Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΟΜΟΥ ΛΙΜΝΙΤΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΟΜΟΥ ΛΙΜΝΙΤΗ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τέλεσαν τα εγκαίνια των εργασιών για την επιδιόρθωση του δρόμου Κάτω Πύργου Λιμνίτη που θα οδηγήσει στη διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Τα εγκαίνια τελέστηκαν σε σημείο εντός της νεκρής ζώνης, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Πρέσβη των ΗΠΑ, του Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Γενικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κοινοταρχών και κατοίκων του Κάτω Πύργου και του κατεχόμενου Λιμνίτη. Ο δρόμος περιλαμβάνει ένα κομμάτι μήκους 2.2 χλμ εντός της νεκρής ζώνης και 4.5 χλμ εκτός αυτής. Το έργο ανέλαβε κοινοπραξία ε/κ και τ/κ εταιρειών υπό την ονομασία FAP TARMAC.

    Μιλώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Δευτέρα είναι πολύ σημαντική ημέρα για τους κατοίκους του Πύργου και του Λιμνίτη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αφού μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων αρχίζουν οι εργασίες του δρόμου. Απηύθυνε ιδιαίτερο όπως είπε χαιρετισμό στις κοινοτικές αρχές και τους κατοίκους του Κάτω Πύργου και του κατεχόμενου Λιμνίτη, εκφράζοντας τη λύπη του και αποτίνοντας φόρο τιμής στον κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη, Γκιοκσέλ Καπαράν ο οποίος έφυγε από τη ζωή και τον οποίο όπως είπε είχε συναντήσει πολλές φορές στο γραφείο του μαζί με τον νυν κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη, τον κοινοτάρχη Κάτω Πύργου, Κώστα Μιχαηλίδη και την ομάδα πρωτοβουλίας για τη διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Εχουμε, συνέχισε, καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες για να γίνει πραγματικότητα αυτή η μέρα, αφού με την έναρξη των εργασιών εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος και ευχήθηκε όπως τα έργα ολοκληρωθούν το συντομότερο. «Η διάνοιξη του οδοφράγματος αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για τους κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα δώσει νέα πνοή για πρόοδο και συνεργασία. Η απόσταση κατά συνέπεια, ο χρόνος προς τη Λευκωσία μειώνεται σημαντικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες». Η ανακατασκευή του δρόμου, πρόσθεσε, θα βοηθήσει επίσης και την ταχύτερη διακίνηση των ασθενοφόρων, ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και μήνες στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν αποφασιστεί.

    Οι διελεύσεις και γενικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος και στην επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι από το 2003, όταν άνοιξαν τα πρώτα σημεία διέλευσης «αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι απλοί άνθρωποι, Ε/κ και Τ/κ, θέλουν και μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά». Το επιχείρημα, είπε, που χρησιμοποιούσαν κάποιοι για χρόνια ότι η συμβίωση σε μια κοινή πατρίδα είναι αδύνατη, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

    «Στόχος μας ήταν και παραμένει μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η επίτευξη συνολικής λύσης, η οποία θα εξομαλύνει επιτέλους τα πράγματα και θα οδηγήσει στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών, ώστε Ε/κ και Τ/κ να διακινούνται ελεύθερα σε κάθε σπιθαμή της κοινής τους πατρίδας, της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα ΗΕ, την ΕΕ, την κυβέρνηση των ΗΠΑ που μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και την τ/κ πλευρά συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του έργου. Ευχήθηκε δε σύντομα να μην χρειάζονται σημεία διέλευσης, να είμαστε σε μια κοινή, ενωμένη πατρίδα.

    Στη δική του ομιλία ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σημειώθηκε πράγματι ένα σημαντικό βήμα και είναι η απόδειξη ότι με καλή συνεργασία μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα. Εκανε αναφορά και ο ίδιος στον πρώην κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη, Γκιοκσέλ Καπαράν, ο οποίος δεν μπόρεσε όπως είπε να δει αυτή την ημέρα. Το ήθελε πολύ, είχε μεγάλη επιθυμία, δούλεψε πολύ γι αυτό και μερικές φορές «με νευρίαζε αλλά (το έργο) έγινε». Συνεχάρη δε όσους συνέβαλαν στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τους κατοίκους του Κάτω Πύργου, του κατεχόμενου Λιμνίτη και τις κοινοτικές αρχές.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι είναι πολύ ευτυχισμένος που βλέπει τις προσπάθειές του για τη διάνοιξη του οδοφράγματος να φθάσουν στο τελικό στάδιο. Για τη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος και ταυτόχρονα για την πρόσβαση από ξηράς στα Κόκκινα, πρόσθεσε, έμειναν λίγες μέρες για να εφαρμοστεί η συμφωνία με την ε/κ πλευρά. Στο τέλος μιας μακράς προσπάθειας μας έχει υπενθυμιστεί για μια ακόμη φορά η πραγματικότητα ότι ακόμα και σε θέματα που φαίνονται δύσκολα να επιλυθούν μπορεί να βγει για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ένα κερδοφόρο αποτέλεσμα. Με αυτή την προσέγγιση φτάσαμε με επιτυχία στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων Ζώδιας, οδού Λήδρας και τώρα του Λιμνίτη.

    «Η συναίνεση στην οποία έχουμε φτάσει σε αυτό θέμα δείχνει ότι μπορεί να βρεθεί μια περιεκτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο στην πραγματικότητα είναι η κύρια πηγή όλων των προβλημάτων μας, φτάνει με αποφασιστικότητα, επιμονή και ειλικρίνεια να προχωρήσουμε προς το στόχο μας».

    Θα ήθελα να εκφράσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι μέχρι σήμερα στις περιεκτικές συνομιλίες καταφέραμε να διανύσουμε μια σοβαρή απόσταση, συνέχισε ο κ. Ταλάτ. Δημιουργήσαμε τις υγιείς βάσεις του κοινού μας σπιτιού, το οποίο θα μοιραστούμε μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού προς τα κοινά συμφέροντα και δικαιώματά μας. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι βάζοντας το ένα τούβλο πάνω στο άλλο (οικοδομώντας) να φτάσουμε σε μια ευτυχή κατάληξη το συντομότερο. Προχωρώντας προς αυτό το στόχο δεν μας έχουν λυγίσει οι δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και δεν θα μας κάνουν ούτε από δω και πέρα, είπε.

    Είμαι σίγουρος ότι από τη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος θα βγουν κερδισμένοι τόσο ο Λιμνίτης όσο και ο Πύργος, αλλά και όλα τα χωριά της περιοχής. Αυτή η εξέλιξη η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής θα ενισχύσει ταυτόχρονα και το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών μας που ζουν εδώ. Επιπλέον, τέτοια βήματα για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, αντικατοπτρίζονται θετικά και στις συνομιλίες και πιστεύω ότι συμβάλλουν με πιο γρήγορα και βέβαια βήματα στο δρόμο για τη λύση.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του στον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR, μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κρις Μπράιαντ, είπε ότι ήταν μια συνάντηση που κύλησε πραγματικά σε ένα πολύ εποικοδομητικό και καλό κλίμα.

    «Είχαμε την ευκαιρία με τον κ. Μπράιαντ να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και διάφορα συναφή ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό», είπε ο κ. Στεφάνου.

    Η διαπίστωση είναι, ανέφερε, ότι η Μεγάλη Βρετανία στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, μιας συνολικής λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τέτοιες συναντήσεις, συνέχισε, είναι χρήσιμες και «για να ενημερώνουμε, αλλά και για να συζητούμε διάφορα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό».

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης, για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που αποφάσισε την επανεκδίκαση ενώπιον του Κακουργιοδικείου -με διαφορετική σύνθεση- των οκτώ από τους δέκα αστυνομικούς, που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση ξυλοδαρμού δύο φοιτητών το Δεκέμβριο του 2005.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σχετικά με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μετά την έφεση που είχε καταχωρήσει η Γενική Εισαγγελία εναντίον της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα, μετά την Ανάσταση, να ορισθεί η ημερομηνία της επανεκδίκασης της υπόθεσης, που θα είναι πιθανόν τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, παρά το ότι είναι βαρυφορτωμένα τα Δικαστήρια και ότι την Εισαγγελία δεν θα εκπροσωπήσει ο Εισαγγελέας Σάββας Μάτσας, ο οποίος προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά πιθανότατα ο Δικηγόρος Α της Δημοκρατίας, Νίκος Κέκκος.

    ``Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου``, δήλωσε ο κ. Κληρίδης, ``έχει ακυρώσει την απόφαση του Κακουργιοδικείου και διέταξε επανεκδίκαση των οκτώ από τους δέκα κατηγορουμένους``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 March 2010 - 18:29:14 UTC