Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [02] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • [03] ΥΠΕΣ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

  • [01] ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Ενας θεσμός που προσφέρει οφέλη σε ανήλικους, κυρίως, μικροπαραβάτες, στις οικογένειες τους και την κοινωνία ευρύτερα, αφού επιβάλλεται αντί εγκλεισμού στις φυλακές, δεν ανακόπτει το μέλλον των καταδίκων, καθώς δεν στιγματίζει. Ο θεσμός της κοινοτικής εργασίας χωρίς αμοιβή αριθμεί πέντε χρόνια ζωής και με βάση τα στοιχεία που παραχωρήθηκαν στο ΚΥΠΕ από τη Διεύθυνση των Κοινωνικών Υπηρεσιών, από τις 22 Μαΐου 2005 που εφαρμόστηκε ο θεσμός μέχρι το Δεκέμβρη του 2008 εκδόθηκαν παγκύπρια 958 κηδεμονευτικά διατάγματα για παροχή κοινοτικής εργασίας χωρίς αμοιβή, που αφορούσαν κοινοτική εργασία από 20 μέχρι 320 ώρες.

    Από τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι οι πρωτεργάτες στην εφαρμογή του θεσμού ήταν στην επαρχία Λάρνακας. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ακολούθησε η Λεμεσός με εμφανή συμμετοχή στο θεσμό το 2007, ενώ η Λευκωσία έκανε έντονη την παρουσία της το 2008, οπότε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα ο Δήμος Λευκωσίας, η πρώτη δημοτική αρχή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα, σύμφωνα με τη Δήμαρχο της πρωτεύουσας Ελένη Μαύρου, που σκιαγραφώντας τα οφέλη εστίασε στον αυτοσεβασμό που εισπράττουν προσφέροντας υπηρεσίες.

    Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κοινοτική εργασία είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, που έπρεπε, οπωσδήποτε, να αρχίσει. Πρόσθεσε ότι «θέλαμε να δούμε πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός τόσο σε σχέση με τη διαδικασία όσο και την ουσία και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του». Είπε τέλος ότι αναμένεται η συνολική αξιολόγηση του θεσμού για το όφελος που αποκομίσθηκε, τον εντοπισμό των προβλημάτων και τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά μιλώντας στο ΚΥΠΕ δήλωσε υπερβέβαιος πως αν όλοι αγκαλιάσουν το θεσμό το όφελος προς την κοινωνία και τους νεαρούς παραβάτες θα είναι ανεκτίμητο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα Δικαστήρια είναι ανεξάρτητος θεσμός. «Πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός για να μπορεί εφαρμόζεται σε ευρύτερη κλίμακα», σημείωσε ο κ. Λουκά. Εξηγώντας ότι η ποινή της κοινοτικής εργασίας επιβάλλεται από τα Δικαστήρια κυρίως σε ανήλικους παραβάτες, όταν εκτελεσθεί δεν θεωρείται ποινικό προηγούμενο και δεν περιλαμβάνεται στο ποινικό μητρώο του αδικοπραγούντος και έτσι ο νεαρός των 16- 17 ετών δεν στιγματίζεται, διατηρεί το ποινικό του μητρώο λευκό, μπορεί να πάει να σπουδάσει και να μην ανακοπεί η πρόοδος του για ένα αδίκημα που έκανε στην εφηβεία του.

    [02] ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Με σημαντικές επιτυχίες ξεκίνησαν οι Κύπριοι αθλητές την παρουσία τους στους Πανελλήνιους Αγώνες Σκοποβολής στην Κρήτη, με τους Γιώργο Καζάκο στο σκητ και Γιάννη Αηλιώτη στο τραπ να προηγούνται την Κυριακή, ενώ νέο ατομικό ρεκόρ σημείωσε και η νεαρή Αννα-Λουΐζα Γεωργίου στο αεροβόλο τουφέκι νεανίδων.

    Οπως μεταδίδει από την Κρήτη ο Ανδρέας Λαζανίτης, απεσταλμένος της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, συνεχίζουν και εφέτος οι Κύπριοι σκοπευτές την καλή παράδοση των τελευταίων χρόνων στους Πανελλήνιους Αγώνες Σκοποβολής για το ``Κύπελλο Μάχης της Κρήτης``, που διεξάγεται στο εθνικό σκοπευτήριο Χανίων.

    Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, ο νεαρός Γιώργος Καζάκος πέρασε επικεφαλής τόσο στην κατηγορία των εφήβων, όσο και στη γενική κατάταξη του σκητ, με 73 επιτυχίες στους 75 δίσκους, ενώ στο τραπ προηγείται ο πρωταθλητής μας Γιάννης Αηλιώτης με 71/75.

    Στο σταθερό στόχο, η Αννα-Λουΐζα Γεωργίου, στην πρώτη της εμφάνιση εκτός Κύπρου, επέτυχε νέο ατομικό ρεκόρ με 368/400 στο αεροβόλο τουφέκι νεανίδων. Πολύ καλό ήταν και το τουφέκι γυναικών, όπου επέτυχε 390/400.

    [03] ΥΠΕΣ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι το κράτος θα επωφεληθεί κατά 10 20 εκατομμύρια ευρώ από μια μικρή αύξηση του συντελεστή φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας σε 1,800 ιδιοκτήτες γης των οποίων, ενώ οι περιουσίες σήμερα αξίζουν άνω των δέκα εκατομμυρίων ευρώ, εντούτοις πληρώνουν συντελεστή φορολόγησης στις τιμές που άξιζε η περιουσία τους το 1980.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο συγκέντρωσης των Ριζοκαρπασιτών στην αίθουσα δεξιώσεων «Πανόριο» στη Δρομολαξιά και ερωτηθείς για το θέμα της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι για το συγκεκριμένο θέμα «πρέπει να διορθωθεί μια στρέβλωση. Η στρέβλωση θα διορθωθεί εφόσον γίνουν επανεκτιμήσεις με βάση τις σημερινές τιμές». Εξήγησε ότι «η φορολόγηση γίνεται με τιμές 1/1/1980. Με μια μελέτη που έκανε το Κτηματολόγιο έχουν εικοσαπλασιαστεί οι αξίες πρώτα - πρώτα σε οικόπεδα σε σχέση με το 1980». Σημείωσε, επίσης, ότι «μία περιουσία αξίας μισού εκατομμυρίου, σήμερα είναι 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπως έχουν οκταπλασιαστεί, δεκαπλασιαστεί τα ακίνητα», δηλαδή οι τιμές για οικίες και διαμερίσματα σε όλη την Κύπρο.

    Αυτό, συνέχισε, σημαίνει ότι «ένας που σήμερα έχει ακίνητη περιουσία αξίας 10 εκατομμυρίων πληρώνει μόνο 1,300 ευρώ ετησίως φόρο ακίνητης περιουσίας επειδή γίνεται στη βάση της αξίας του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Γι αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει λογική και επειδή θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να γίνουν οι επανεκτιμήσεις, αυτό που έχουμε επεξεργαστεί είναι διάφορα σενάρια τα οποία βεβαίως θα υπάρχει μια ελάχιστη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, κυρίως θα μιλούμε για τους ιδιοκτήτες εκείνους που μέχρι σήμερα φορολογούνται», ανέφερε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 23 May 2010 - 13:29:13 UTC