Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΓΑΖΑ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ
  • [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
  • [03] ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ - ΝΙΚΗ ΠΑΓΔΑΤΗ

  • [01] ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΓΑΖΑ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ

    Απόφαση για απαγόρευση του απόπλου πλοίων από την Κύπρο προς τη Γάζα αλλά και του κατάπλου στην Κύπρο πλοίων που έχουν σαν τελικό προορισμό τη Γάζα, έλαβαν την περασμένη Παρασκευή οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών, Συγκοινωνιών και Εργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Λειτουργός του Υπουργείου Συγκοινωνιών Βασίλης Δημητριάδης υπογράμμισε πως η εν λόγω απόφαση λήφθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και με στόχο την προάσπιση των ζωτικών συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το σκεπτικό ότι αφενός η Κύπρος στηρίζει πάγια του αγώνες του παλαιστινιακού λαού και αφετέρου ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από την Κύπρο ανθρωπιστική βοήθεια τέτοιας μορφής.

    Οπως εξήγησε, η Κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για επιχείρηση ακτιβιστών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούσαν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό και ως σημείο συνάντησης στην προσπάθεια τους να μεταφέρουν υλικά και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

    «Οι ίδιοι οι ακτιβιστές ενημέρωσαν προ δεκαπενθημέρου την κυπριακή Κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τους είχε αναφερθεί ξεκάθαρα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε αυτή τη δεδομένη στιγμή την εμπλοκή της Κύπρου στην όλη επιχείρηση τους», σημείωσε και δήλωσε ακόμη πως υπογραμμίστηκε προς τους ακτιβιστές η πάγια θέση της Κύπρου να βρίσκεται δίπλα στους αγώνες του παλαιστινιακού λαού και πως είναι ίσως το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ που έχει σταθερή θέση υποστήριξης προς του αγώνες του παλαιστινιακού λαού.

    Ο Λειτουργός του Υπουργείου Συγκοινωνιών πρόσθεσε ότι αρχές της Δημοκρατίας ξεκαθάρισαν προς τους ακτιβιστές ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή θα ήταν καλύτερα να μην εμπλέξουν την Κύπρο στην όλη επιχείρηση λόγω του ότι η κυπριακή Κυβέρνηση κρίνει αυτή τη στιγμή ότι θα πρέπει να προστατεύσει δικά της ζωτικά συμφέροντα.

    Εξήγησε ακόμη πως «ενεργώντας στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου για ασφάλεια και προστασία των συμφερόντων της Δημοκρατίας» την περασμένη Παρασκευή οι Γενικοί Διευθυντές των τεσσάρων εμπλεκομένων Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εργων (Αρχή Λιμένων), Οικονομικών (Τμήμα Τελωνείων), Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (Λιμενική Αστυνομία), πήραν απόφαση για απαγόρευση τόσο του απόπλου πλοίων από την Κύπρο με προορισμό τη Γάζα όσο και του κατάπλου πλοίων στην Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πάγια στήριξη της Κύπρου στους αγώνες του παλαιστινιακού λαού.

    Σημείωσε, τέλος, πως το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται ακόμη και στο γεγονός ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ζητήσει επίσημα από την Κύπρο την οποιαδήποτε ανθρωπιστικής βοήθεια τέτοιας μορφής.

    Σύμφωνα με τις μέχρι χθες πληροφορίες του Υπουργείου Συγκοινωνιών, δυο πλοία τα οποία απέπλευσαν από την Κρήτη την Πέμπτη, επρόκειτο να καταπλεύσουν στην Κύπρο το μεσημέρι της Παρασκευής.

    [02] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

    Με ομιλία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς ηγετικούς παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας κι αντιπροσώπους της ΠΣΕΚΑ απ όλο τον κόσμο, ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα στην Ουάσιγκτον οι εργασίες του 26ου συνεδρίου της ελληνοαμερικανικής ηγεσίας για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Η ομιλία του κ. Μπάιντεν ήταν κλειστή προς τον Τύπο, ωστόσο, όπως ανέφεραν παράγοντες της Ομογένειας, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι τόσο η λύση του Κυπριακού όσο και το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι υψηλά στις προτεραιότητες του ιδίου και του προέδρου Ομπάμα. Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος εκφράστηκε θερμά για την Ελλάδα και τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και υποσχέθηκε την αλληλεγγύη της αμερικανικής Κυβέρνησης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, σε δήλωσή του επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μπάιντεν ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι ψηλά στην ατζέντα του.

    «Γνωρίζετε ότι ο ρόλος της Αμερικής είναι σημαντικός και σε κάθε παρόμοια συνάντηση ακούς κάποια πράγματα, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη. Όμως, τέτοιες συναντήσεις παρέχουν και τη δυνατότητα να μεταφέρεις και κάποια μηνύματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την προσπάθεια που κάνουμε να επιλυθεί το Κυπριακό. Συγκράτησα που είπε ότι το Κυπριακό είναι ψηλά στην ατζέντα, αλλά απ εκεί και πέρα θα φανούν στην πράξη οι διαθέσεις και οι προθέσεις όλων. Οχι μόνο των ΗΠΑ αλλά κι όλων των εμπλεκομένων στο Κυπριακό».

    [03] ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ - ΝΙΚΗ ΠΑΓΔΑΤΗ

    Εύκολα κέρδισε την Πέμπτη με 2-6 ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής και το τέταρτο σετ του αγώνα με τον Ισπανό Μαρσέλ Γκρανογέρς, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του Ρολάντ Γκαρός στο Παρίσι.

    Ο αγώνας του Κύπριου αθλητή με τον Γκρανογέρς διακόπηκε την Τετάρτη λόγω της έλευσης της νύκτας, ενώ είχε προηγηθεί καθυστέρηση στην έναρξή του λόγω βαριάς βροχόπτωσης. Μέχρι τη διακοπή του αγώνα, ο Παγδατής προηγείτο με 1 - 2 σετ (6-4, 1-6 και 6-7).

    Ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει στον τρίτο γύρο τον Βρετανό Αντι Μάρεϊ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 9:29:13 UTC