Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ
  • [04] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΕΙΜΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το περιουσιακό συζήτησαν την Τρίτη κατά τη δίωρη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου.

    Οπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η νέα Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτεχναϊμ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 23 Ιουνίου, 9, 22 και 28 Ιουλίου. Ολες οι συναντήσεις θα ξεκινούν στις 9 το πρωί.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι θα συνεχίσουν να συναντώνται και θα επισκεφθούν την περιοχή του Λιμνίτη για να επιθεωρήσουν την πρόοδο των έργων που γίνονται για τη διάνοιξη του οδοφράγματος, πρόσθεσε.

    Όταν ρωτήθηκε εάν και στις επόμενες συναντήσεις οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν να συζητούν το περιουσιακό, η κ. Μπάτεχναϊμ είπε ότι γι αυτό θα πρέπει να ερωτηθούν οι δύο ηγέτες.

    Ερωτηθείσα εάν υπήρξαν νέες προτάσεις κατά τη σημερινή συνάντηση, απάντησε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι «ήταν μια φιλική ατμόσφαιρα».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «Έχουμε ξεκινήσει. Οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις θέσεις τους».

    Πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν κατά τις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν «και στο επίπεδο των ηγετών και στο επίπεδο των συμβούλων», όπως είπε. Ερωτηθείς κατά πόσον πρόκειται για νέες θέσεις, είπε ότι «σήμερα έχουν επαναλάβει τις θέσεις τους οι δύο πλευρές».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι οι σύμβουλοι των δύο ηγετών θα επισκεφθούν το Λιμνίτη «για να επιθεωρήσουν τα έργα που γίνονται». Ερωτηθείς κατά πόσο έχει θέσει ή σκοπεύει να θέσει θέμα εδαφικών αναπροσαρμογών και εποίκων, απάντησε: «ασφαλώς και έθεσα και θα συνεχίσω να θέτω».

    [03] ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΑΝΑΝΕΩΣΗ

    To Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε με ψήφους 14 υπέρ και μία κατά (της Τουρκίας) το ψήφισμα 1930, με το οποίο ανανεώνει για 6 ακόμη μήνες της θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Στις παραγράφους του προοιμίου το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, «συγχαίρει την πολιτική ηγεσία που επιδείχθηκε από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες και καλωσορίζει θερμά την πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και τα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008». Επίσης, «ενθαρρύνει έντονα τους ηγέτες να αυξήσουν τη δυναμική στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν την πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας για επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Παράλληλα, «δίδοντας έμφαση στη σημασία που προσδίδει η διεθνής κοινότητα, όλες οι πλευρές να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις και απηχώντας την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι η λύση είναι εφικτή, προσβλέπει σε αποφασιστική πρόοδο στο εγγύς μέλλον, οικοδομώντας πάνω στην πρόοδο που σημειώθηκε μέχρι σήμερα, σε συμφωνία, με την ελπίδα που εκφράστηκε από τις δύο πλευρές στις 21 Δεκεμβρίου 2009, αν είναι δυνατόν, το 2010 να είναι η χρονιά της λύσης». Τέλος, «καλωσορίζει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να τηρεί το Συμβούλιο ενήμερο για τις περαιτέρω εξελίξεις και πρόοδο, σημειώνοντας την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να υποβάλλει έκθεση το Νοέμβριο του 2010 για την πορεία της προόδου». Στο διατακτικό μέρος του ψηφίσματος, από το οποίο αφαιρέθηκαν όλες οι επίμαχες παράγραφοι, πέραν της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη 6 μήνες, «καλωσορίζεται η πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις και η προοπτική περαιτέρω προόδου στο εγγύς μέλλον, στην κατεύθυνση μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης».

    Προτρέπει στην «πλήρη αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας, μαζί και μέσω της έντασης της δυναμικής (μομέντουμ) των διαπραγματεύσεων, διατηρώντας την παρούσα ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και καλής θέλησης και με εμπλοκή στη διαδικασία κατά εποικοδομητικό και ανοιχτό τρόπο». Στο ψήφισμα επιβεβαιώνονται «όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. στο κυπριακό, και ειδικά το ψήφισμα 1251/199 και τα μετέπειτα ψηφίσματα». Τέλος, παρόμοιες με το προηγούμενο ψήφισμα είναι οι αναφορές για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και αναθεώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία σχετίζεται με τη διευθέτηση καθώς κι η πρόσκληση προς την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις «να αποκαταστήσουν στα Στροβίλια το στρατιωτικό στάτους κβο που υπήρχε προ της 30ης Ιουνίου 2000».

    [04] ΕΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΕΙΜΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε την Τρίτη τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο, τη Φινλανδία και η Δανία. Η Κύπρος οφείλει να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, οι συστάσεις της Κομισιόν προς το Συμβούλιο Υπουργών ΕCO-FIN για την ενεργοποίηση της διαδικασίας και τις προθεσμίες διόρθωσης στηρίζονται στο άρθρο 126 παράγραφοι 5 έως 7 της Συνθήκης και αποτελούν συνέχεια των εκθέσεων που συντάχθηκαν δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 3 και τις οποίες η Επιτροπή παρουσίασε στις 12 Μαΐου.

    Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, η υπαγωγή των τριών χωρών, οι οποίες μέχρι πρόσφατα είχαν πλεονάσματα, στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αποδεικνύει τη δριμύτητα της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που έχουμε περάσει. «Η επιδείνωση είναι εν μέρει συνέπεια των μέτρων τόνωσης που είχαν ληφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας (ΕΣΑΟ), το οποίο ήταν καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό του μεγέθους της κρίσης», αναφέρει ο Επίτροπος, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι καιρός να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην επάνοδο σε υγιή δημόσια οικονομικά». «Ωστόσο, η ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης διαφέρει ανά χώρα, οι δε προθεσμίες και δημοσιονομικές προσπάθειες που συνιστούμε σήμερα αντικατοπτρίζουν τις διαφορές αυτές», κατέληξε ο Φιλανδός Επίτροπος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι κυπριακές αρχές τον Απρίλιο του 2010, το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης στην Κύπρο έφθασε το 6,1% του ΑΕΠ το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει το 62% του ΑΕΠ το 2010, υπερβαίνοντας έτσι την τιμή αναφοράς του 60% που προβλέπει η Συνθήκη. Αν και το έλλειμμα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως έκτακτο, καθώς είναι αποτέλεσμα σοβαρής οικονομικής επιβράδυνσης, η υπέρβαση της τιμής αναφοράς δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε κοντά στο 3% του ΑΕΠ ούτε προσωρινή, τόνισε η ανακοίνωση.

    Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να ορίσει ως προθεσμία διόρθωσης το 2012. Ειδικότερα, η Κύπρος θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του 2010 σε ποσοστό κάτω του 6,0% του ΑΕΠ και να εξασφαλίσει ετήσια διαρθρωτική προσαρμογή ίση με 1,75% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2010-2012. Το συμβούλιο Ecofin αναμένεται να αποφασίσει επί των συστάσεων κατά την προσεχή συνεδρίασή του στις 13 Ιουλίου. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα διαθέτουν στη συνέχεια έξι μήνες προκειμένου να αναφέρουν τα μέτρα που έχουν λάβει ή σκοπεύουν να λάβουν για να μειώσουν σταδιακά το δημοσιονομικό έλλειμμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 June 2010 - 17:29:12 UTC