Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΦΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΗΑΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΛΟΥΚΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΟΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΦΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τη στήριξη του Ελληνα Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, της Κυβέρνησης του και της Βουλής των Ελλήνων στην προσπάθεια που καταβάλλει για επίτευξη λύσης στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Σε δήλωση μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια συζήτησε τη συνεργασία Κύπρου Ελλάδας στην οικονομική διπλωματία και το επιχειρούμενο άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας στις χώρες του αραβικού κόλπου.

    Συγκεκριμένα ο κ. Κουβέλης είπε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον Πρόεδρο Χριστόφια τη δουλειά που γίνεται από την ελληνική Κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας, ενημερώθηκε για την πρόοδο στο Κυπριακό και μετέφερε τη στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, της Κυβέρνησης του και του ελληνικού κοινοβουλίου στην προσπάθεια που κάνει για την επίλυση του Κυπριακού.

    «Διαβεβαίωσα για άλλη μια φορά ότι εμείς προωθούμε και υποστηρίζουμε τη λύση που θα προκύψει από το διάλογο και θα βρίσκεται πάντα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του κοινοτικού κεκτημένου», πρόσθεσε.

    «Από εκεί και πέρα είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τη στενή συνεργασία που πρέπει να έχουν οι χώρες μας τόσο σε θέματα οικονομικής διπλωματίας και αναπτυξιακής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι «υπογράμμισα τη συνεργασία που υπήρξε πρόσφατα ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή, η οποία μεταφέρθηκε με την ελληνική αποστολή και συμφωνήσαμε ότι και σε αυτό τον τομέα θα αναπτύξουμε μια πιο στενή συνεργασία».

    Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί άνοιγμα εξωστρέφειας της οικονομίας της για να διεκδικήσει το ρόλο που της αναλογεί «σε περιοχές και αγορές που παραδοσιακά έχουμε φιλική σχέση, πλην όμως τις είχαμε αμελήσει».

    Πρόσθεσε ότι «ιεραρχείται ως πολύ μεγάλης σημασίας το άνοιγμα προς τον αραβικό κόσμο και ειδικά στις χώρες του κόλπου και η ενεργός παρουσία ελληνικών και κυπριακών συμφερόντων σε κατασκευαστικούς και άλλους κλάδους και η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στις χώρες μας που χρειάζονται στην περίοδο της οικονομικής κρίσης».

    Ο κ. Κουβέλης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της ιδιωτικής επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο για τη διάλεξη που θα δώσει απόψε, με θέμα «Ανάπτυξη Οικονομική Συνεργασία και Πράσινη Διπλωματία».

    [02] ΥΠΕΞ ΗΑΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Κύπρου Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα συζητήσει με τον ομόλογό του, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Κατά τις συνομιλίες με το Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan θα γίνει ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξής τους τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό-εμπορικό τομέα.

    Στην ατζέντα βρίσκονται, επίσης, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ο κ. Κυπριανού θα ενημερώσει τον ομόλογό του για την παρούσα φάση των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

    [03] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΕΚΘΕΣΗ - ΚΥΠΡΟΣ

    Σε δύο ενότητες χωρίζει και πάλι την έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την Κύπρο, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η μία για την «Κυπριακή Δημοκρατία» και η άλλη για τη «διοικούμενη από τους Τουρκοκύπριους περιοχή».

    Η έκθεση που καλύπτει όλες τις χώρες του κόσμου, δόθηκε στη δημοσιότητα και στο κεφάλαιο για την Κύπρο αναφέρει ότι «από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το βόρειο τμήμα διοικείται από Τουρκοκύπριους, που ανακήρυξαν την «ΤΔΒΚ» το 1983. Οι ΗΠΑ, γράφει, δεν αναγνωρίζουν την ΤΔΒΚ, ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας».

    Η έκθεση επισημαίνει ότι σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παρέμεινε στη νήσο, ενώ η πράσινη γραμμή, που περιπολείται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίζει τα δύο τμήματα.

    Η έκθεση χαρακτηρίζει το πολίτευμα της Κυπριακής Δημοκρατίας «συνταγματική δημοκρατία» και «πολυκομματική προεδρική δημοκρατία» και τις εκλογές που διεξάγονται «ελεύθερες και έντιμες», ενώ οι πολιτικές αρχές διατηρούν τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

    [04] ΛΟΥΚΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΟΡΟΣ

    Ριζική λύση απαιτείται στο πρόβλημα των Κεντρικών Φυλακών, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκάς Λουκά, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι γίνονται σκέψεις και πολύ σύντομα με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, θα προχωρήσουν σε κατάθεση εισήγησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, για δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στο Μαρκί, στη Λευκωσία.

    Κληθείς να σχολιάσει, αποκλειστικό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «Σίγμα», σε σχέση με τη δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων φυλακών στο Μαρκί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Είναι μια σκέψη, η οποία άρχισε να υλοποιείται, συλλέγουμε πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Πρέπει να είμαστε σίγουροι για να προτείνουμε συγκεκριμένα».

    Οπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπάρχει σκέψη για αυτοχρηματοδότηση, σημειώνοντας ότι «είναι η μοναδική λύση αυτή».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της κλοπής της σορού τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Λουκά είπε: «Δεν έχουν τελειώσει ούτε οι ανακρίσεις, ούτε η υπόθεση έχει κλείσει, γι αυτό και αναλόγως της πορείας των υποθέσεων γίνονται και ανάλογες ενέργειες από την Αστυνομία».

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν και άλλες συλλήψεις, απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 March 2010 - 14:29:14 UTC