Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε προσδοκώντας ότι απέναντί μας, μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, θα έχουμε ως συνομιλητή έναν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας που θα υποστηρίζει την επανένωση της κοινής μας πατρίδας στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο που θα συνάψουν συμφωνία συνεργασίας μεταξύ τους, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Μισιαούλη και Καβάζογλου, στο Δάλι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως ``προσδοκούμε ότι στο εσωτερικό μέτωπο θα υπάρξει, επιτέλους, ενότητα και θα τερματιστούν οι καθημερινές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες``.

    ``Μπροστά μας έχουμε τη συνάντηση του Ατυπου Συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Γιώργο Παπανδρέου. Εχουμε την τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να καταθέσουν ξανά τις απόψεις τους, να γίνει και πάλι προβληματισμός, διαβούλευση και συζήτηση, χωρίς να δημιουργείται ένα κλίμα που είναι δυσάρεστο και καθόλου εποικοδομητικό``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η λύση του Κυπριακού επιβάλλει συνέπεια σε αρχές, αλλά και επίδειξη ρεαλισμού. Το 1960, σημείωσε, είχαμε αποφασίσει να πορευθούμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας υπό τη σκέπη ενός ενιαίου δικοινοτικού κράτους του οποίου είμαστε συνδιαχειριστές.

    Καλούμαστε με τη λύση, συνέχισε, να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε την ενότητα του κράτους και του λαού και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, χωρίς ξένες επεμβάσεις, να οικοδομούν το κοινό τους κράτος που θα μετεξελιχθεί σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό.

    Υπέδειξε ότι η παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση εδραιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα και δυσχεραίνει τις προοπτικές λύσεις.

    ``Η λύση επείγει, αλλά απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αποδοχή μιας όποιας λύσης. Απορρίπτουμε, παράλληλα, το συμβιβασμό με την παρούσα κατάσταση και τη διχοτόμηση. Η διχοτόμηση εμπερικλείει τεράστιους κινδύνους για την πατρίδα και το λαό μας. Η μονιμοποίηση της διχοτόμησης οδηγεί στην πλήρη τουρκοποίηση των κατεχομένων και σε ένα μικτό κράτος στο νότο. Και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πραγματικά καταστροφική για όλους μας. Και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως προσπαθούμε να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    ``Η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται κατά πρώτο και κύριο λόγο από την Τουρκία, η οποία με τη στάση της δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα την επίτευξη λύσης. Το ζητούμενο είναι η Τουρκία να αλλάξει αυτή τη στάση, να τερματίσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και έμπρακτα να εργαστεί, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για λύση στο Κυπριακό``, είπε.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και κάθε εφαλτήριο για εκπλήρωση αυτού του στόχου.

    ``Ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν εκμηδενίζει το ρόλο των δύο κοινοτήτων. Κάθε άλλο! Αν οι δυο κοινότητες δεν επιθυμούν λύση, τότε δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε ποτέ σε αυτήν``, τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως το μήνυμα της θυσίας των Καβάζογλου και Μισιαούλη είναι ένα κάλεσμα αλληλοσεβασμού και συμφιλίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    ``Είναι ένα κάλεσμα αναγνώρισης τόσο της διαφορετικότητας όσο και όλων εκείνων των κοινών αξιών που οι δυο κοινότητες δημιούργησαν μέσα από τους αιώνες της αρμονικής τους συμβίωσης``, συμπλήρωσε.

    Είναι η ώρα, συνέχισε, που η κάθε κοινότητα θα πρέπει να πει στην άλλη τη δική της συγγνώμη για το όποιο κακό της προξένησε.

    Είναι ταυτόχρονα καιρός, πρόσθεσε, η Τουρκία με έργα και με πράξεις να εκφράσει τη συγγνώμη της προς τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, τους οποίους με την εισβολή και την κατοχή έβλαψε και συνεχίζει παντοιοτρόπως να βλάπτει για 36 ολόκληρα χρόνια, κρατώντας την πατρίδα τους διχοτομημένη και παραβιάζοντας την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού της.

    ``Σε αυτό το σημείο θέλω να υπογραμμίσω ότι η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, την οποία συνεχώς επικαλείται η Τουρκία, είναι παράγωγο της κατοχής``, σημείωσε.

    Είναι διαχρονική η θέση μας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ότι το περιεχόμενο της λύσης θα διαμορφωθεί από τους Κυπρίους και όχι από τους ξένους. Η λύση, υπογράμμισε, θα είναι προϊόν διαβούλευσης μεταξύ των κυπριακών κοινοτήτων και όχι αποτέλεσμα επιβολής από έξω με διαδικασίες επιδιαιτησίας και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

    Με τις πρωτοβουλίες και την πολιτική μας, συνέχισε, έχουμε αναζωογονήσει το διακοινοτικό διάλογο.

    ``Από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008 αρχίσαμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις και σε περίπου 70 συναντήσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ συζητήσαμε όλα τα βασικά κεφάλαια του Κυπριακού. Σε ορισμένα κεφάλαια, σε αυτό της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας και λιγότερο στα κεφάλαια της οικονομίας και των ευρωπαϊκών θεμάτων, πετύχαμε συγκλίσεις και έγιναν βήματα προόδου``, είπε.

    ``Αυτό το εκτιμούμε και δεν το υποβαθμίζουμε. Δεν είναι, όμως, αρκετό. Χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά, χρειάζεται να ξεπεραστούν πολλές διαφωνίες και να επιτευχθούν περαιτέρω συγκλίσεις τόσο σε αυτά που επιτεύχθηκαν συγκλίσεις όσο και στα υπόλοιπα κεφάλαια για να ανοίξει η προοπτική της λύσης``, συμπλήρωσε.

    Εμείς, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τις διαπραγματεύσεις και τις ειλικρινείς μας προσπάθειες για την επίτευξη λύσης. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, όπως πάντα, με συνέπεια στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού Δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 79 - για μια λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού.

    Αναφερόμενος στους Μισιαούλη και Καβάζογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``είναι σύμβολα των αγώνων του λαού μας για ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, για εδραίωση της κοινής κατάκτησης των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση των συνωμοσιών που απεργάστηκαν ξένα κέντρα σε βάρος του λαού μας, και που εξυπηρέτησαν με τις πράξεις τους σοβινιστικοί κύκλοι και στις δύο κοινότητες της Κύπρου``.

    Μέσα από τις γραμμές του ΑΚΕΛ, σημείωσε, οι Μισιαούλης και Καβάζογλου έδωσαν με συνέπεια και αυταπάρνηση το συλλογικό αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας και για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρείχε η ανεξαρτησία για να πάει η Κύπρος μπροστά.

    Εδωσαν, πρόσθεσε, με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στον εθνικισμό/σοβινισμό, ενάντια στη μισαλλοδοξία και το εθνοτικό μίσος, για προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

    Σε αυτή τη φιλία και τη συνεργασία, ανέφερε, έπρεπε να επενδύσουμε για να μπορέσουμε ως λαός να ξεπεράσουμε τα πολλά προβλήματα που δημιουργούσε το δοτό Σύνταγμα που επιβλήθηκε απ έξω, στις συνθήκες μάλιστα μιας κολοβωμένης ανεξαρτησίας. Ιδιαίτερα μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64, όταν έπεσε ο πρώτος σπόρος της διχοτόμησης.

    Εκείνη την περίοδο, είπε, ο Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της προσπάθειας της Αριστεράς για αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    Μαζί με άλλους συντρόφους και συναγωνιστές του, όργωνε τις τουρκοκυπριακές συνοικίες και κοινότητες και με τους πύρινους πατριωτικούς του λόγους καλούσε τους Τουρκοκύπριους να δώσουν τα χέρια με τους Ελληνοκύπριους και μαζί να αντισταθούν στα σχέδια των εχθρών του λαού μας.

    Παράλληλα, σημείωσε, ο Καβάζογλου καλούσε τους Ελληνοκύπριους να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του εθνικισμού/σοβινισμού και του μίσους και να κατανοήσουν ότι η μόνη οδός που διασφάλιζε το μέλλον ήταν η αγαστή συνεργασία και ο κοινός αγώνας με τους Τουρκοκύπριους, που είναι παιδιά της ίδιας μάνας γης.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η δράση του Καβάζογλου έγινε καρφί στο μάτι των σοβινιστών. Ετσι κι αλλιώς, σημείωσε, οι Τουρκοκύπριοι σοβινιστές θεωρούσαν τον Καβάζογλου προδότη, γιατί δεν συνταυτίστηκε με τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας. Εγινε στόχος, όπως στόχος έγιναν και αρκετοί άλλοι προοδευτικοί Τουρκοκύπριοι που αντιστάθηκαν στη λογική και την πολιτική της διχοτόμησης. Πολλοί από αυτούς έπεσαν θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ.

    Ηταν η 11η Απριλίου 1965, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όταν σε ενέδρα της ΤΜΤ ο Καβάζογλου και ο Μισιαούλης σφιχταγκαλιασμένοι αντιπάλεψαν το θάνατο και τον νίκησαν.

    ``Πιστοί στις υποθήκες που μας κληροδότησαν οι ηρωομάρτυρες Μισιαούλης και Καβάζογλου και όλοι όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Κύπρο θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την ευλογημένη εκείνη ημέρα που Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα αναπνέουν αέρα ελευθερίας και με τον ιδρώτα τους θα κατακτούν την πρόοδο και την προκοπή``, κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη εργασίας φτάνει την Κυριακή το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού αλλά και το σχετικό δελτίο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, ο κ. Παπανδρέου θα φθάσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας την Κυριακή 11 Απριλίου στις 18.15. Τον κ. Παπανδρέου θα υποδεχτούν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

    Τη Δευτέρα 12 Απριλίου στις 09.00 το πρωί ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ακόμη από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας, ο Υφυπουργός Επικρατείας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου ενώ από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ (13.15) ενώ στη συνέχεια (13.30) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού Παπανδρέου, στο οποίο θα παρακαθίσουν και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα μέλη της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Το απόγευμα της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β. Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας απ όπου, στις 17.40, με ειδική πτήση, θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Η Κυβέρνηση, διαβεβαίωσε ο Εκπρόσωπός της Στέφανος Στεφάνου, εργάζεται, μέσα στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας, με πολλή προσοχή και αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά το θέμα που σχετίζεται με την αποτροπή της προώθησης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ, έχοντας και πολιτικά και νομικά επιχειρήματα στα χέρια της.

    Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στις Βρυξέλλες λέει ότι δεν είχε ενημέρωση ενώ επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν είχε πληροφόρηση επί του θέματος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει έγγραφο από τις Βρυξέλλες, βάσει του οποίου διαφαίνεται, κατά το δημοσιογράφο, ότι από τις 11 Δεκεμβρίου του 2009 υπήρχε πληροφόρηση προς τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ για τις προθέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του στο τουρκοκυπριακό κοιμητήριο Ιδαλίου, στα πλαίσια της εκδήλωσης μνήμης και τιμής Καβάζογλου και Μισιαούλη που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά όταν αποκαλύφτηκε το θέμα, μας είπε ότι έγινε διαδικασία στη βάση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, μέσα από τη διαδικασία που προβλέπεται για τη συναπόφαση, αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς το θέμα το αντιμετωπίζουμε μέσα στα πλαίσια μιας συλλογικής προσπάθειας τόσο της Κυβέρνησης όσο και των κομμάτων, έχοντας και πολιτικά επιχειρήματα στα χέρια μας, έχοντας και νομικά επιχειρήματα». Επανέλαβε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση «με πολλή προσοχή και αποφασιστικότητα εργάζεται στο θέμα, σε συνεννόηση και συντονισμό και με τους Ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά και τα κόμματα στην Κύπρο αξιοποιώντας τις σχέσεις που έχουν με τις αντίστοιχες ομάδες στην ΕΕ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 April 2010 - 13:29:13 UTC