύρεση λύσης, Αυτό που πιστεύω χρειαζόμαστε είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία να εστιαστούμε για λύση του κυπριακού».

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η λύση πρέπει να είναι κυπριακή, από μόνες τους οι δύο κοινότητες της νήσου, χωρίς έξωθεν παρεμβολές και παρεμβάσεις να μπορέσουν να βρουν λύση. Κι ασφαλώς χωρίς τη μηχανιστική προσέγγιση των χρονοδιαγραμμάτων. Μία λύση βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ασφαλώς βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, του οποίου η Κύπρος είναι μέλος».

    [02] ΡΩΣΙΑ - ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ρωσία και Κύπρος συμφωνούν στην αναγκαιότητα της επίτευξης καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στην Κύπρο, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, εκτιμά με ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων των Υπουργών Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και Σεργέι Λαβρόφ.

    Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η διευθέτηση προϋποθέτει «εθελούσια συμφωνία των ίδιων των κυπριακών κοινοτήτων χωρίς πίεση έξωθεν, χωρίς προσπάθειες να τους επιβληθούν τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία» και προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι «επιβεβαιώθηκε το αμετάβλητο της σταθερής ρωσικής θέσης αρχών υπέρ της διασφάλισης της διευθέτησης σε πλήρη αρμονία και με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

    «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σ. Β. Λαβρόφ επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των ρωσο-κυπριακών σχέσεων. Οι πλευρές εξέφρασαν την αμοιβαία τους πρόθεση για συνέχιση της εντατικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη βελτίωση των κυπρο-ρωσικών σχέσεων σε διάφορους τομείς, πρωτίστως στον πολιτικό, εμπορικό-οικονομικό και επενδυτικό, για εδραίωση των παραδόσεων φιλίας και αλληλοκατανόησης, που αρμόζουν στις σχέσεις Ρωσίας και Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που διένειμε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    Στο ανακοινωθέν χαρακτηρίζεται «βασικότατο γεγονός» για τις διμερείς σχέσεις τη σχεδιαζόμενη για τον Οκτώβριο και πρώτη στην ιστορία των κυπρο-ρωσικών σχέσεων επίσκεψη του προέδρου Ντ.Α.Μεντβιέντεφ στην Κυπριακή Δημοκρατία, που θα είναι αφιερωμένη στην 50ετία της καθιέρωσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και προετοιμάζεται εντατικά.

    Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, οι δύο Υπουργοί «συμφώνησαν επίσης να ενεργοποιήσουν τις εργασίες της Διακυβερνητικής Ρωσο-κυπριακής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία, η τακτική 6η συνεδρίαση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές φθινοπώρου τρέχοντος έτους».

    Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, «μεταξύ των συζητηθέντων ζητημάτων ήταν και η εδραίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας υπό το πρίσμα της προώθησης της ρωσικής πρωτοβουλίας υπογραφής Συμφώνου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», ενώ «επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης περαιτέρω συζήτησης για τη δεδομένη πρωτοβουλία σε διάφορα επίπεδα και κοινά».

    Ειδικότερα συζητήθηκαν οι δυνατότητες διεύρυνσης της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας, τόσο σε διυπουργικό επίπεδο όσο και μεταξύ Οργανισμών, περιφερειών και άλλων φορέων, καθώς και οι προοπτικές της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, οι εταιρικοί μηχανισμοί Ρωσίας ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΑΣΕ κ.λπ. Υπογραμμίστηκε, τέλος, η εγγύτητα είτε η ταύτιση των προσεγγίσεων Ρωσίας και Κύπρου έναντι πολλών επίκαιρων διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διευθέτησης του Μεσανατολικού και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    [03] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ

    Αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο το 2010, προβλέπει η μηνιαία έκθεση της Γενικής Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, στην Κύπρο θα καταγραφεί ύφεση 0,4% το 2010, πριν σημειωθεί ανάκαμψη της τάξης του 1,3% το 2011. Η ασθενής οικονομική προοπτική αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην αγορά εργασίας το 2010 (αναμένεται μείωση της απασχόλησης κατά 0,7%), ιδιαίτερα στις οικοδομές και τον τουρισμό.

    Οπως προκύπτει από την έκθεση, η ανεργία θα κυμανθεί στο 6,7% το 2010, ενώ επισημαίνεται ότι η επίδοση αυτή παραμένει μια από τις χαμηλότερες στην ΕΕ περίπου 3 μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Κοινότητας. Ωστόσο, παρά το χαμηλό ποσοστό η ανεργία, όπως τονίζεται, αυξάνεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και η τιμή της έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 3,5% το Σεπτέμβριο του 2008 στο 6,8% τον Απρίλιο του 2010. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχεται ο τομέας των κατασκευών με μείωση της απασχόλησης της τάξης του 8% και το εμπόριο, όπου η απασχόληση μειώθηκε 3,8%. Τονίζεται ότι η κατάσταση θα ήταν χειρότερη για την ανεργία εάν δεν έχει μετριαστεί η παραπάνω μείωση με αύξηση θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους του τομέα των υπηρεσιών.

    Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση για τον περιορισμό του δημόσιου ελλείμματος, κυρίως το πάγωμα νέων προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ο περιορισμός του προϋπολογισμού των Υπουργείων, ενδέχεται να επηρεάσουν και την αγορά εργασίας. Η έκθεση προσθέτει ότι όσο περιορίζεται η αγορά εργασίας, η ανεργία θα αυξάνεται και θα ανέλθει περίπου στο 7% το 2011.

    [04] ΥΠΕΣ - ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ - ΚΑΤΑΡ

    Οι διαδικασίες μετακίνησης του στρατοπέδου απέναντι από το Χίλτον, στη Λευκωσία, για τους σκοπούς υλοποίησης της συμφωνίας Κύπρου - Κατάρ, έχουν ήδη ξεκινήσει, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Κληθείς να αναφερθεί στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα με θέμα την εν λόγω συμφωνία, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι συζήτησαν διαδικαστικά θέματα, σημειώνοντας ότι «η απόφαση για μετακίνηση του στρατοπέδου έχει ήδη παρθεί». Ανέφερε, επίσης, ότι «οι διαδικασίες μετακίνησης του στρατοπέδου έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν μερικούς μήνες».

    Σημείωσε, τέλος, ότι «αυτό θα βοηθήσει την Εθνική Φρουρά να εκσυγχρονιστεί σε κάποια ζητήματα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 22 June 2010 - 9:29:18 UTC