Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΛΙΝΤΟΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δεν υπάρχει περίπτωση για υπογραφή ενδιάμεσης συμφωνίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε.

    Ερωτηθείς σχετικά, Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διέψευσε τα όσα ανέφερε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Επικρατείας και υπεύθυνος των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς περί υπογραφής κοινού ανακοινωθέντος την ερχόμενη Τρίτη, 30 Μαρτίου.

    «Την Τρίτη δεν θα υπογραφεί τέτοιο κείμενο», ξεκαθάρισε ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν απέκλεισε «να συζητήσουμε και αν συμφωνήσουμε ένα τέτοιο κείμενο να ανακοινώσουμε».

    «Δεν είναι θέμα υπογραφής γιατί τα περί υπογραφής οδηγούν αλλού. Οδηγούν σε ενδιάμεση συμφωνία και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ενδιάμεση συμφωνία εν μέσω συνομιλιών και όταν εκκρεμούν συζητήσεις πάνω σε 5 από τις 7 πτυχές του κυπριακού», πρόσθεσε.

    Το θέμα, είπε, θα τεθεί προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο στις 7 Απριλίου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί ενεργοποίησης της διαδικασίας για έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και τουρκοκυπριακής κοινότητας από τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για «σοβαρό φάουλ» από πλευράς εκείνου που έκαμε αυτή την ενέργεια.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το θέμα αυτό για 3 τώρα χρόνια δεν υπάρχει πουθενά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής ή του Συμβουλίου . Για να μην πω είναι νεκρό, τουλάχιστον είναι σε κώμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε «ότι η κίνηση αυτή μας στεναχωρεί και μας κάνει να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια να τερματιστεί εν τη γενέσει της»

    Είπε ότι μίλησε για το θέμα αυτό σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος, ανέφερε, «φαίνεται ότι δεν είναι ενήμερος για αυτή την ενέργεια του σχετικού Επιτρόπου».

    «Ούτε και η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ είναι ενήμερη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι «ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί σε κανένα επίπεδο».

    «Γι αυτό σας λέω είναι σοβαρό φάουλ», τόνισε.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός την έγκριση από τους 16 ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στο μηχανισμό για πιθανή στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε ότι η απόφαση αυτή των κρατών μελών της ευρωζώνης «ευλογήθηκε» και από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, ενώ ευχήθηκε, παράλληλα, η Ελλάδα να μην χρειαστεί στο τέλος την οικονομική βοήθεια.

    Εξέφρασε την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει πρόθυμα, όπως είπε, στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνέχεια στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απασχόληση και την ανάπτυξη (ΕΕ2020), η οποία συζητήθηκε στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    (Σημείωση : Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση)

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΛΙΝΤΟΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού συνέχισε για δεύτερη μέρα τις επαφές του στην Ουάσιγκτον και σήμερα Παρασκευή συναντάται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

    Οι χθεσινές επαφές ξεκίνησαν με συνάντηση που είχε στη Βουλή με την Πρόεδρο της υποεπιτροπής Εξωτερικών Επιχειρήσεων της Επιτροπής Διάθεσης των Κονδυλίων, Νίτα Λόουι. Ο κ. Κυπριανού την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακού, ενώ αναφέρθηκαν και σε θέματα αρμοδιότητας της κ. Λόουι, η οποία ενημέρωσε τον Υπουργό για το αίτημα που έθεσε για τη χρηματοδότηση των έργων για τη διάνοιξη του Λιμνίτη.

    Η κ. Λόουι άκουσε με ενδιαφέρον τις προσπάθειες που καταβάλλει η Επιτροπή Αγνοουμένων και υποσχέθηκε να προσπαθήσει να τις χρηματοδοτήσει με κονδύλια της αμερικανικής βοήθειας.

    Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται στον τρόπο διανομής των κονδυλίων της UNOPS.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 March 2010 - 14:29:11 UTC