Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει ρότα και θα κατανοήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον πρώτα απ όλα η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που ακολούθησε την ομιλία του, με θέμα «Το κυπριακό πρόβλημα: Πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», στο πλαίσιο της 14ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του περιοδικού Economist, στην Αθήνα.

    Σε ερώτηση πώς προετοιμάζεται για τις προκλήσεις του μέλλοντος, δεδομένης της αλλαγής και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε «θέλω καταρχάς να διευκρινίσω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ή οποιοσδήποτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακάθεται στις συνομιλίες ως συνομιλητής αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ότι το ίδιο ισχύει και για τους Τουρκοκύπριους».

    Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι, σε σύγκριση με το 1960, θα αναβαθμιστούν στο πλαίσιο της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τη βεβαιότητα πως «η οντότητα των Τουρκοκυπρίων, η πολιτιστική τους, η πολιτισμική τους ταυτότητα, η γλωσσική τους ταυτότητα, το τι είναι ως Τουρκοκύπριοι, θα τύχει πλήρους αναγνώρισης», όπως βεβαίως και των Ελληνοκυπρίων.

    Σημείωσε ακόμη πως ο σεβασμός της οντότητας των Τουρκοκυπρίων, ως μία εκ των δύο κοινοτήτων που συναποτελούν το λαό της Κύπρου θα διασφαλιστεί μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και τη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τονίζοντας παράλληλα ότι «με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το ενιαίο κράτος θα μετατραπεί σε δικοινοτικό ομοσπονδιακό και οι Τουρκοκύπριοι θα διοικούν μία περιοχή, οι Ελληνοκύπριοι μια άλλη περιοχή».

    «Αρα» πρόσθεσε, «η οντότητα των Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστεί 100%».

    Επανέλαβε δε ότι στο πλαίσιο ενός ενωμένου ομοσπονδιακού κράτους, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι «θα μοιράζονται τα όργανα της εξουσίας αυτού του κεντρικού κράτους», εξηγώντας πως «η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων θα είναι τέτοια με βάση την περιγραφή της πολιτικής ισότητας από τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε να μην επιτρέπει στους πολλούς, στους Ελληνοκύπριους, να επιβάλουν τη θέλησή τους πάνω στους λιγότερους που είναι οι Τουρκοκύπριοι».

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η οικονομική κρίση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού υπογράμμισε αρχικά ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρώτα πολιτικό πρόβλημα και πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου, αλλά και παραβίασης της κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, σημείωσε πως η δική του τοποθέτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώπιον του κ. Ταλάτ ήταν ότι «η επανένωση της Κύπρου θα είναι φοβερό πλεονέκτημα για τους Τουρκοκύπριους», καθώς «θα αναβαθμίσει το οικονομικό και κοινωνικό τους επίπεδο».

    «Δήλωσα πολλές φορές ότι, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ως εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις συνομιλίες, δεσμεύομαι ότι οι Τουρκοκύπριοι θα τύχουν μιας ιδιαίτερης μεταχείρισης, εφόσον επιλύσουν το Κυπριακό, ούτως ώστε το δικό τους επίπεδο να ανέλθει και να φτάσει στο επίπεδο των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε.

    Σε ό,τι αφορά το σκέλος της ερώτησης για την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι παρόλο που η κρίση ασφαλώς δημιουργεί προβληματισμό για όλους, εντούτοις «το ερώτημα είναι εάν κάποιος θέτει το πρόβλημα της Κύπρου ή την πολιτική, πάνω από οικονομικά και άλλα συμφέροντα».

    Εφερε μάλιστα το παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, «ως τώρα έχει αποδείξει ότι υφίσταται σοβαρότατα οικονομικά βάρη ένεκα της κατοχής, όμως εμμένει σε πολιτικές, οι οποίες δεν επιλύουν το πρόβλημα».

    Σε σχόλιο για την πολιτική που οδήγησε στο 2004 και σε παρατήρηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι σίγουρη για το κατά πόσον οι Ελληνοκύπριοι θέλουν πραγματικά λύση του προβλήματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή ο κ. Ερογλου να αλλάξει ρότα και να παρουσιαστεί όπως ήταν και ο κ. Ταλάτ, με τον οποίο, όπως είπε, παρά τις διαφορές, είχαν τέτοια σχέση που μπορούσε να μιλήσει ο ένας στον άλλον «έξω από τα δόντια» και χωρίς παρεξηγήσεις.

    «Εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά», πρόσθεσε, εξηγώντας πως αυτό είναι και ο λόγος για τον οποίο περιορίστηκε να μιλήσει για το νέο συνομιλητή του.

    Ανέφερε στη συνέχεια ότι το 2004 δεν ήρθε από μόνο του, «δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία».

    «Προηγήθηκε», όπως είπε, «το 2002 και το 2003».

    «Και εκεί η διεθνής κοινότητα, κατά τη δική μου την εκτίμηση, έσφαλε», σημείωσε, υποδεικνύοντας πως «η διεθνής κοινότητα έπρεπε να σεβαστεί περισσότερο τα ίδια τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα» και εξέφρασε την άποψη ότι «διαπραγματευτές εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, αλλά και άρχοντες στην Κύπρο, εξετράπησαν».

    «Γι αυτό και το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε μπροστά μας, ήταν λίγο πολύ σχέδιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το δέχομαι. Δεν θεωρώ ότι ήταν συνομοσπονδία, αλλά το περιεχόμενο ήταν τέτοιο που θα ήταν δυσλειτουργικό. Και έγινε μία προσπάθεια επιβολής απ έξω», πρόσθεσε.

    Επεσήμανε ακόμη πως «επιδιαιτησία ποτέ και πουθενά δεν περιλαμβανόταν στο όποιο Ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνοντας ωστόσο πως αυτή η διαδικασία έγινε «και με τη δική μας συγκατάθεση», όπως είπε, γεγονός για το οποίο πρώτος ο ίδιος έκανε αυτοκριτική λέγοντας ότι στο βαθμό που ευθύνεται, ως τότε Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, λέει το mea culpa για την αποδοχή της διαδικασίας που εμπεριείχε την επιδιαιτησία.

    «Δεχθήκαμε όμως. Και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε την τελευταία λέξη σε αυτή τη διαδικασία. Και φυσιολογικά η διαδικασία εκείνη - ξέρετε ότι έχω το θάρρος της γνώμης μου - μέσα στο πλαίσιο της νέας τάξης πραγμάτων δεν μπορούσε να οδηγηθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σε επιδιαιτησία, η οποία θα ήταν αντικειμενική», πρόσθεσε.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι και η ε/κ πλευρά έπρεπε να διεκδικήσει περισσότερα στο Μπούρκενστοκ.

    «Δεν το κάναμε και εδώ ελεγχόμαστε ως επίσημη ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.

    Σημείωσε ωστόσο πως δεν είναι σωστό «να μεμφόμαστε» κατά την έκφραση του, «τον εαυτό μας για πράγματα τα οποία ήρθαν από έξω και έγινε προσπάθεια να μας επιβληθούν».

    Κληθείς να αναφέρει μήπως η κυπριακή πλευρά πρέπει να εξετάσει, σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών, μια επικαιροποιημένη πολιτική στη βάση της πολιτικής της δεκαετίας του 90, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η «επικαιροποιημένη πολιτική» πρέπει πάντα να στοχεύει στην «ειρηνική λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Τόνισε ότι όσες φορές η ε/κ πλευρά έχει στηριχθεί σε πολιτική χρήσης όπλων στο Κυπριακό, έχασε το παιχνίδι, υπενθυμίζοντας ότι το 2000, το 2001, και το 2002, ακολουθήθηκε αυτή η πολιτική με την έλευση ή την απόφαση για έλευση των S-300 στην Κύπρο.

    «Οι S-300 είναι στην Κρήτη και δεν είχε καμιά επίδραση η πολιτική της αγοράς των S-300 πάνω στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα ήταν το Σχέδιο Ανάν για το οποίο όλοι είπαμε ότι δεν μας κάνει αυτό το σχέδιο, μέσα από όσα είχα πει και προηγουμένως, από λάθη και παραλείψεις που είχαμε και εμείς διαπράξει», είπε.

    Υπογράμμισε πως ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει κατά νου και σχέδιο Β, επισημαίνοντας πως πρέπει να γίνονται και γίνονται σκέψεις.

    Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως για τον ίδιο το σχέδιο Β δεν είναι πολεμικής φύσης.

    «Το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί ειρηνικά και πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να πειθαναγκαστεί η Τουρκία με πολιτικά μέσα να αλλάξει γραμμή για να έχουμε επίλυση στο Κυπριακό», δήλωσε.

    Τέλος, σε ερώτηση αν ο ίδιος έχει την πολυτέλεια να επιδεικνύει μια τέτοια υπομονετικότητα στις συνομιλίες και κατά πόσον θα έπρεπε να υπάρχει υψηλή αίσθηση του επείγοντος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι συμφωνεί με αυτό που συνηθίζεται να λέγεται ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί χθες, δηλαδή πολύ γρήγορα.

    Πρόσθεσε πως εννοεί ότι έχει υπομονή και ψυχραιμία για να ακούσει τον κ. Ερογλου στο τραπέζι των συνομιλιών, καθώς, όπως ανέφερε, εκεί είναι που θα κριθεί ο κ. Ερογλου, «διότι προεκλογικά λέγονται πολλά».

    Εξέφρασε παράλληλα την ευχή όπως αυτοί που μπορούν να επιδράσουν πάνω στον κ. Ερογλου επιδράσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακριβώς να τιμήσει αυτά τα οποία αποδέχθηκε ο προκάτοχός του και να συνεχιστεί η διαδικασία από το σημείο όπου διακόπηκε.

    «Θέλω λύση σύντομα, διότι η παράταση επίλυσης του Κυπριακού δεν έχει να δώσει τίποτα καλό, στον κυπριακό λαό πρώτα απ όλα, στο κυπριακό πρόβλημα», είπε.

    Διερωτήθηκε στη συνέχεια αν χάθηκε ευκαιρία.

    «Και εγώ λέω χάσαμε ευκαιρία, αλλά ποιος ευθύνεται γι αυτό; Διότι αιωρείται στο διεθνή χώρο από κάποιους ότι ξέρεις, μπορεί να σύρεται ο Χριστόφιας διότι δεν ήταν βιαστικός στην επίλυση του Κυπριακού» ανέφερε, προσθέτοντας πως έχει ένα επιχείρημα πολύ σημαντικό, ότι και τις συνομιλίες προσπάθησε να τις επισπεύσει με περισσότερες συναντήσεις και την πραγματοποίηση των τις εντατικών συνομιλιών αποδέχθηκε.

    «Αλλά την ίδια ώρα που αρχίζαμε τις εντατικές συνομιλίες για να έχουμε πραγματική πρόοδο, ήρθε ο κ. Ταλάτ με ένα χαρτί το οποίο επεξεργάστηκαν στην Αγκυρα και το οποίο ήταν πολύ αρνητικό. Και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε, διότι ακριβώς, ουσιαστικά, προνοούσε αυτό το χαρτί δύο κράτη, τη συνομοσπονδία», πρόσθεσε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως παρόλο που, «δεν είναι η ώρα τώρα να δούμε ποιος ευθύνεται», ο ίδιος εντούτοις δεν μπορεί να δεχτεί «ότι στο τέλος της ημέρας η Τουρκία είναι αθώα περιστερά, ενώ είναι κατοχική δύναμη και ότι ο κ. Ταλάτ ήταν ελεύθερος και έφερε αυτές τις προτάσεις».

    «Αν θα γίνει το ίδιο και με τον κ. Ερογλου, εγώ λέω απογοητεύομαι από τώρα», σημείωσε, δηλώνοντας, τέλος ότι «θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία, εδώ είναι το κλειδί, θα αλλάξει ρότα και να κατανοήσει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον πρώτα απ όλα η επίλυση του κυπριακού προβλήματος».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 April 2010 - 11:29:22 UTC