Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΣ ΕΔΑΔ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΙΚ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΣ ΕΔΑΔ

    Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα εκφράσουν ξεχωριστά τις θέσεις και τις απόψεις τους επί του θέματος που προέκυψε με την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Μιλώντας ύστερα από τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση δεν ευνοεί την προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα``.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``πραγματοποιήθηκε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία παρευρέθη και ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Πέτρος Κληρίδης``, προσθέτοντας ότι ``στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αναλύθηκε η απόφαση του ΕΔΑΔ από τον Γενικό Εισαγγελέα, η απόφαση που αφορά τις οκτώ πιλοτικές υποθέσεις``.

    Οπως είπε, ο κ. Κληρίδης ``απάντησε και σε πολλές ερωτήσεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου και ακολούθησε μια σε βάθος συζήτηση και υπήρξε ένας πολύ εποικοδομητικός διάλογος``.

    ``Τα πολιτικά κόμματα θα εκφράσουν ξεχωριστά τις θέσεις και τις απόψεις τους επί του θέματος``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει κοινή γραμμή αντιμετώπισης του θέματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``εκφράστηκαν διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις επί του θέματος, υπάρχει ένας προβληματισμός, που έγινε σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, και από εκεί και πέρα τα κόμματα θα εκφράσουν τις θέσεις τους επί του θέματος``.

    ``Ηδη κάποια κόμματα την έχουν εκφράσει, όπως και η Κυβέρνηση έχει εκφράσει, διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη θέση της επί του θέματος``, πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, ``η Κυβέρνηση δεν ευνοεί την προσφυγή στη λεγόμενη επιτροπή, ειδικά μάλιστα τώρα που βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, και είναι και γνωστή και η θέση που είχαμε εκφράσει ως Κυβέρνηση, την έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας``.

    Υπενθύμισε ότι η θέση αυτή είναι πως ``το θέμα του περιουσιακού δεν θα λυθεί στα δικαστήρια, θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η απόφαση του ΕΔΑΔ ποσώς αφαιρεί από τα πολιτικά και τα νομικά επιχειρήματα που στηρίζουν τις θέσεις που έχουμε καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το περιουσιακό``.

    Σε ερώτηση γιατί δεν υπήρξε κοινή τοποθέτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``από τη στιγμή που τα κόμματα έχουν εκφράσει τη θέληση να τοποθετηθούν ξεχωριστά επί του θέματος, δεν θα ήταν σωστό να πω οτιδήποτε περισσότερο αναφορικά με τη θέση των κομμάτων``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``εμείς έχουμε θέση, την έχουμε εκφράσει και από εκεί και πέρα το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίζει για τα του εαυτού του``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε την Τετάρτη ότι «η οικονομία της Κύπρου αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί και θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σημαντικοί μάλιστα τομείς όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και η διαχείριση ακίνητης περιουσίας έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους τομείς της οικονομίας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, σημειώνει πως «παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, η κυπριακή οικονομία, σε σύγκριση με οικονομίες άλλων χωρών, έχει αποδείξει ότι διαθέτει αντιστάσεις και αντοχές απέναντι στα φαινόμενα της υφιστάμενης κρίσης».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «κάναμε και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η παρούσα κρίση, θα μας επηρεάσει στο μικρότερο δυνατό βαθμό» και διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, κυρίως σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά».

    Για την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της Κύπρου με το Κατάρ για τη σύσταση Κοινοπραξίας, η οποία θα πραγματοποιήσει τη γνωστή επένδυση σε ξενοδοχειακή μονάδα και σε εμπορική ανάπτυξη ψηλής ποιοτικής στάθμης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα της στρατηγικής αυτής».

    Πρόσθεσε ότι «πέρα από το άμεσο όφελος που θα προκύψει για την οικονομία από την συγκεκριμένη, στρατηγική σημασίας επένδυση, είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται για προσέλκυση του ενδιαφέροντος επενδυτών από την ίδια χώρα, καθώς και από χώρες της περιοχής, ενώ αναβαθμίζεται ουσιαστικά η εικόνα της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού».

    [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, συνέχισε τις επαφές του με μονίμους αντιπροσώπους χωρών μελών του Σ.Α. και συναντήθηκε ήδη με τον πρέσβη της Ελλάδας, Αναστάση Μητσιάλη ενώ αναμενόταν να συναντηθεί και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μηνά Χατζημιχαήλ. Πρόκειται επίσης να συναντηθεί με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας και τον εκπρόσωπο του ψευδοκράτους.

    Στις μέχρι στιγμής συναντήσεις που είχε, με πρέσβεις μονίμων μελών του Σ.Α., ο κ.. Ντάουνερ εξέφρασε την αποφασιστικότητα του γενικού γραμματέα και του διεθνούς οργανισμού να δείξουν στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιμείνουν η διαπραγματευτική διαδικασία να συνεχιστεί απ εκεί που σταμάτησε και στη βάση που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Σ.Α. και οι συμφωνίες των δύο ηγετών.

    Ο Αυστραλός διπλωμάτης είπε πως δεν πρόκειται να αφήσουν να υπάρξει κωλυσιεργία στη διαδικασία και μετά τις επαφές που θα έχει στην Κύπρο με τους δύο ηγέτες και τις συνομιλίες του στην Αγκυρα, μετά τις 20 Μαΐου που θα επισκεφθεί την Τουρκία ο γενικός γραμματέας, ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο κ. Ντάουνερ άφησε να εννοηθεί ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στους 18 μήνες των συνομιλιών είναι πολύ μεγαλύτερη απ ότι φαίνεται στα χαρτιά και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να χαθεί. Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι άλλες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα, όπως οι προσπάθειες στην Ε.Ε. για το απευθείας εμπόριο και οι κινήσεις για διεθνή διάσκεψη, διαταράσσουν το κλίμα κι αποσπούν την προσοχή των πλευρών.

    [04] ΥΠΟΙΚ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ετοιμη είναι η Κύπρος να καταβάλει τα 60 εκατομμύρια ευρώ που τις αναλογούν στο πλαίσιο του σχεδίου οικονομικής βοήθειας της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας ότι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πρέπει να θεωρείται ``εντελώς απίθανο``.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων, ο κ. Σταυράκης αφού επεσήμανε πως τα τελικά ποσά τα οποία θα καταβάλει η ΕΕ και κάθε χώρα χωριστά και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι πληρωμές δεν έχουν απόλυτα εξακριβωθεί, ανέφερε πως ``αυτή τη στιγμή φαίνεται πως το μερίδιο το οποίο αναλογεί στην Κύπρο είναι 60 εκατομμύρια ευρώ σε ένα πιθανώς τριετές δάνειο με επιτόκιο της τάξης, όπως παρουσιάζεται σήμερα, του 5%``.

    ``Εμείς ήδη έχουμε μαζέψει ρευστά διαθέσιμα αυτής της τάξης, είναι έτοιμα προς διάθεση προς την Ελλάδα μόλις γίνει η γενικότερη συμφωνία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ``, είπε.

    Ο ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι το δάνειο αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, προσθέτοντας ότι ``θα επηρεάσει απλώς το δημόσιο χρέος, το οποίο υπολογίζεται να αυξηθεί μέσω του δανεισμού αυτού κατά περίπου 0,4% (και) άρα όχι σε ένα σημαντικό ποσοστό``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 April 2010 - 19:29:13 UTC