Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΟΜΑΝ
  • [03] ΟΣΤΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

    Εχουν επιτευχθεί συγκλίσεις σε διάφορες πτυχές που συνθέτουν το Κυπριακό στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν και σημαντικές αποκλίσεις οι οποίες συζητούνται, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στο Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου, στον Προφήτη Ηλία Χανιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι σωστό ούτε να μηδενίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων, ούτε και βέβαια να ωραιοποιούμε την κατάσταση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων αλλότριων εκείνων του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

    «Στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ως ηγέτες των δυο κοινοτήτων, έχουμε επιτύχει συγκλίσεις σε διάφορες πτυχές που συνθέτουν το Κυπριακό. Εξακολουθούν, όμως, να παραμένουν και σημαντικές αποκλίσεις τις οποίες συζητούμε», συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού είναι η αλλαγή στη φιλοσοφία και τη στάση της Τουρκίας, σημειώνοντας πως συμφέρει και στην ίδια την Τουρκία η λύση του προβλήματος και, όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό στην Αγκυρα, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε σε λύση.

    Κάλεσε για μια ακόμη φορά, τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να ασκήσουν πιο αποτελεσματικά την επιρροή τους στην Τουρκία ώστε να αλλάξει τη στάση της.

    Χαρακτήρισε θετική την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού για αποδοχή λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως απομένει τα λόγια αυτά να γίνουν ζωή και πράξη.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν συγκεκριμενοποιήσει, ακόμα περισσότερο, το πλαίσιο της λύσης υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

    «Εργαζόμαστε σκληρά για να μετατρέψουμε αυτό το πλαίσιο σε ολοκληρωμένη και περιεκτική λύση του Κυπριακού, η οποία θα τεθεί οπωσδήποτε στην κρίση του λαού μέσω δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.

    Παράλληλα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «αναζητούμε και επιτυγχάνουμε συμμαχίες στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό χώρο, κινούμενοι με αξιοπρέπεια και εμπνέοντας αξιοπιστία και σεβασμό. Ακολουθούμε ευέλικτη τακτική και προβάλλουμε δημιουργικές προτάσεις που, ενώ σέβονται την άλλη κοινότητα, δεν ξεπουλούν αρχές».

    Δήλωσε ετοιμότητα για ένα έντιμο συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους, που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα και των δυο κοινοτήτων, αλλά και την ενότητα της κοινής μας πατρίδας και θα την απαλλάξει από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό.

    «Δεν κυνηγούμε ιδεώδεις πλην όμως ανέφικτες λύσεις. Απορρίπτουμε τα μεγάλα λόγια και τις εθνικιστικές εξάρσεις που μπορεί να χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά δημιουργούν επικίνδυνες αυταπάτες. Εργαζόμαστε για την ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο, συνειδητοποιώντας πλήρως τη σημασία της για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας», σημείωσε.

    Προειδοποίησε ότι το πέρασμα του χρόνου παγιώνει την επί του εδάφους διχοτόμηση και δημιουργεί και στα μυαλά των ανθρώπων διαχωριστικά τείχη, που, όπως είπε, «ίσως, είναι πιο δύσκολο να κατεδαφιστούν απ` ό,τι η διαχωριστική γραμμή που χάραξε στο κορμί της Κύπρου ο Αττίλας».

    Επανέλαβε ότι επειγόμαστε για λύση του Κυπριακού «και παλεύουμε για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση το συντομότερο».

    Ωστόσο, είπε, «σε καμιά περίπτωση δεν θα θυσιάσουμε το περιεχόμενο της λύσης χάριν του χρόνου», και πρόσθεσε ότι «από την άλλη, δεν μπορούμε, στο όνομα μιας ιδεατής και ιδεώδους λύσης που δεν λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της εποχής, αλλά και την όλη ιστορική εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος, να αφήνουμε να περνά ανεκμετάλλευτος ο χρόνος».

    Αφού εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκεται «στα ιερά χώματα της ηρωικής Κρήτης» ευχαρίστησε θερμά το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών ``Ελευθέριος Βενιζέλος`` για την τιμή να τον καλέσει να μιλήσει στο ετήσιο μνημόσυνο του Ελευθέριου και του Σοφοκλή Βενιζέλου.

    Μετέφερε θερμούς και εγκάρδιους χαιρετισμούς της Κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και σύσσωμου του κυπριακού λαού προς το λαό της Κρήτης και, ευρύτερα, το λαό της Ελλάδας.

    «Εκφράζω, για μια ακόμη φορά, αισθήματα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή, συνεχή και αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στην αγωνιζόμενη για τη δικαίωσή της Κύπρο», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στον Ελευθέριο Βενιζέλο, είπε ότι υπήρξε, αδιαμφισβήτητα, η πιο λαμπρή μορφή στο πολιτικό στερέωμα της νεότερης Ελλάδας.

    «Επαναστάτης, οραματιστής, αναμορφωτής, δίκαια καταχωρήθηκε στις δέλτους της ιστορίας, αλλά και στη συνείδηση του ελληνικού έθνους, ως ο μεγάλος Εθνάρχης. Ο Εθνάρχης που έκανε πραγματικότητα το όνειρο της απελευθέρωσης των υπόδουλων Ελλήνων, που υπερδιπλασίασε την έκταση της ελληνικής επικράτειας, αλλά και αναμόρφωσε την ελληνική κοινωνία πάνω σε σύγχρονες, δημοκρατικές βάσεις», συνέχισε.

    Εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν ο Βενιζέλος βρισκόταν στο πηδάλιο του κράτους στην κρίσιμη περίοδο του Ελληνοτουρκικού Πολέμου, ίσως να είχε αποφευχθεί η τραγωδία του Μικρασιατικού ελληνισμού και η μεγαλύτερη καταστροφή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.

    Αφού έκανε αναφορά στη σχέση του Ελευθέριου Βενιζέλου με την Κύπρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια δημιουργική μελέτη της κληρονομιάς του Βενιζέλου μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διεξαγωγή του σημερινού αγώνα για δικαίωση της Κύπρου.

    Μιλώντας για την Κύπρο και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, είπε, αναπόφευκτα, ο νους πάει στον Κύπριο Εθνάρχη Μακάριο.

    «Είναι εκπληκτικό πόσα κοινά σημεία παρουσιάζουν η ζωή και η δράση των δυο ηγετών», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι όπως ο Βενιζέλος, έτσι και ο Μακάριος, «επικρίθηκε έντονα για τις επιλογές του, που ήταν όμως σωστές και επιβαλλόμενες».

    «Το μίσος στον Βενιζέλο οδήγησε στην Μικρασιατική καταστροφή. Το μίσος στον Μακάριο οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή. Στην αντιπαλότητα μακαριακών και αντιμακαριακών ούτε τότε ούτε και τώρα που αξιολογούμε την ιστορία μας, δικαιούται κάποιος να έχει ουδέτερη στάση. Αντιθέτως, εμείς τοποθετούμαστε μαζί με τον Μακάριο, τη δημοκρατία και τον απελευθερωμένο από τον εθνικισμό, πατριωτισμό», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στο σημερινό μνημόσυνο, είπε, μνημονεύουμε και τον Σοφοκλή Βενιζέλο, μεγάλο, επίσης, τέκνο της Κρήτης, που έδωσε το παρών του σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας.

    Κύπρος και Κρήτη, είπε, συνδέονται από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα με ισχυρούς δεσμούς.

    «Και τα δυο νησιά μας υπήρξαν κοιτίδες λαμπρού πολιτισμού. Οι περιπέτειες της ιστορίας μάς επιφύλαξαν παρόμοια οδυνηρή πορεία μέσα στους αιώνες. Γνωρίσαμε τους ίδιους κατακτητές και τα ίδια δεινά. Συμμεριστήκαμε τα ίδια οράματα ελευθερίας», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας ότι ο καθημερινός μας λαϊκός πολιτισμός έχει πολύ περισσότερα ταυτόσημα στοιχεία από οποιαδήποτε άλλα μέρη του ελληνικού χώρου.

    «Οι τοπικές μας διάλεκτοι είναι δίδυμες αδελφές και εμπλουτίζουν με την ομορφιά τους τη νεοελληνική γλώσσα. Πολύτιμο κομμάτι της Ελλάδας σήμερα η Κρήτη, ανεξάρτητο κράτος η Κύπρος, όμως, στη συνείδηση του ελληνισμού εξακολουθούμε να είμαστε οι δυο μεγαλόνησοι του ευρύτερου ελληνισμού», κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ - ΟΜΑΝ

    Προσωπικό μήνυμα φιλίας και συνεργασίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χριστόφια προς το Σουλτάνο του Ομάν Qaboos bin Said, επέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ομάν, στον ομόλογό του, Yusuf bin Alawai bin Abdullah, με τον οποίο συναντήθηκε το Σάββατο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κυπριανού κατά τη συνάντηση επισήμανε την πολιτική της Κυβέρνησης για ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου και επέδωσε το μήνυμα του Προέδρου Χριστόφια. Οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και μελέτησαν πρακτικούς τρόπους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στον τομέα των επενδύσεων, τον τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές, οι οποίοι θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε, επίσης, για την εν εξελίξει διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. bin Alawai εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος, καθώς και στην επανένωση της Κύπρου και εξέφρασε τη διαφωνία του Ομάν στη διαίρεση της Κύπρου.

    Οι δύο Υπουργοί, προστίθεται στην ανακοίνωση, συζήτησαν και τις σχέσεις ΕΕ-Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου. Ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις σχετικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει εντός της ΕΕ και ο κ. bin Alawai εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της Κυβέρνησής του.

    Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν και άλλα διεθνή και περιφερειακά θέματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Παλαιστινιακό, όπου υπήρξε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σύγκλιση απόψεων των δύο Υπουργών. Συγκεκριμένα, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε προς τον ομόλογό του την ετοιμότητα της Κύπρου να βοηθήσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων.

    [03] ΟΣΤΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

    Στη διαπίστωση ότι το οστεοφυλάκιο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυρίλλου Β είχε μετακινηθεί από τον τάφο που βρίσκεται στο Κοιμητήριο Αγίου Σπυρίδωνα, παλαιότερα και όχι το Σάββατο το βράδυ ή τα ξημερώματα της Κυριακής, κατέληξαν οι εξετάσεις της Αστυνομίας στο χώρο.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, αναφέροντας παράλληλα ότι οι επιστημονικές εξετάσεις στη σκηνή έχουν ολοκληρωθεί από πλευράς της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών.

    «Από τις προκαταρκτικές ανακρίσεις και εξετάσεις φαίνεται ότι το οστεοφυλάκιο του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Β μετακινήθηκε στο παρελθόν από πλευράς Εκκλησίας και ετάφη σε άλλο χώρο σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού», είπε.

    Σε σχέση με το οστεοφυλάκιο του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου Γ, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε πως εξετάζεται ακόμη ποιος είναι ο χρόνος μετακίνησης, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο και αυτό να είχε μετακινηθεί στο παρελθόν.

    «Οι εξετάσεις συνεχίζονται για να διαπιστωθεί πότε μετακινήθηκε το οστεοφυλάκιο με τα λείψανα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Σωφρονίου Γ», δήλωσε.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης, η Αστυνομία έχει ως δεδομένο ότι υπήρξε μετακίνηση των τριών πλακών από τους τάφους των τριών Αρχιεπισκόπων Κύπρου.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το μήνυμα ότι παραμένουμε όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα και με πίστη στο δίκαιό μας αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας έντιμης, αξιοπρεπούς, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα Δημήτρη Χάματσου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ιδαλίου, τον οποίο ανέγνωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Στέλιος Ιερωνυμίδης, ο κ. Καρογιάν τόνισε πως ο δρόμος για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν είναι αλλά ούτε και ήταν ποτέ εύκολος. «Πάντοτε θα έχουμε απέναντί μας την τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία, τα τουρκικά διχοτομικά σχέδια, αλλά και τη χλιαρή στάση της διεθνούς κοινότητας έναντι του ετσιθελισμού της Τουρκίας», σημείωσε.

    Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, πολλοί παράγοντες της διεθνούς κοινότητας κάνουν πλάτες ή δεν αντιδρούν όπως πρέπει στην αδιαλλαξία και τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας. «Η στάση αυτή μας εξοργίζει, όμως δεν μας οδηγεί σε απελπισία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κανένας δεν θα μας χαρίσει την ελευθερία μας και κανένας δεν θα μας προσφέρει και δεν θα μας διασφαλίσει τα δικαιώματά μας. Εμείς, πρώτοι πρέπει να τα υπερασπιστούμε και να τα διεκδικήσουμε», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, κάλεσε τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν την επιρροή τους στην Αγκυρα. «Δεν ζητούμε πολλά, ζητούμε απλώς να σκέφτονται, να συμπεριφέρονται και να ενεργούν στη βάση των αρχών του δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών και των αξιών που έχουν θεμελιώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 March 2010 - 12:29:13 UTC