Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [02] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη εργασίας φτάνει την Κυριακή το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού αλλά και το σχετικό δελτίο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, ο κ. Παπανδρέου θα φθάσει στο αεροδρόμιο της Λάρνακας την Κυριακή 11 Απριλίου στις 18.15.

    Τον κ. Παπανδρέου θα υποδεχτούν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

    Τη Δευτέρα 12 Απριλίου στις 09.00 το πρωί ο κ. Παπανδρέου θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ αμέσως μετά και συγκεκριμένα στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ακόμη από ελληνικής πλευράς ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας, ο Υφυπουργός Επικρατείας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Βασίλης Παπαϊωάννου ενώ από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου.

    Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ (13.15) ενώ στη συνέχεια (13.30) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού Παπανδρέου, στο οποίο θα παρακαθίσουν και οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τα μέλη της ελληνικής και της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Το απόγευμα της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 16.30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β.

    Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας απ όπου, στις 17.40, με ειδική πτήση, θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [02] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Αυτού Αγιότητα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 4 - 6 Ιουνίου, έπειτα από πρόσκληση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό, το Μάρτιο του 2009.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, πρόκειται για γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια επίσκεψη.

    Κατά την επίσκεψή του ο Ποντίφηκας θα συνοδεύεται από τον Πρωθυπουργό του Κράτους του Βατικανού και άλλους υψηλούς αξιωματούχους της Αγίας Εδρας και θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τους εκπροσώπους της Καθολικής Κοινότητας της Κύπρου. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Ποντίφηκας θα πραγματοποιήσει ιερό προσκύνημα στη στήλη του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο.

    [03] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού επεσήμανε ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να έχουμε τη σωστή και δίκαια λύση του Κυπριακού που πράγματι θα θέλαμε, αλλά μια λύση που τουλάχιστον να σέβεται τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα, μια λύση που θα εξασφαλίζει το κράτος ως λειτουργικό, ως μέλος της ΕΕ, με ενοποιημένη οικονομία που θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη του τόπου». Ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Κυπριακή Εστία, χθες, η Ενωση Κυπρίων Ελλάδας και η Νεολαία της, σε συνεργασία με την O.K.O.E. και την κυπριακή Πρεσβεία - Σπίτι της Κύπρου, για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

    Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η μορφή της λύσης είναι η ομοσπονδία και υπέδειξε «ότι ήταν συμβιβασμός, οδυνηρός συμβιβασμός που έγινε εδώ και πολλές δεκαετίες, διότι ήταν ο μόνος τρόπος - και παραμένει ο μόνος συμβιβασμός - που μπορεί να πετύχει κανείς την επανένωση του νησιού, αντιμετωπίζοντας τη βασική απαίτηση της άλλης πλευράς για να υπάρχει μια περιοχή που θα διοικεί».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ομοσπονδία «είναι ο τελικός συμβιβασμός, δεν είναι η αρχική μας θέση και δεν αρχίζουμε από την ομοσπονδία για να κινηθούμε προς συνομοσπονδία ή άλλες θέσεις της τουρκικής πλευράς αλλά αυτή είναι η κατάληξη». Διευκρίνισε ότι «μιλούμε για μια ομοσπονδία που θα πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, θα εξασφαλίζει την εφαρμογή και το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις».

    Σε ό,τι αφορά το σήμερα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην εν εξελίξει από το 2008 διαδικασία, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, με βασική προϋπόθεση «ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα». Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η διαδικασία είναι μεταξύ των δύο πλευρών που θα πρέπει να ζήσουν με αυτή τη λύση σε μια ενωμένη Κύπρο, όμως το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία, όπως λέμε είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, δεν σημαίνει ότι το Κυπριακό παύει να είναι διεθνές πρόβλημα, ή ότι δεν είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συγκεκριμένο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα μεταφέρει στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ΙΙ, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Κύπρου Χρυσόστομος ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια ενόψει των επισκέψεών που θα πραγματοποιήσει σε Βρυξέλλες και Κωνσταντινούπολη, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Οπως είπε ο Χρυσόστομος ΙΙ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του εξέφρασε την επιθυμία να μεταφέρει κάτι συγκεκριμένο στον Τούρκο Πρωθυπουργό, προσθέτοντας όμως ότι ``αυτά δεν λέγονται``.

    ``Νομίζω με πολλή επιδεξιότητα ο Πρόεδρος θέλει να χειριστώ το όλο θέμα. Ακουσα τις απόψεις του, συμφωνώ πλήρως, και η ευχή μας και των δύο είναι να επιτύχει η συνάντηση για τον καλό της πατρίδας μας και του λαού``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 10 April 2010 - 13:29:11 UTC