Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΟΡΟΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
  • [02] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ
  • [03] ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟ

  • [01] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΟΡΟΣ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Σορός που εντοπίστηκε σε κοιμητήριο στη Λευκωσία ενδεχομένως να ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε πως ``κατόπιν πληροφοριών, εντοπίστηκε σορός σε κοιμητήριο στη Λευκωσία, η οποία με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις ενδεχομένως να ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο``.

    Πρόσθεσε πως ``θα γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις για ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον όντως ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο``.

    [02] ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ

    Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι μια αρνητική εξέλιξη τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την απόφαση απογοητευτική, καθώς σε αυτή υπάρχει έντονο πολιτικό χρώμα εις βάρους του νομικού.

    Σε δηλώσεις του στη Γενική Εισαγγελία, ο κ. Κληρίδης είπε πως η απόφαση είναι απογοητευτική γιατί δεν είναι συμβατή με τη δικαιοσύνη που αναμενόταν από το Δικαστήριο, έχοντας μάλιστα υπόψη και την προηγούμενη νομολογία του». «Η απόφαση στην 4η Διακρατική εκδόθηκε το 2001 και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται η στροφή του Δικαστηρίου από νομικές αρχές που σαφέστατα διατυπώθηκαν τότε αλλά και πολύ πρόσφατα με νεότερες αποφάσεις του, όπως στην υπόθεση Δημάδης», πρόσθεσε.

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως η απόφαση του ΕΔΑΔ έχει μια καθαρά πολιτική υφή, «ασυμβίβαστη με τα όσα μας είχε συνηθίσει το Δικαστήριο», καθώς όπως είπε γίνεται αναφορά στο Σχέδιο Ανάν, τη στιγμή που καμία πλευρά, ούτε οι αιτητές, ούτε η Τουρκία, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία, έκαναν αναφορά στο συγκεκριμένο Σχέδιο. Ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε πως με την απόφαση γίνεται σαφής παρέκκλιση από καθιερωμένες νομικές αρχές, όπως η αρχή ότι από την αδικία δεν δημιουργείται δίκαιο. «Δεν κατανοώ πώς από την πιο μεγάλη αδικία, που είναι η εισβολή και η κατοχή, μπορεί να δημιουργηθεί δίκαιο και δικαιώματα», διερωτήθηκε.

    Συνεχίζοντας πάνω στο θέμα της πολιτικής υφής της απόφασης, ο κ. Κληρίδης είπε πως γίνεται αναφορά σε εποίκους που απέκτησαν δικαιώματα, τη στιγμή που δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, όταν μάλιστα ο εποικισμός είναι διεθνές έγκλημα πολέμου. Το ΕΔΑΔ «αναφέρει ότι η στρατιωτική κατοχή δεν αποτελεί μέσον απόκτησης νόμιμου τίτλου, αλλά προχωρεί λέγοντας ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό το Δικαστήριο να διατάσσει επιστροφή περιουσιών, είπε ο κ. Κληρίδης και διερωτήθηκε πότε θα μπορούσε να διαταχθεί επιστροφή περιουσιών αν δεν είναι ρεαλιστικό σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση. «Η απογύμνωση του τίτλου ιδιοκτησίας είναι αντίθετη με πρόσφατη νομολογία του ίδιου του Δικαστηρίου», πρόσθεσε. Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως πρωταρχικό καθήκον είναι όπου υπάρχει παράνομη κατακράτηση περιουσίας να επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες, εκτός εκεί που είναι αδύνατο.

    «Ουσιαστικά με την απόφαση που αφήνει εν λευκώ στην Τουρκία το δικαίωμα να αποφασίσει επιστροφή ή αποζημίωση, αποκλείει την επιστροφή», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτές είναι «οι υπερβολές του Δικαστηρίου», καθώς έκανε αναφορές τις οποίες δεν υπήρχε κανένας λόγος να κάνει και οι οποίες δημιουργούν εντυπώσεις. Ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως είναι γνωστή η επιθυμία της Τουρκίας από την αρχή, για ένα εθνικό ξεκαθάρισμα στις κατεχόμενες περιοχές.

    [03] ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στη διάρκεια της 45λεπτης συνάντησης που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συζήτησαν μεταξύ άλλων το Κυπριακό.

    Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην υπό εξέλιξη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και επαίνεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων «για τη σκληρή δουλειά στις εντατικές συνομιλίες και για την πρόοδο που έγινε κατά τις συναντήσεις τους».

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Κλίντον είπε ότι συζήτησαν με τον κ. Παπανδρέου τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να ενισχύσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Η κ. Κλίντον τόνισε "τον ηγετικό και στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια" και εξήρε τις πρωτοβουλίες του ίδιου του κ. Παπανδρέου στο διπλωματικό πεδίο και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟ

    Εκτακτο Σχέδιο επιχορήγησης επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του τη Δευτέρα.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το Σχέδιο εντάσσεται «μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων και των προσπαθειών της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα των επιπτώσεων στην απασχόληση και την ανεργία». Πρόκειται, πρόσθεσε, «για ένα έκτακτο Σχέδιο επιχορήγησης επιχειρήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους». Ο στόχος αυτού του Σχεδίου, συνέχισε, «είναι η διατήρηση και ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικής ικανότητας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της επιχείρησης».

    Ανέφερε, επίσης, ότι το Σχέδιο προνοεί «την παροχή χορηγιών σε επιχειρήσεις για επεξεργασία, καταρτισμό και υλοποίηση επιχειρηματικού σχεδίου που θα οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικής ικανότητας και του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της επιχείρησης και μέσα από τη βελτίωση αυτή στη ποσοτική ή και ποιοτική διεύρυνση της απασχόλησης στην επιχείρηση». Ο κ. Στεφάνου είπε ότι το Σχέδιο αυτό «απευθύνεται προς όλες τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα τομέα οικονομικής δραστηριότητας, που βρίσκονται εγκατεστημένες και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Σημείωσε ότι το Σχέδιο «θα υποβληθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή 2007 2013». «Ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ και το ανώτατο ύψος χορηγίας ανά επιχείρηση είναι 90 χιλιάδες ευρώ», συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 8 March 2010 - 22:29:11 UTC