Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ
  • [02] ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΚΑ - ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ - ΚΑΪΡΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

    Οραμα και στόχος ζωής παραμένει η επίτευξη λύσης που να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας, αναφέρει σε πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Λύση, προσθέτει, που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. ``Να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στα πλαίσια ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους στο οποίο θα μετεξελιχθεί η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία. Σ αυτή αγωνιζόμαστε να φτάσουμε μέσα από το διακοινοτικό διάλογο και τις διαπραγματεύσεις``, σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Με την ευκαιρία της ημέρας της Ανάστασης, της αγάπης, της ειρήνης και της συναδέλφωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει την αγάπη και την εκτίμησή του προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους.

    ``Μήνυμα αγάπης και στήριξης απευθύνω προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Ολους όσοι έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη θαλπωρή της πολιτείας. Μήνυμα αγάπης και εκτίμησης απευθύνω και προς όλους τους μετανάστες που εργάζονται στην Κύπρο μακριά από τις χώρες τους, αρκετοί μακριά από τις οικογένειές τους, για ένα κομμάτι ψωμί. Ιδιαίτερο χαιρετισμό αγάπης και αναγνώρισης απευθύνω στα στρατευμένα παιδιά μας που αφιερώνουν τα καλύτερα χρόνια της νιότης τους στην υπηρεσία της πατρίδας και του λαού μας. Τους διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνησή μας θα συνεχίσει να βελτιώνει, παρά τις δυσκολίες, την αμυντική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι να πετύχουμε λύση και σταθερή ειρήνη για όλους τους κατοίκους της χώρας μας``.

    Ο Προέδρος Χριστόφιας διαβεβαιώνει, επίσης, ότι ``η Κυβέρνησή μας εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους πρόνοιας και για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ικανοποίηση των εύλογων αναγκών των πολιτών``.

    Προσθέτει πως βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που δημιούργησε και στη χώρα μας πολλά προβλήματα. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης, αλλά και για την επίλυση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας μας, εργαζόμαστε μεθοδικά και με σχεδιασμό.

    ``Με διάλογο και με συλλογική προσπάθεια της Κυβέρνησης, των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, την οποία εμείς επιδιώκουμε, είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πάρουμε την Κύπρο μας ακόμα πιο μπροστά``, συνεχίζει ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ``ακόμα ένα Πάσχα γιορτάζουμε με την πατρίδα μας διαιρεμένη. Ακόμα ένα Πάσχα με τις πληγές που άνοιξε το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού μας, το φασιστικό πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, ανοικτές και χαίνουσες``.

    ``Οραμα και στόχος ζωής``, τονίζει, ``παραμένει η επίτευξη λύσης που να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας. Λύσης που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στα πλαίσια ενός διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους στο οποίο θα μετεξελιχθεί η ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία. Σ αυτή αγωνιζόμαστε να φτάσουμε μέσα από το διακοινοτικό διάλογο και τις διαπραγματεύσεις``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ότι ``άγιες μέρες και αντί όλοι να εύχονται αγάπη, ειρήνη και ενότητα, κάποιοι επέλεξαν να χύσουν όξος και χολή και να στείλουν μηνύματα διχόνοιας. Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την ίδια οδό, ούτε και να απαντήσω σε χαρακτηρισμούς και προκλήσεις που δεν συνάδουν με την ατμόσφαιρα της νίκης, της χαράς και του φωτός που εκπέμπει η Ανάσταση``.

    ``Εμείς``, συνεχίζει στο πασχαλινό μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``θα συνεχίσουμε τον αγώνα τον καλό και το δίκαιο, που θα οδηγήσει στη σωτηρία και τη δικαίωση. Η ελευθερία δεν κατακτιέται με εύηχα συνθήματα και μεγάλα λόγια. Είναι τα εύηχα συνθήματα και η επιδίωξη του ευκταίου, μαζί με τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων, που φόρτωσαν στους ώμους του λαού μας το σταυρό του μαρτυρίου και για τριάντα έξι σχεδόν χρόνια τον κουβαλά ανεβαίνοντας το Γολγοθά των τραγωδιών του``.

    ``Αυτός ο αγώνας``, σημειώνει, ``διεξάγεται με πράξεις και έργα. Με πολιτική που καθοδηγείται από αρχές και επιδιώκει στόχους εφικτούς, ρεαλιστικούς. Η πορεία προς τη λύση είναι δύσκολη. Με πίστη όμως στις δυνάμεις μας και στο δίκαιο του αγώνα μας, με συνέπεια σε αρχές και με αποφασιστικότητα, με ενότητα και συναίνεση που πρέπει διαχρονικά να υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο, θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε τις δυσκολίες για να πετύχουμε λύση``.

    ``Ετσι, θα τερματίσουμε τα δεινά του λαού μας και θα απελευθερώσουμε τον τόπο μας. Ετσι, θα δικαιώσουμε τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους, τους παθόντες, τους συγγενείς των αγνοούμενων και θα δημιουργήσουμε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας για εμάς και τα παιδιά μας. Ετσι θα αποκαθηλώσουμε την Κύπρο από το Σταυρό του μαρτυρίου και θα φτάσουμε στην πολυπόθητη Ανάσταση της Γλυκείας Χώρας Κύπρου και του λαού της``, τονίζει ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα, προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία.

    [02] ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως το δικό της μεγάλο μερίδιο ευθύνης και καταβάλλει οργανωμένες και πολυμέτωπες προσπάθειες για περιορισμό των οδικών δυστυχημάτων με θύματα παιδιά και νέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει το δυσανάλογο μερίδιο του φόρου αίματος που καταβάλλουν τα παιδιά και οι νέοι στο Μολώχ της ασφάλτου ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του, που αναγνώσθηκε από την Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή κατά την τελετή λήξης της Παγκύπριας Νεανικής Εκστρατείας Οδικής Ασφάλειας.

    Προσθέτοντας ότι με απόφασή του, κατά την τελετή υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας από 21 οργανισμούς στις 14 Ιανουαρίου 2010, το 2010 κηρύχθηκε ως «Ετος Οδικής Ασφάλειας με επίκεντρο τους Νέους», είπε ότι η Παγκύπρια Νεανική Εκστρατεία Οδικής Ασφάλειας, που διοργάνωσε το νεανικό περιοδικό Click σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, και την οποία έθεσε υπό την αιγίδα του, αποτελεί μια από τις πολλές δραστηριότητες με επίκεντρο τους νέους, που θα πραγματοποιηθούν φέτος.

    Επισημαίνοντας ότι τα οδικά δυστυχήματα αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου για παιδιά και νέους από 5 μέχρι 29 ετών είπε ότι στην Κύπρο το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, αφού περισσότερο από το 1/3 των νεκρών στους δρόμους είναι νέοι, ενώ πέρυσι σχεδόν ο ένας στους δύο νεκρούς ήταν κάτω των 25 ετών.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Τα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο έχουν πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα στα οποία έκανε αναφορά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη διάσκεψη Τύπου που έδωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς από τα ΜΜΕ να σχολιάσει το περιεχόμενο της διάσκεψης Τύπου του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε πλήρως τα κόμματα για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, για τις συγκλίσεις και αποκλίσεις, διαφωνίες. ``Φυσιολογικά ο κ. Ταλάτ έδωσε το δικό του στίγμα και τις δικές του τοποθετήσεις ενόψει μάλιστα και των λεγόμενων εκλογών``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν αληθεύει ότι συμφωνήθηκε πως το εδαφικό θα συζητηθεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων εάν και εφόσον βρισκόμαστε κοντά σε λύση, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι το πώς συζητούνται τα θέματα και με ποια σειρά είναι θέματα των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Εχουν συζητηθεί μέχρι τώρα όλα τα ζητήματα, πρόσθεσε, λέγοντας ότι υπάρχουν συγκλίσεις στο θέμα της Διακυβέρνησης και του Καταμερισμού Εξουσίας, λιγότερες συγκλίσεις στα θέματα της Οικονομίας και των Ευρωπαϊκών θεμάτων και διαφωνίες και αποκλίσεις στα υπόλοιπα θέματα, τα οποία έχουμε συζητήσει. Οι δύο ηγέτες, είπε, θα αποφασίσουν για το πως θα συνεχίσουν.

    Σε ερώτηση εάν όντως υπήρξε σύγκλιση για τη δημιουργία υποκαταστήματος της Κεντρικής Τράπεζας στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες επαναλαμβάνοντας ότι τα ζητήματα αυτά τα γνωρίζουν τα κόμματα ενώ επιπρόσθετη ενημέρωση θα γίνει στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς μπορεί να υπάρξουν απορίες, αλλά και ότι μεσολάβησαν από την προηγούμενη συνεδρία του σώματος κάποιες συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη, όπου συζητήθηκαν θέματα οικονομικά και της ΕΕ. Τα θέματα αυτά όμως, συμπλήρωσε, συζητήθηκαν στο επίπεδο της υπεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου ``χορταστικά``.

    [04] ΚΑ - ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ - ΚΑΪΡΟ

    Αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών με τον κωδικό CY 437 με 100 επιβάτες είχε καθηλωθεί για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο του Καΐρου, λόγω τεχνικού προβλήματος.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών Κυριάκος Κυριάκου ανέφερε ότι στο αεροσκάφος «το οποίο θα ξεκινούσε για την επιστροφή του στην Κύπρο από το Κάιρο γύρω στις 02.00 τα ξημερώματα, διαπιστώθηκε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και έτσι ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η πτήση. Για το λόγο αυτό έμεινε καθηλωμένο στο αεροδρόμιο του Καίρου και απ ότι έχω πληροφορηθεί έχει αποκατασταθεί η μικρή βλάβη που είχε προκληθεί» είπε και πρόσθεσε πως το αεροσκάφος αναμένεται να αναχωρήσει λίγο μετά τις 09.00 το πρωί για την επιστροφή του στη Λάρνακα.

    Οπως είπε ο κ. Κυριάκου υπάρχουν μηχανικοί των Κυπριακών Αερογραμμών «που ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες και σε επικοινωνία με το μηχανικό τμήμα των Κυπριακών Αερογραμμών στη Λάρνακα, κατέστη δυνατό το πρωί να αποκατασταθεί πλήρως η συγκεκριμένη βλάβη που υπήρξε και το αεροπλάνο είναι έτοιμο να αναχωρήσει. Εγιναν μάλιστα σκέψεις να αναχωρήσει άλλο αεροσκάφος της εταιρείας από τη Λάρνακα και να μεταβεί στο Κάιρο, όμως από την ώρα που το αεροπλάνο έχει επισκευαστεί και θα αναχωρήσει, το συγκεκριμένο σενάριο δεν πραγματοποιήθηκε» εξήγησε.

    Ανέφερε ακόμα πως «είναι κάποια πράγματα που πολλές φορές δεν μπορεί κανένας να τα υπολογίσει. Μπορεί δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα να λυθεί σε τριάντα λεπτά ή να πάρει περισσότερο χρόνο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το αεροσκάφος βρίσκεται σε ένα ξένο αεροδρόμιο και η βάση της εταιρείας δεν είναι στη συγκεκριμένη χώρα» είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 April 2010 - 9:29:18 UTC