Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΚΑΥΣΙΜΑ - ΑΥΞΗΣΗ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΚ ΜΗΤΡΟΓΟΝΙΑΣ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

    Ξεκάθαρος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί ξανά την επιβολή οποιωνδήποτε αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησιών, από όποιους και αν προέρχονται. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε με αφορμή τις πληροφορίες που προκύπτουν από τη Διάσκεψη των Προέδρων στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με την πρόθεση για πάγωμα της προώθησης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ενόσω τουλάχιστο βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και σε συνδυασμό με τις επαφές που πρόκειται να πραγματοποιήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

    ``Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε ξανά την επιβολή οποιωνδήποτε αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησιών, όποιος και να προσπαθεί να επιβάλει κάτι τέτοιο. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει αποστείλει επιστολές που σχετίζονται με τον κανονισμό και τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και την πρόταση της ε/κ πλευράς για διεξαγωγή εμπορίου από τους Τ/κ από το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ανοίξει υπό την εποπτεία και την αιγίδα της ΕΕ, αλλά και της ταυτόχρονης επιστροφής των Βαρωσίων, δηλαδή στη δικαιοδοσία του ΟΗΕ και την προετοιμασία της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων.

    ``Αυτή η πρόταση είναι η απάντηση μας στην επιμονή της Τουρκίας, αλλά και κάποιων εντός του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της Επιτροπής να επαναφέρουν και να ανασταίνουν συνέχεια έναν κανονισμό, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε μέχρι τώρα, όχι απλώς να έχει παγώσει, αλλά να έχει ενταφιαστεί``, επεσήμανε.

    Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε την πρόταση της ε/κ πλευράς για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, η οποία περιλαμβάνει επιστροφή της πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της και ταυτόχρονα άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε σχεδόν μία ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως, όπως ήταν φυσιολογικό, συζήτησαν με τον κ. Μπαρόζο και για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ``για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης και για το εμπόριο που θα μπορούσαν να κάνουν οι Τ/κ μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου με την επιστροφή του Βαρωσίου``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως στα πλαίσια της συνάντησης του δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσει λεπτομερώς τις εξελίξεις που αφορούν ``και τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, την ήττα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τη νίκη του Ντερβίς Ερογλου, τί διαφορά κάνει αυτό, την επανέναρξη των συνομιλιών και το περιεχόμενο τους, τις προσπάθειες της Τουρκίας ευθύς εξ αρχής να παίξει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, πράγμα το οποίο κάνει με πολλή συνέπεια, και που περιλαμβάνει και την προσπάθειά της να επιβληθούν ξανά στενά χρονοδιαγράμματα, και στην πορεία και επιδιαιτησίες``.

    ``Φυσιολογικά μιλήσαμε και για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, την άποψη μας για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης και για το εμπόριο που θα μπορούσαν να κάνουν οι Τ/κ μέσω του λιμανιού της Αμμοχώστου με την επιστροφή του Βαρωσίου``, πρόσθεσε.

    ``Δηλαδή``, διευκρίνισε, ``την πρόταση τη δική μας ολοκληρωμένα``, επισημαίνοντας ότι τόνισε προς τον κ. Μπαρόζο ότι, ``αν η υπόθεση είναι το εμπόριο των Τ/κ, τότε αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν και μέσω του λιμανιού και του αεροδρομίου της Λάρνακας``, δεδομένου ότι η απόσταση της Λάρνακας από τη Λευκωσία είναι μικρότερη από ότι η απόσταση Λευκωσίας-Αμμοχώστου.

    ``Κάναμε ένα έτσι πολύ φιλικό, ειλικρινέστατο διάλογο και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχίσουμε τις επαφές και τις συναντήσεις μας και την πλήρη ενημέρωση από δικής μου πλευράς προς τον κ. Μπαρόζο``, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΚΑΥΣΙΜΑ - ΑΥΞΗΣΗ

    Με τη διαδικασία του επείγοντος και παρόντος του Υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε την Πέμπτη σε νόμο κατά πλειοψηφία το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

    Υπέρ της ψήφισης του νόμου τάχθηκαν 26 βουλευτές από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ενώ καταψήφισαν 15 βουλευτές από τον ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ. Υπήρξαν και 3 αποχές από βουλευτές του ΚΣ ΕΔΕΚ. Σκοπός του νόμου που ψηφίστηκε είναι η τροποποίηση του περί φόρων κατανάλωσης νόμου, έτσι ώστε να υιοθετηθούν οι ελάχιστοι συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και στο φωτιστικό πετρέλαιο, τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων, καθώς και στην αμόλυβδη βενζίνη, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Με βάση τις διατάξεις του περί φόρων κατανάλωσης νόμου, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης και το φωτιστικό πετρέλαιο, που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων, επιβαρύνονται με ειδικό φόρο κατανάλωσης 245 ευρώ ανά 1.000 λίτρα (24,5 σεντ/λίτρο) και η αμόλυβδη βενζίνη επιβαρύνεται με ειδικό φόρο κατανάλωσης 298,66 ευρώ τα 1.000 λίτρα (29,866 σεντ/λίτρο). Οι συντελεστές αυτοί υιοθετήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για σκοπούς συμμόρφωσης με τους ελάχιστους συντελεστές που διαλαμβάνονταν στη σχετική νομοθεσία που ήταν σε ισχύ πριν την ψήφιση της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με την αναδιάρθρωση του πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΕΚ ΜΗΤΡΟΓΟΝΙΑΣ

    Απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η αναπομπή των νόμων που είχε ψηφίσει η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος στις 3 Ιουνίου 2010 και αναπέμφθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατ επίκληση του άρθρου 51.1 του Συντάγματος.

    Υπέρ της αναπομπής τάχθηκαν 18 βουλευτές (17 από το ΑΚΕΛ και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου), ενώ κατά ψήφισαν 27 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές Νίκος Τορναρίτης και Ανδρέας Θεμιστοκλέους από τον ΔΗΣΥ και Νικόλας Παπαδόπουλος από το ΔΗΚΟ. Τους αναπεμφθέντες νόμους είχε εξετάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων σε προχθεσινή συνεδρία της.

    Οι αναπεμφθέντες νόμοι είχαν κατατεθεί στη Βουλή υπό τη μορφή προτάσεων νόμου και, από αυτές, η πρώτη, η οποία αποσκοπούσε στην τροποποίηση του περί παροχής στεγαστικής βοήθειας σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα νόμου. Η δεύτερη και τρίτη πρόταση νόμου αποσκοπούσαν στην τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού νόμου. Στη συνέχεια οι τρεις προτάσεις νόμου μελετήθηκαν από κοινού από την Επιτροπή και ακολούθως η δεύτερη και τρίτη πρόταση νόμου ενοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

    Εντός 18 ημερών, από την ημερομηνία σύλληψης του Γρηγόρη Ξενοφώντος στη Μολδαβία, θα ξεκινήσει η ακρόαση του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αρμόδιο δικαστήριο της χώρας, για παράδοση του στις κυπριακές αρχές.

    Σε δηλώσεις του, στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνώτος είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση, που είχε η Αστυνομία, από τον αξιωματικό του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, που μετέβη στη Μολδαβία, ο Ξενοφώντος δηλώνει αθώος και δεν συγκατατέθηκε στην έκδοση του. Ανέφερε ότι ο Γρηγόρης Ξενοφώντος συνελήφθη τη Δευτέρα, την Τρίτη τελούσε υπό περιορισμό και την Τετάρτη παρουσιάστηκε ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου στη Μολδαβία.

    «Σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη Μολδαβία εντός 18 ημερών από την ημερομηνία σύλληψης του και με βάση το πρόγραμμα του δικαστηρίου θα ξεκινήσει η ακρόαση του αιτήματος της ΚΔ για έκδοση και παράδοση του Ξενοφώντος στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 June 2010 - 9:29:12 UTC