Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

    Την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας κατά 150 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2011, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία του.

    Οπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, για εφέτος έχουν αποφασίσει μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 60 εκατομμύρια ευρώ και κατά 90 εκατομμύρια ευρώ το 2011, πέραν των ήδη προβλεπομένων μειώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα το ζήτημα της μείωσης των λειτουργικών δαπανών της Δημόσιας Υπηρεσίας``.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``έχει κατατεθεί ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των δαπανών, στη συνολικότερη προσπάθεια που η Κυβέρνηση καταβάλλει για να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες``.

    ``Ηδη``, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, ``ως Κυβέρνηση, στον Προϋπολογισμό του 2010 είχαμε προνοήσει για μείωση των λειτουργικών δαπανών και, επιπρόσθετα αυτής της μείωσης, σήμερα αποφασίσαμε την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2011, δηλαδή για εφέτος, για το 2010, έχουμε αποφασίσει μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 60 εκατομμύρια ευρώ και κατά 90 εκατομμύρια ευρώ το 2011``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιούς τομείς αφορούν αυτές οι μειώσεις, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δήλωσε ότι ``η μείωση και οι περικοπές γίνονται από όλα τα Υπουργεία και κυρίως περιλαμβάνονται περικοπές από κονδύλια, που μπορούν να περικοπούν, είτε, μέσα από τον εξορθολογισμό και των διαδικασιών αλλά και διαφόρων κονδυλίων, θα περικόπτονται από εκεί που υπάρχουν είτε σπατάλες είτε περιθώρια``.

    ``Αυτές οι περικοπές``, όπως είπε ο κ. Στεφάνου, ``δεν αφορούν αναπτυξιακές δαπάνες αλλά κονδύλια από τα οποία υπάρχουν τα περιθώρια για να περιορισθούν κάποιες σπατάλες και για να γίνουν εξοικονομήσεις``.

    ``Βασικά``, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ``έχουμε αναλύσει τις πλείστες μεγάλες δαπάνες όλων των Υπουργείων και προσπάθεια ήταν να εξοικονομηθούν λεφτά, χωρίς σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο``.

    ``Υπάρχουν``, συνέχισε ο κ. Σταυράκης, ``μεγάλες περικοπές σε θέματα ταξιδιών στο εξωτερικό και μετάκλησης εμπειρογνωμόνων, μείωση υπερωριών, μείωση άλλων λειτουργικών δαπανών, για συμμετοχή σε διάφορα συνέδρια και εκθέσεις στο εξωτερικό, όπως και στην αγορά αναλωσίμων από διάφορα Υπουργεία``..

    ``Εχει γίνει μια πάρα πολύ λεπτομερής ανάλυση από τους τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών και έχουν εντοπισθεί αυτά τα κονδύλια``, τόνισε ο κ. Σταυράκης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ``εξοικονομήσεις πέρα από τις περικοπές, που έχουν ήδη γίνει και έχουν συμπεριληφθεί στον επίσημο Προϋπολογισμό του κράτους για το 2010, ο οποίος έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή``.

    ``Αρα``, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ``ομιλούμε για επιπρόσθετο γύρο περικοπών, ξεκινώντας από μια σχετικά χαμηλή βάση όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες``.

    ``Ο πρώτος γύρος των περικοπών``, δήλωσε ο κ. Σταυράκης, ``προέβλεπε μείωση στις λειτουργικές δαπάνες, σε απόλυτους αριθμούς για πρώτη φορά το 2010, της τάξης του 6% και τώρα πρόκειται για περικοπές, τους τελευταίους εννέα μήνες του 2010, κατά 60 εκατομμύρια ευρώ και επιπρόσθετος γύρος το 2011 κατά 90 εκατομμύρια ευρώ``.

    ``Κάτι, επίσης, πολύ σημαντικό``, τόνισε ο κ. Σταυράκης, είναι ``ο δεύτερος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, άξονας που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται και ήδη έρχονται καλά αποτελέσματα, για τη σταδιακή μείωση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα``.

    ``Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε ο κ. Σταυράκης, ``έχουμε μείωση κατά 600 άτομα στο συνολικό αριθμό των κρατικών υπαλλήλων``.

    ``Εχει τεθεί στόχος για συνολική εξοικονόμηση 1.000 ατόμων για το 2010 με ένα μέσο ετήσιο κόστος της τάξης των 25 χιλιάδων ευρώ και ομιλούμε για μιαν επιπρόσθετη εξοικονόμηση της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως``, πρόσθεσε.

    ``Αυτά``, δήλωσε ο Υπουργός, ``είναι μέτρα που βρίσκονται στα χέρια της Κυβέρνησης, δεν χρειάζεται καμμιά νομοθετική ρύθμιση και ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία μείωσης των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``υπάρχει μία συνεχής ροή αφυπηρετήσεων στον δημόσιο τομέα``.

    ``Είναι``, όπως ανέφερε, ``χίλια πεντακόσια με δυο χιλιάδες άτομα ετησίως, άρα, αν οι νέες προσλήψεις είναι λιγότερες από τον αριθμό των ετήσιων αφυπηρετήσεων, τότε αυτόματα μπορούμε να επιτύχουμε μια μείωση στο συνολικό αριθμό των λειτουργών της κρατικής μηχανής``.

    Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται το θέμα με το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή, ο κ. Σταυράκης είπε πως, όταν είχε συναντήσεις με τα κόμματα, ``κάποια είχαν προβλέψει ότι είναι τόσο περίπλοκη η νομοθετική επεξεργασία που θα έπαιρνε τουλάχιστον 12 με 15 μήνες``.

    ``Ολα έχουν τελειώσει, έχει εγκριθεί χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται στη Βουλή μέσα στις επόμενες δύο με τρεις βδομάδες``, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως ``και αυτό έχει τελειώσει``.

    ``Είναι``, συνέχισε, ``μια σημαντική τομή της Κυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια, η φοροδιαφυγή είναι μια μάστιγα η οποία πληγώνει την κυπριακή κοινωνία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για πρώτη φορά γίνεται μια τόσο μεγάλη προσπάθεια να επιλυθεί και αυτό το διαρθρωτικό πρόβλημα``.

    Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτά ισχύουν ``σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, διότι θα πάει και στη Βουλή και θα γίνει μια συζήτηση και εκεί``.

    Σχολιάζοντας σχετικές με την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας δηλώσεις, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν επιθυμεί να μπει σε αυτή τη διαδικασία των προβλέψεων, ``που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό``, όπως ανέφερε.

    ``Σίγουρα``, συνέχισε οκ. Σταυράκης, ``το 2010 δεν θα είναι εύκολος χρόνος για την κυπριακή οικονομία, νομίζω όμως``, πρόσθεσε, ``ότι ακολουθούμε την πιο σωστή οικονομική πολιτική, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση``.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός, ``το 7% (δημοσιονομικό έλλειμμα), που είναι η πρόβλεψη χωρίς τη λήψη μέτρων, για να γίνει 6% χρειάζεται 180 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες εξοικονομήσεις``.

    Ως προς το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο Υπουργός δήλωσε ότι ``υπάρχουν διάφορα μέτρα, τα οποία θα φέρουν την καθολική επιτυχία του στόχου``.

    Κληθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ``Αλήθεια`` περί των σχέσεων του Προεδρικού με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``είναι άγιες ημέρες`` για αυτό θα χρησιμοποιήσει ``το γνωστό: Κοντός ψαλμός αλληλούια``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``πλήρως εμπιστεύεται τον Υπουργό Οικονομικών και για αυτό υπάρχει αυτή η πλήρης και αγαστή συνεργασία μαζί του για την υλοποίηση και του κοινωνικο-οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης, αλλά και για την αντιμετώπιση τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και στην προσπάθεια, που με αποφασιστικότητα έχουμε αναλάβει, για να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά``.

    Υπάρχει, επανέλαβε, ``πλήρης εμπιστοσύνη από τον Πρόεδρο στον Υπουργό Οικονομικών και θέλω``, πρόσθεσε, ``να το ξεκαθαρίσω αυτό το πράγμα και ελπίζω να τελειώσουν τα διάφορα δημοσιεύματα που πάνε και έρχονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης``.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ανατροπή των κυβερνητικών στόχων για εξοικονομήσεις και τη λήψη σχετικών μέτρων, ο κ. Σταυράκης δήλωσε ότι, ``αντίθετα, λανθασμένα υπάρχει από κάποιους η άποψη ότι τα μέτρα είναι σκληρά ή αντιλαϊκά``.

    ``Τα μέτρα``, είπε ο Υπουργός, ``είναι σωστά, είναι συγκροτημένα, είναι συνολικά μέτρα και δεν πρέπει κάποιος να τα παίρνει αποσπασματικά``.

    ``Για πρώτη φορά``, τόνισε ο κ. Σταυράκης, ``γίνονται τόσες πολλές σωστές διαθρωτικές αλλαγές, είτε είναι θέματα πολεοδομικής αμνηστίας, είτε πάταξης της φοροδιαφυγής, είτε προσπάθεια μείωσης του κόστους του κρατικού μισθολογίου, είτε εξοικονομήσεις, είτε είναι η καλύτερη στόχευση του οικονομικού κράτους ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό``.

    ``Νομίζω``, είπε ο Υπουργός, ``ότι είναι ιδέες και απόψεις όλων των κομμάτων για πάρα πολλά χρόνια και για πρώτη φορά θα υλοποιηθούν με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο``.

    ``Η κυπριακή οικονομία``, όπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, ``είναι ανοικτή οικονομία, εξαρτάται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις και στην Ευρώπη και σε άλλες σημαντικές χώρες, με τις οποίες έχουμε σχέσεις, είτε είναι η Ρωσία είτε είναι το Ηνωμένο Βασίλειο``.

    ``Σίγουρα κανείς αναμένει και ελπίζει ότι προς το δεύτερο εξάμηνο του 2010 τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται``, είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως ``σημασία έχει ότι ακολουθούμε εκείνη τη σωστή οικονομική πολιτική, η οποία κάτω από αυτές τις δύσκολες εξωγενείς συνθήκες ελαχιστοποιεί τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης``.

    ``Πραγματικά, νοιώθω``, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, ``ότι οποιαδήποτε άλλη οικονομική πολιτική θα ακολουθούσαμε, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα``.

    Ερωτηθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο διάλογος συνεχίζεται, επεκτείνεται και εντατικοποιείται και με τα άλλα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους``.

    ``Είναι μια ζωντανή διαδικασία``, όπως ανέφερε, ``η προσπάθεια που καταβάλλουμε τόσο για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση όσο και για να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, ιδιαίτερα το δεύτερο, έτσι ώστε να επιφέρουμε αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικά προβλήματα που χρονίζουν και που ουσιαστικά συνοδεύουν την κυπριακή οικονομία εδώ και δεκαετίες``.

    ``Χρειάζεται``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``η συλλογική προσπάθεια και η συναίνεση και μέσα από το διάλογο επιδιώκουμε να υπάρχει αυτή η συναίνεση τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής, για να καταφέρουμε να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε αποφάσεις και πολιτικές που θα μάς δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα``.

    ``Ηδη χθες, έχω ανακοινώσει``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``ότι ο Πρόεδρος (Χριστόφιας) πολύ σύντομα θα συναντηθεί με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, ο Υπουργός Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι από την Τρίτη αρχίζει ξανά νέο κύκλο συναντήσεων με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους`` και ``ο στόχος είναι, μέσα από το διάλογο, να προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τομές``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον διάλογο και για τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν πρέπει να προτρέχουμε των γεγονότων, ``γιατί``, πρόσθεσε, ``έχουν ακουσθεί πάρα πολλά και μερικές φορές, δυστυχώς, με βάση τις φήμες και τις πληροφορίες που πάνε και έρχονται, δηλητηριάζεται και το γενικότερο κλίμα``.

    ``Η σωστότερη οδός -και την έχει υποδείξει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- είναι ο διάλογος``, είπε ο Εκπρόσωπος.

    ``Θα συνομιλήσουμε και με την ΠΑΣΥΔΥ, όπως και με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, διότι έχουμε μια συνολική αντίληψη περί της οικονομίας, της κοινωνικής και της οικονομικής πολιτικής και, όταν προσεγγίζονται αυτά τα θέματα αποσπασματικά, τότε δεν έχουμε την πλήρη εικόνα όπου το κάθε κομμάτι έχει τη δική του σημασία και ο κάθε παράγοντας το δικό του ρόλο``.

    ``Για αυτό``, πρόσθεσε, ``ας περιμένουμε τον διάλογο και τις συναντήσεις, έτσι ώστε να δοθεί και η γενική εικόνα της αντίληψης και της προσέγγισης της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική``.

    ``Το πρόγραμμα της διακυβέρνησης είναι εκεί, το εφαρμόζουμε``, είπε, προσθέτοντας πως η κυβερνητική ``προσέγγιση δεν είναι προσέγγιση που φορτώνει βάρη, αλλά η προσέγγιση είναι να επιμερίζει ευθύνες ανάλογα με το τι μπορεί να δώσει και να αντέξει ο καθένας, μέσα από μια προσέγγιση όσο το δυνατόν πιο δίκαιη, έτσι ώστε από τη μια να έχουμε και τις εξοικονομήσεις και τις αυξήσεις των εσόδων και, ταυτόχρονα, να τονώνουμε και την ανάπτυξη - διότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η ανάπτυξη παίζει έναν τεράστιο ρόλο στην υπέρβαση των όποιων προβλημάτων, για να μπορεί η οικονομία να αποδίδει εκείνους τους καρπούς που θα στηρίζει και το κοινωνικό κράτος``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 April 2010 - 12:29:12 UTC