Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ
  • [02] ΟΗΕ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ

    Αρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί η τρίτη συνεχόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σήμερα θα ενημερώσει το Σώμα ο Γενικός Εισαγγελέας για την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ, σχετικά με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα

    Της συνεδρίας προεδρεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετέχουν εκ μέρους του ΑΚΕΛ οι Αντρος Κυπριανού και Νίκος Κατσουρίδης, του ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, του ΔΗΚΟ οι Μάριος Καρογιάν και Γιώργος Κολοκασίδης, του ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, του Ευρωπαϊκού Κόμματος οι Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου, και του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Ιωάννα Παναγιώτου και Ντίνος Πασπαλλίδης.

    [02] ΟΗΕ - ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Κυκλοφόρησε την Τρίτη ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ επιστολή διαμαρτυρίας την οποία απέστειλε στις 15 Απριλίου 2010 προς το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, για νέες παραβάσεις και παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2010. Στην επιστολή του, ο κ. Χατζημιχαήλ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει ότι αυτές θέτουν κατάφωρα σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας, ενώ ταυτόχρονα απειλούν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής.

    Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος τονίζει ότι οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας να υποσκάψουν την κυριαρχία και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προώθηση της αποσχιστικής παράνομης οντότητας, και με το σφετερισμό, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος ελέγχου τμήματος του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, περαιτέρω περιπλέκουν τις προσπάθειες οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τέτοιες πολιτικές και ενέργειες, προσθέτει, παρέχουν επαρκείς αποδείξεις για την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας χώρας που τώρα υπηρετεί ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι η τουρκική Κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας, να συμμορφωθεί με το Χάρτη του ΟΗΕ και να σεβαστεί την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής δημοκρατίας, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης την οποία πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν υιοθετήσει. Ζητεί, τέλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος από το Γενικό Γραμματέα να περιλάβει αυτές τις παραβιάσεις στην έκθεση του για την ειρηνευτική δύναμη προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [03] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί και η διαδικασία να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε, έστειλε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε πως βάση των διαπραγματεύσεων είναι τα ψηφίσματα του Σ.Α. κι οι συμφωνίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Δεν θέλουμε να δούμε η διαδικασία να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ», είπε χαρακτηριστικά.

    Αφού διευκρίνισε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να τραβήξει επί μακρόν η διαδικασία. Δεν είναι διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει επ άπειρον».

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επισήμανε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος μέχρι στιγμής, με συμφωνία σε τρία κεφάλαια.

    «Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στην σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε», επανέλαβε.

    Ο κ. Ντάουνερ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερογλου την περασμένη εβδομάδα κι έχει μελετήσει την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη στον ΓΓ του ΟΗΕ ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενό της. Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο ΓΓ πέραν των ηγετών και του κ. Ταλάτ, συνομίλησε και με τον κ. Νταβούτογλου.

    Απαντώντας σε ερώτημα αν ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να δημοσιοποιήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ είπε πως έχουν καταγραφεί τα όσα έχουν συμβεί στις διαπραγματεύσεις, ενώ και ο κ. Ταλάτ δημοσιοποίησε αρκετά από αυτά, όμως δεν εναπόκειται στα Ηνωμένα Εθνη να τα δώσουν στη δημοσιότητα χωρίς τη συμφωνία των δύο πλευρών.

    [04] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

    Παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου της διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη και δεν έχει αρχίσει η κατασκευή, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι όπως τον πληροφόρησαν τα ΗΕ, παρά το γεγονός ότι είχαν εξασφαλιστεί έγγραφες συγκαταθέσεις από τον κ. Ταλάτ και τον κ. Ερογλου, το θέμα είχε μια εμπλοκή κατά τη διάρκεια της ``εκστρατεία`` του Ντερβίς Ερογλου, αλλά είχε δώσει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι αμέσως μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει.

    ``Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν εξεδόθησαν από τον κατοχικό στρατό πάσα για να μπορούν να διέρχονται από τη στρατιωτική περιοχή, αυτή την οποία κατέχουν και είμαστε σε επαφή με τα ΗΕ ούτως ώστε να υλοποιηθεί το έργο και απαιτούμε ασφαλώς οι Τ/κ να υλοποιήσουν τη συμφωνία, την οποία έχουμε κάνει εδώ και τόσο καιρό``,.

    Ερωτηθείς εάν ανησυχεί ότι με την «εκλογή» Ερογλου, ίσως να υπάρξει πισωγύρισμα όσον αφορά το οδόφραγμα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο κ. Ερογλου γραπτώς και προφορικώς έχει διαβεβαιώσει τα ΗΕ, τον κ. Ντάουνερ και τον κ. Ζεριχούν, ο οποίος πριν αναχωρήσει το περασμένο Σάββατο, τον πληροφόρησε ότι ήταν σε επαφή με τις κατοχικές αρχές σε υψηλό επίπεδο. ``Η υπόσχεση ήταν, ακόμα και το Σάββατο, ότι θα ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν``. Είναι, πρόσθεσε, σε επαφή με τα ΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 April 2010 - 9:29:18 UTC