Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [02] ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Στις προοπτικές σχετικά με το Κυπριακό, αλλά και στο θέμα του κανονισμού για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε εκδήλωση που έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ανέφερε ότι ζητήσαμε οι συνομιλίες να συνεχιστούν από το σημείο που σταματήσαμε με τον κ. Ταλάτ.

    Η επιστολή, είπε, του κ. Ερογλου προς τον ΓΓ είναι «ναι μεν, αλλά» και δίνει αρνητικά μηνύματα, προσθέτοντας ότι «αναφέρεται μόνο στην ανακοίνωση της 23ης Μαΐου, αλλά δεν αναφέρεται σε ολόκληρο το πακέτο, περιλαμβανομένης της 1ης Ιουλίου, το οποίο μιλά για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    Τα ΗΕ, είπε, ισχυρίζονται ότι πήραν διαβεβαιώσεις, θα φανεί στην πράξη, εμείς επιφυλασσόμαστε, είμαστε ψύχραιμοι και αναμένουμε όταν θα συναντηθούμε στο τέλος του μήνα, να αρχίσει η διαδικασία και τότε θα φανεί κατά πόσο ο κ. Ερογλου εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή αν θα αρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε με τον κ. Ταλάτ, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στον κανονισμό για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, είπε ότι όσο περνά ο καιρός αντί τα πράγματα να γίνονται καλύτερα, είμαστε μάρτυρες διαφόρων μεθοδεύσεων και στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο.

    Παρόλο που η τουρκική πλευρά, συνέχισε, γίνεται ολοένα και πιο αρνητική και οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο ασφαλώς και δεν είναι θετικές, εντούτοις, υπάρχει μια προσπάθεια κάλυψης και συγκάλυψης, αλλά και προσπάθεια να περάσουν αποφάσεις, οι οποίες δεν δηλούν σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε.

    «Ως ένα κράτος στο οποίο η νόμιμη κυβέρνηση δεν μπορεί, δεν δύναται να ασκήσει πλήρη έλεγχο επί ενός τμήματός του που είναι και τμήμα της ΕΕ, ένεκα του γεγονότος ότι παραβιάζεται εδώ και 36 σχεδόν χρόνια το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά προπάντων το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι έχοντας υπόψη ότι η ΕΕ είχε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις όταν δέχθηκε προς ένταξη την Κυπριακή Δημοκρατία με τη Συνθήκη Προσχώρησης και με το Πρωτόκολλο 10, «νομίζω είναι θέμα κοινής λογικής, διότι το Πρωτόκολλο 10 είναι σαφέστατο».

    Εξήγησε ότι το Πρωτόκολλο 10 «αφορά ακριβώς αυτή την ανωμαλία της μη δυνατότητας της νόμιμης Κυβέρνησης, των νόμιμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή, να ασκήσει πλήρη έλεγχο σε όλη την επικράτειά της».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρατήρησε με λύπη, όπως είπε, ότι ο Κανονισμός που μεθοδεύεται να προχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατόπιν στο Συμβούλιο όχι μόνο δεν συνάδει, αλλά παραβιάζει το Πρωτόκολλο 10.

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δίνουμε μάχη με όλες μας τις δυνάμεις και θέλω να παρακαλέσω και να καλέσω να επιδείξουμε περισσότερη επαγρύπνηση σε όλους τους χώρους όπου υπηρετούμε. Δεν μπορεί να μαθαίνουμε μετά από κάποιους μήνες ότι προωθείται ο Κανονισμός ή οτιδήποτε άλλο και το λέω αυτό διότι υπό κανονικές συνθήκες, η Ενωση που σέβεται το κράτος μέλος της δεν θα πρέπει μόνο μέσω του διαδικτύου και των διαφόρων ιστοσελίδων και προγραμμάτων απλώς να βάζει αριθμούς και να λέει «έπρεπε να το δεις», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι «βεβαίως έπρεπε να το δούμε, όμως θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της Επιτροπής να στείλει επιστολή στο κράτος μέλος και στην ηγεσία του και να ενημερώσει ότι πρόκειται να κάνει την κίνηση αυτή, πρόκειται για κάτι για το οποίο παλεύουμε εδώ και έξι χρόνια από το 2004 μέχρι σήμερα και γνωρίζουν πολύ καλά την πλήρη αντίθεσή μας σε αυτόν τον Κανονισμό, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερος σεβασμός και από τα όργανα της ΕΕ, ωστόσο δεν υπήρξε».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπάρχουν τρόποι οι Τουρκοκύπριοι να κάνουν εμπόριο μέσω της χώρας τους, μέσω του κράτους τους, μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας, κανένας δεν εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους να κάνουν εμπορικές συναλλαγές από το λιμάνι ή από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, τα οποία ελέγχονται από τη νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [02] ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στηριξης της Ελλάδα και η παρούσα κρίση στην ευρωζώνη, ήταν τα βασικά θέματα της πολύωρης συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``εξετάσαμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της χώρας``.

    Συζητήσαμε, επίσης, ανέφερε, τα συμπεράσματα για τη ζώνη του Ευρώ που προκύπτουν από την κρίση.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι στα πλαίσια της παρούσας κρίσης ``επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη ζώνη του Ευρώ και συμφωνήσαμε να επιστρατεύσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα προς το σκοπό αυτό``.

    Οπως ανέφερε, ``η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, αλλά και των μελλοντικών``.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι εκφράσαμε την ετοιμότητά μας για διεύρυνση και ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας και του συντονισμού στην Ευρωζώνη καθώς και τη δημιουργία ενός συνεπούς πλαισίου για διαχείριση κρίσεων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αρχή ότι κάθε κράτος θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 8 May 2010 - 9:29:14 UTC