Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΣΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
  • [03] ΥΠΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣτΕ HAMMARBERG
  • [04] ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ

    Η Κύπρος ήταν και είναι ακόμη θύμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού της ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής, και αγωνίζεται ακατάπαυστα για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του λαού της ως σύνολο, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευσή του να αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να τεθεί τέρμα στην τραγωδία του κυπριακού λαού, να επανενωθεί η Κύπρος και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν ξανά μαζί, χωρίς κηδεμόνες, σε συνθήκες ειρήνης, σε δημοκρατίας και εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, χωρίς διάκριση.

    ``Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι το δικό μου το όραμα. Για αυτό εργάζομαι σκληρά και εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατό, πάνω σε αυτή τη βάση, να βρούμε κοινή γλώσσα με τον νέο ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Ερογλου, και να καταλήξουμε σε λύση, όσο γίνεται πιο σύντομα``, τόνισε.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού ολόκληρου να λυθεί, στη βάση της δικαιοσύνης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διακηρύξεων και συμβάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κυπριακό``.

    Σε χαιρετισμό του στην έναρξη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η φιλοξενία της Διάσκεψης αποτελεί ``μεγάλη τιμή`` για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις που θα συζητηθούν ``μας αφορούν όλους, και τον καθένα ξεχωριστά``.

    ``Ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, ο ρόλος των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, καθώς και η συνεργασία τους, ήταν πάντοτε και παραμένει κρίσιμος όσον αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές, που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι οι σύνεδροι θα συζητήσουν ένα ``εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα``, δηλαδή τα δικαιώματα και τις ευθύνες της αντιπολίτευσης σε ένα κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι ``αυτό αποτελούσε πάντοτε θέμα δημόσιας συζήτησης, που αγγίζει την ουσία της δημοκρατίας, καθώς και την προσπάθεια για εδραίωση της δημοκρατικής νομιμοποίησης στη λειτουργία και τις αποφάσεις των κοινοβουλίων, και το δημοκρατικό έλεγχο των κυβερνήσεων``.

    Είπε ότι ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι τα εθνικά κοινοβούλια και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, και η αρχή της μη-διάκρισης, σημειώνοντας ότι ``δυστυχώς, στον 21ο αιώνα και παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την ανθρωπότητα, δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε ώστε να πετύχουμε στην πράξη τον επιθυμητό βαθμό εφαρμογής της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διεθνώς``.

    ``Η χώρα που σας φιλοξενεί ήταν και είναι ακόμη η ίδια θύμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού της, ως αποτέλεσμα εισβολής και κατοχής. Η Κύπρος συνεχίζει τον αγώνα ακατάπαυστα για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού της ως σύνολο, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων``, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι όσον αφορά την αρχή της μη-διάκρισης, ``ως διεθνής κοινότητα έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε προτού να βρεθούμε σε θέση να σκεφθούμε την παγκόσμια εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως παγκόσμιο κεκτημένο``, προσθέτοντας ότι ``τα εθνικά κοινοβούλια και οι διεθνείς κοινοβουλευτικοί οργανισμοί έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση``.

    Είμαι βέβαιος ότι, μέσα από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου, θα έχετε μιαν πολύ παραγωγική διήμερη διάσκεψη, και ότι τα γενικά συμπεράσματα και αποτελέσματα θα συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων θεμάτων``, είπε.

    Μιλώντας εκτός κειμένου και σχολιάζοντας αναφορές στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε τη δέσμευσή του ``να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να τεθεί τέρμα στην τραγωδία του κυπριακού λαού, να επανενωθεί η πατρίδα μου και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ζήσουν ξανά μαζί, χωρίς κηδεμόνες, είτε μητέρες πατρίδες είτε οποιουσδήποτε άλλους, σε συνθήκες ειρήνης, σε συνθήκες δημοκρατίας και βεβαίως σε συνθήκες εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, χωρίς διάκριση``.

    ``Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι το δικό μου το όραμα. Για αυτό εργάζομαι σκληρά και εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατό, πάνω σε αυτή τη βάση, να βρούμε κοινή γλώσσα με τον νέο ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Ερογλου, και να καταλήξουμε σε λύση, όσο γίνεται πιο σύντομα``, είπε.

    Καταλήγοντας στο χαιρετισμό του, τόνισε επίσης ότι ``είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού ολόκληρου να λυθεί, στη βάση της δικαιοσύνης, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διακηρύξεων και συμβάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κυπριακό``.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΣΣΕ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ

    Αρχίζει σήμερα στη Λεμεσό και ολοκληρώνεται αύριο το Συνέδριο που διοργανώνει η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο οποίο συμμετέχουν οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης .

    Στο συνέδριο δεν συμμετέχει η Τουρκία.

    Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Μεβλούτ Τσαβούζογλου βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για να συμπροεδρεύσει με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν του Συνεδρίου. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξουν ο Πρόεδρος της Βουλής με τον κ. Τσαβούσογλου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΚΣΣΕ, τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σ ένα κοινοβούλιο, αλλά και το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην εφαρμογή της αρχής της μη-διάκρισης.

    Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί ακόμη να συμμετάσχουν οι Πρόεδροι κοινοβουλευτικών συνελεύσεων διεθνών οργανισμών, όπως επίσης και οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων των χωρών που συμμετέχουν στη ΚΣΣΕ υπό το καθεστώς του παρατηρητή (Ισραήλ, Καναδάς, Μεξικό).

    Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Βουλγαρίας, Τσέτσκα Τσασέβα, της Ελβετίας Πασκάλ Μπρούντερ Βις και ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ Τόμας Χάμμαμπεργκ θα κάνουν παρουσιάσεις αναφορικά με τα θέματα του Συνεδρίου.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα συναντηθούν και οι Γενικοί Γραμματείς των συμμετεχόντων κοινοβουλίων και συνελεύσεων.

    [03] ΥΠΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣτΕ HAMMARBERG

    Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική για να στηρίξει τα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες και δυσανάλογες πιέσεις στο σύστημα ασύλου, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης στον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Thomas Hammarberg.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατά τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Επίτροπο, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως οι επισκέψεις και οι εκθέσεις του Επιτρόπου είναι πολύ σημαντικές, καθώς βοηθούν στον εντοπισμό των κενών και αδυναμιών για αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων όπως είναι η μετανάστευση και το άσυλο.

    Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα του ασύλου και στις σημαντικές βελτιώσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον τομέα, όπως είναι η μείωση του χρόνου εξέτασης αιτήσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τον Επίτροπο ότι ο χρόνος κράτησης αλλοδαπών οι οποίοι βρίσκονται υπό απέλαση δεν ξεπερνά τους 6 μήνες, παρόλο που η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει την κράτηση μέχρι και 18 μήνες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Επίτροπος Hammarberg σημείωσε αυτές τις θετικές εξελίξεις.

    [04] ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αναμένεται τα τελεσθεί σήμερα το πρωί θεία λειτουργία στον κατεχόμενο Απόστολο Βαρνάβα, στη μνήμη του ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Στις 8.00 το πρωί τα τρία λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους προσκυνητές, από τη Λεμεσό, βρίσκονταν στα οδοφράγματα, αναμένοντας να περάσουν στα κατεχόμενα.

    Οπως ανακοινώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή περιοχής Αποστόλου Βαρνάβα Σαλαμίνας τη Θεία Λειτουργία θα τελέσει ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος.

    Χθες βράδυ τελέσθηκε ο εσπερινός στην παρουσία 600 περίπου ατόμων, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκ των διοργανωτών Δημήτρης Χατχζηπροδρόμου.

    Ο κ. Χατζηπροδρόμου πρόσθεσε ότι ο εσπερινός τελέσθηκε χωρίς να παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 June 2010 - 9:29:15 UTC