Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΑ
  • [04] ΑCTA ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για να συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες του μονοήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Κατά την παραμονή του στη βελγική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα πραγματοποιήσει ακόμη επαφές με ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, ενώ το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρακαθίσει το μεσημέρι της Παρασκευής σε άτυπο γεύμα με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, παρουσία και της Κύπριας Επιτρόπου για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλας Βασιλείου.

    Τα θέματα με τα οποία αναμένεται να ασχοληθούν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι ηγέτες των 27, αφορούν την υιοθέτηση της νέας στρατηγικής ``Ευρώπη 2020`` για ενίσχυση της απασχόλησης και ανάπτυξη, τον καθορισμό των θέσεων της ΕΕ σε ό,τι αφορά την επερχόμενη σύνοδο των G20 στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο, την πολιτική για τις κλιματικές αλλαγές.

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ακόμη να συζητήσουν την υιοθέτηση του Ευρώ από την Εσθονία, αλλά και το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ισλανδία.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια οικονομική κρίση και για το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ήδη, η πολιτική της Κυβέρνησης αποδίδει.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι αυτή η πολιτική συνδυάζει τη μείωση των κρατικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων στηρίζοντας το κοινωνικό κράτος.

    Στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας που εγκρίθηκε από την ΕΕ, συνέχισε, είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2012.

    Σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων (ήδη μειώθηκε κατά 530, ο στόχος είναι να μειωθεί κατά 1000 μέχρι το τέλος του χρόνου).

    Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας μειώνονται ουσιαστικά οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας υπηρεσίας (80 εκατ. φέτος, 90 εκατ. το 2011, σύνολο: 170 εκατ. Ευρώ για τα δύο χρόνια)

    Ο κ. Στεφάνου συνέχισε λέγοντας ότι για πρώτη φορά έχει προχωρήσει τόσο πολύ ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και αύξηση της παραγωγικότητας της δημόσιας υπηρεσίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΑ

    Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες έχουν τύχει από την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια «πολύ θετικής αντιμετώπισης» δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ο οποίος συνέστησε υπομονή αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την προσωρινή μόνο για το 2010 και το 2011 αύξηση του φόρου επί των κερδών των εταιρειών, από το 10% στο 11%.

    Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που αυτή η προσωρινή απόφαση προκάλεσε στο ΚΕΒΕ και τον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «είναι μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπάρχουν και άλλες διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθηθούν και να περιμένουμε, να μην λέμε πολλά λόγια».

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη φορολογία στα καύσιμα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι «η Κύπρος είχε την χαμηλότερη φορολογία και η ΕΕ δεν μπορούσε να δώσει άλλη παράταση και θα δείτε ότι και με την φορολογία των καυσίμων η λιανική τιμή των καυσίμων στην Κύπρο θα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη».

    [04] ΑCTA ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Βίκτωρ Μαντοβάνη δήλωσε την Πέμπτη ότι ο ευαίσθητος τομέας του τουρισμού «εύκολα ανακάμπτει» αλλά εξέφρασε την ανησυχία και την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο αιχμής και «τα πράγματα διαφαίνονται δύσκολα».

    Σε ομιλία του στην Γενική Συνέλευση των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου ο κ. Μαντοβάνη είπε ότι «έχουμε ήδη εισέλθει στη περίοδο αιχμής και ακόμη μια χρονιά διαφαίνεται εξαιρετικά δύσκολη» ενώ σημείωσε ότι «για εμάς ελάχιστη σημασία έχει μια αύξηση ή μείωση ενός 2-3% πάνω σε μία πάρα πολύ κακή χρονιά όπως ήταν το 2009.

    Πρόσθεσε ότι σημασία για τον Σύνδεσμο έχει και το γεγονός ότι «δεν εκμεταλλευόμαστε τις τεράστιες δυνατότητες μας και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού με τα στελέχη που διαθέτει έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες και μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα για την ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας».

    Ο κ. Μαντοβάνη είπε ότι «είναι αναγκαίο ο ΚΟΤ να διαχωριστεί σε δύο οργανισμούς και εξήγησε ότι «ο ένας θα ασχολείται με το νομοθετικό, εποπτικό και διοικητικό τομέα και ο άλλος, μαζί με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα ασχολείται αποκλειστικά με τον τουρισμό, την προώθηση, την στρατηγική και τον σχεδιασμό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 June 2010 - 15:29:18 UTC