Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΟΜΙΛΙEΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο θέμα της διακυβέρνησης, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως όταν αποφασίσουν με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να την ανακοινώσουν θα το πράξουν.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός, όπως είπε, ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να είναι εσαεί πρόβλημα των ΗΕ και της ΕΕ, ούτως ώστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για λύση.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο Ημερίδας του Υπουργείου Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν ανακοινώνονται αυτά που συμφωνούνται στις διαπραγματεύσεις λόγω εσωτερικής κατανάλωσης της ε/κ πλευράς και ενδεχόμενων αντιδράσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως αυτά γίνονται για εσωτερική κατανάλωση του κ. Ταλάτ, καθώς έχει ανάγκες λόγω «εκλογών».

    «Το ότι υπάρχουν πράγματα για να πούμε ότι έγινε πρόοδος στο θέμα της διακυβέρνησης είναι αλήθεια. Δεν έχουμε ανακοινώσει αυτά τα πράγματα γιατί είχαμε συμφωνήσει να μην τα ανακοινώσουμε. Απ εκεί και πέρα όλα τα άλλα θα είναι για κατανάλωση και εγώ δεν θα ήθελα να μπω στο παιγνίδι του τι έχει συμφωνηθεί, τι δεν έχει συμφωνηθεί κλπ. Αν αποφασίσουμε κάποια στιγμή να ανακοινώσουμε, θα τα ανακοινώσουμε από κοινού», είπε.

    Ερωτηθείς αν θα ανακοινωθεί πρόοδος μετά την τελευταία εκ των τεσσάρων συναντήσεων, αυτού του γύρου των συνομιλιών στις 30 Μαρτίου, ο Πρόεδρος είπε πως δεν μπορεί να πει από τώρα με σιγουριά τι μπορεί να γίνει στις 30 του Μάρτη.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο διεθνής παράγοντας επιθυμεί την ανακοίνωση προόδου και κατά πόσο υπάρχει κάτι τέτοιο στην ατζέντα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε πως δεν είναι θέμα ατζέντας. «Και εγώ θα ήθελα όταν υπάρχει πρόοδος να την ανακοινώσουμε και να είναι και πολύ συγκεκριμένη. Γιατί δηλαδή να εναποθέτουμε αυτή την υπόθεση στο διεθνή παράγοντα», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως θα επιθυμούσε και ο ίδιος όταν υπάρχει πρόοδος να ανακοινωθεί.

    Ερωτηθείς σχετικά με το έντυπο της Κυβέρνησης για ενημέρωση του κοινού σχετικά με το τι εστί διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και για το αν υπάρχουν διαφωνίες από τα κόμματα πάνω σε πτυχές του εγγράφου, ο Πρόεδρος είπε πως δεν υπήρξαν αντιδράσεις ως προς το έγγραφο αυτό καθαυτό. «Οι αντιδράσεις που υπήρξαν είναι κατά πόσο είναι ανάγκη να γίνει αυτό ή όχι», και σημείωσε πως δεν γίνεται μόνο η μια πλευρά να μιλά αλλά θα πρέπει να μιλήσει και η Κυβέρνηση».

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο είναι ικανοποιημένος αυτή τη στιγμή από το διεθνή παράγοντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το γεγονός ότι στηρίζει την προσπάθεια αυτή είναι δεδομένο. «Απ εκεί και πέρα, αν αρχίσουμε να κάνουμε εμείς εκτίμηση πόσο είμαστε ικανοποιημένοι από το διεθνή παράγοντα και ο διεθνής παράγοντας πόσο είναι ικανοποιημένος από εμάς, ξεφεύγουμε από την ουσία», είπε.

    Η ουσία, συνέχισε, «είναι ότι εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλίες, το Εθνικό Συμβούλιο στην πλειοψηφία του, αυτές τις πρωτοβουλίες τις είχε εγκρίνει, τις είχε επικροτήσει, και προχωρήσαμε στις συνομιλίες. Υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας πόσο ταχέως έχουμε προχωρήσει ή όχι αυτά για μένα είναι δευτερεύουσας σημασίας- είναι όμως αλήθεια ότι η Τουρκία στάθηκε εμπόδιο, κατά τη δική μας την εκτίμηση, σε μερικές περιπτώσεις για να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα», πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως ο στόχος δεν είναι να λύσουμε το Κυπριακό, όπως όπως, κατά την έκφρασή του. «Ο στόχος είναι το Κυπριακό να λυθεί σε μια σωστή βάση που είναι τα ψηφίσματα των ΗΕ, οι αρχές του διεθνούς δικαίου, της ΕΕ, οι αξίες της ΕΕ, και βεβαίως να μην ξεχνάμε την κοινή δέσμευση ε/κ και τ/κ κοινότητας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτά συζητούνται πάνω σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού», υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε άδικη την όποια κριτική ότι οι συνομιλίες έχουν περιοριστεί στη συζήτηση των ζητημάτων διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών. «Εχουν γίνει σχεδόν τόσες συναντήσεις όσες έχουν γίνει για αυτό το θέμα, και για το θέμα παράδειγμα, των περιουσιών. Και όλα τα άλλα θέματα έχουν συζητηθεί σε αρκετές συναντήσεις», είπε, σημειώνοντας πως σε ορισμένα ζητήματα υπάρχουν στοιχεία προόδου, σε ορισμένα υπάρχουν ακόμα αδιέξοδα τα οποία, όπως είπε, θα συνεχίσουν να συζητούν.

    Σε ό,τι αφορά στο διεθνή παράγοντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε αρχικώς στις προσπάθειες των ΗΕ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι επιθυμούν λύση στο Κυπριακό ώστε να απαλλαγούν σε κάποια στιγμή από αυτό.

    «Εμείς οι Κύπριοι έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε εδώ και 45 τόσα χρόνια φυσιολογικό ότι τα ΗΕ μας έχουν υιοθετήσει. Πρέπει να προβληματιστούμε ολίγον τι και για αυτά τα ζητήματα. Τα ΗΕ ευτυχώς ασχολούνται μαζί μας αυτά τα 45 χρόνια, έχουν υπερασπιστεί την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις και ψηφίσματα, αλλά την ίδια ώρα θέλουν τα ΗΕ, επειδή ασχολούνται και με πολλά άλλα ζητήματα, κάποια στιγμή το Κυπριακό να φύγει από την ατζέντα τους», είπε, τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται να δώσουμε λύση χάριν του να φύγει απλώς από την ατζέντα των ΗΕ το Κυπριακό.

    «Όμως», συνέχισε, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος δεν είναι ο ομφαλός της γης. Το έχω πει ξανά αυτό το πράγμα και μου φαίνεται ότι πολύ ή λίγο δεν το κατανοούμε αυτό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε στη συνέχεια το γεγονός ότι το ΣΑ ασχολείται με την Κύπρο και ότι χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ είναι απόλυτα δίπλα μας. «Μας στηρίζουν σε όλες τις δύσκολες στιγμές, έγιναν πολλές μεθοδεύσεις στο παρελθόν για να προωθηθούν λύσεις οι οποίες σήμερα θα ήταν θνησιγενείς. Χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ στήριξαν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία και την οντότητα της», σημείωσε.

    Σε σχέση με την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η ΕΕ έχει κληρονομήσει το Κυπριακό με την ένταξη της Κύπρου στους κόλπους της. «Ευτυχώς εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ και χωρίς λύση στο Κυπριακό. Αυτό είναι κάτι σημαντικό. Από την άλλη όμως», πρόσθεσε, «να έχουμε υπόψη μας ότι και η ΕΕ δεν θα ήθελε αιωνίως να έχει το Κυπριακό ως ένα θέμα το οποίο την εμποδίζει να λειτουργήσει όπως θα ήθελε να λειτουργήσει».

    «Όλα αυτά πρέπει να μας κάνουν να προβληματιστούμε, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, τουλάχιστον να κάνουμε ότι εξαρτάται από το δικό μας το χέρι, αξιοποιώντας και τις υπηρεσίες της ΕΕ και τις υπηρεσίες των ΗΕ και του διεθνούς παράγοντα ούτως ώστε να έχουμε λύση», τόνισε.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπογράμμισε τέλος ότι αν δεν υπάρξει λύση λόγω του ότι «η Τουρκία ακόμα δεν στέκει καλά στα πόδια της, έχει εσωτερικές αντιπαραθέσεις, έχει προβλήματα, έχει φιλοσοφικές απόψεις διαφορετικές από τις ομαλές, από τις κανονικές, αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο παρακολουθούμε, προσέχουμε και θα ήθελα πράγματι εάν δεν κατορθώσουμε να λυθεί το Κυπριακό, να μην είμαστε εμείς υπόλογοι ενώπιον της διεθνούς κοινότητας», κατέληξε.

    [02] ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΓ ΟΗΕ - ΣΥΝΟΜΙΛΙEΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διατηρούν μια θετική στάση απέναντι στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα των Ηνωμένων Εθνών για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών.

    Ο κ. Ντάουμερ μιλούσε μετά το τέλος της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν κατά ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης τους κατ ιδίαν, ενώ υπήρξε, όπως είπε, ουσιαστική συζήτηση επί του κεφαλαίου της οικονομίας και των διαφόρων πτυχών του.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο πακέτο μέτρων για την οικονομία, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο Ημερίδας του Υπουργείου Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και για το πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το νέο πακέτο των οικονομικών μέτρων, καθώς είναι ένα θέμα που καίει τον κόσμο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Καιγόμαστε όλοι, καίγεται η οικονομία του τόπου ένεκα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Δεν μπορούμε εμείς να νιώθουμε τόσο άνετα. Και μιλώ και ως πολίτες και μιλώ και ως κοινωνικοί εταίροι, και ως κράτος, ως πολιτεία», πρόσθεσε

    Ο Πρόεδρος ανέφερε τέλος ότι πολύ σύντομα, και εφόσον υπάρξει συνεννόηση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, θα υπάρξουν εξαγγελίες σχετικά με το πακέτο των μέτρων για την οικονομία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 March 2010 - 16:29:15 UTC