Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΑΡ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για συνέχιση των συνομιλιών στη βάση της συμφωνηθείσας βάσης, αλλά και των ψηφισμάτων ΟΗΕ μετά και την αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μπαν, στον οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος ηγέτης της τ/κ κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το σημείο που έχουν διακοπεί.

    ``Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, εξέφρασε ευαρέσκεια και χαιρέτισε την άμεση δήλωση και δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά από την αλλαγή της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας, να συνεχίσει τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως βάση των διαπραγματεύσεων``, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ο κ. Μπαν ``συνεχάρη, δε, τον κ. Χριστόφια για τις προσπάθειες που καταβάλλει για επίτευξη λύσης``.

    Από την πλευρά του, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον ΓΓ του ΟΗΕ τη δέσμευση και την ετοιμότητά του για άμεση συνέχιση των διαπραγματεύσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από το σημείο που έχουν διακοπεί``.

    ``Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε για μια ακόμα φορά ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι καθοριστικός για την επίτευξη λύσης. Κατά συνέπεια, η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού``, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης ενημέρωσε την Παρασκευή τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και της ακαδημαϊκής κοινότητας για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της οικονομίας, --το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή--, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας των συσκέψεων, ο κ. Σταυράκης είπε ότι κατά τις συσκέψεις «έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για τη δημοσιονομική εξυγίανση του κυπριακού κράτους». Ανέφερε ότι «εκφράστηκαν από όλα τα μέρη πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις», προσθέτοντας ότι «κάποια κόμματα και κάποιοι εταίροι κατέθεσαν και γραπτώς κάποιες απόψεις και εισηγήσεις».

    Σημείωσε ότι «όλα αυτά μελετούνται στο πλαίσιο της προσπάθειες εξεύρεσης συναινετικών λύσεων για την οικονομία. Αυτό που αποφασίσαμε», συνέχισε ο Υπουργός Οικονομικών, «είναι όπως ο διάλογος και οι διαβουλεύσεις, τόσο με τα κόμματα, όσο και με τους κοινωνικούς εταίρους, πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων». Επισήμανε ότι «εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών, θα κάνουμε όσες άλλες συσκέψεις χρειάζονται για να εξηγήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα διάφορα θέματα».

    [03] ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΕΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Η Κύπρια Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η ίδια ως Επίτροπος, ακόμα και στην περίπτωση που γνώριζε για την προώθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ως θέμα που εμπίπτει πλέον μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συναπόφασης μεταξύ Επιτροπής και Κοινοβουλίου, δεν υπήρχε τίποτα που να μπορούσε να κάνει.

    Σε δηλώσεις της στη Βουλή, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, την οποία και ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς που εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιο της και κληθείσα να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε σε σχέση με το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ, η κ. Βασιλείου υπενθυμίζοντας αρχικά ότι ο εν λόγω κανονισμός εγκρίθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων το Φθινόπωρο του 2004 και ότι όλα αυτά τα χρόνια έμεινε εκεί να εκκρεμεί καθώς είχε απορριφτεί από το Συμβούλιο, ανέφερε ότι αυτό που έγινε είναι ότι καταρτίστηκε ένας κατάλογος 500 περίπου θεμάτων τα οποία θα αποστέλλονταν στο Κοινοβούλιο και πως αυτός ο κατάλογος τέθηκε ενώπιον του Κολλεγίου των Επιτρόπων, «πληροφοριακά» και με τη διευκρίνιση ότι οι Επίτροποι δεν μπορούσαν να εκφράσουν άποψη σε ό,τι αφορά τα θέματα αλλά ούτε και σε σχέση με το κατά πόσο θα αποστέλλονταν στο Ευρωκοινοβούλιο ή όχι.

    Οπως πρόσθεσε, επρόκειτο «απλά για μια διαδικαστική πράξη». Εξηγώντας πως όταν συνεδριάζει το Κολλέγιο των Επιτρόπων «είναι εκατοντάδες τέτοια διαδικαστικά που περνούν» χωρίς οι Επίτροποι να έχουν λόγο πάνω σε αυτά, η κ. Βασιλείου ομολόγησε, κατά την έκφραση της, ότι «δεν είχε ιδέα ότι ένα από τα 500 θέματα αφορούσε το απευθείας εμπόριο. Αλλά και να ήξερα δεν υπήρχε τίποτα που μπορούσα να κάνω» πρόσθεσε.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΤΑΡ

    Η μεταστάθμευση του στρατοπέδου που βρίσκεται στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το μεγάλο πολυτελές ξενοδοχείο από την κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχουν εξίσου Κύπρος και Κατάρ μπορεί να γίνει εντός τριών μηνών, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας προσθέτοντας ότι ο κυριότερος παράγων που θα καθορίσει τη μεταστάθμευση είναι η εξεύρεση κατάλληλου χώρου.

    Σε δήλωση του μετά τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς που έγινε στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», ερωτηθείς για τη μετακίνηση του Στρατοπέδου από το χώρο όπου θα ανεγερθεί το ξενοδοχείο ο κ. Παπακώστας είπε «να μην έχετε καμιά έγνοια, ήδη διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο διυπουργική Επιτροπή που απαρτίζεται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Αμυνας που θα εξετάσει τη μεταστάθμευση των γραφείων της Εθνικής Φρουράς τα οποία βρίσκονται στο στρατόπεδο που επηρεάζεται».

    «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» συνέχισε αναφέροντας ότι «σίγουρα για εμάς είναι μια ταλαιπωρία αφού πρόκειται για μια μεταστάθμευση που θα χρειαστεί χρόνο και κόπο». Ερωτηθείς εάν τέθηκε χρονοδιάγραμμα για τη μετακίνηση των γραφείων, ανέφερε ότι ακόμα δεν συνήλθε η Διυπουργική Επιτροπή ώστε να μπορούν να ανακοινωθούν λεπτομέρειες, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η μετακίνηση είναι εφικτή εντός τριών μηνών. «Ο κυριότερος παράγων που θα καθορίσει τη μεταστάθμευση είναι εξεύρεση κατάλληλου χώρου», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 April 2010 - 17:29:11 UTC