Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΕΤΕ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] EE - KYΠΡΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ

    Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα η ολοήμερη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη σε καμία δήλωση κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, παραπέμποντας στη δήλωση που επρόκειτο να κάνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [02] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον αλλά και με επιφύλαξη τις θέσεις που εξέφρασαν σε πρόσφατες δηλώσεις τους οι Ταγίπ Ερντογάν και Εγκεμέν Μπαγίς για το Κυπριακό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι θα περιμένουμε να δούμε τις θέσεις και τις τοποθετήσεις αυτές να μετατρέπονται σε επίσημες τοποθετήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ σχετικά με το θέμα των κοινοτικών εργαζομένων στο νησί, ενώ ξεκαθάρισε πως οι υπήκοοι των κρατών μελών της ΕΕ έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπηκόους κάθε κράτους και σημείωσε πως το να εγείρουμε το συγκεκριμένο θέμα αυτή τη στιγμή, μόνο κακές εντυπώσεις θα προκαλέσει στην Κύπρο.

    «Εγώ δεν θα το θεωρούσα άδικο να υπάρχει δυσπιστία» είπε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πρόσθεσε πως «η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτές τις θέσεις αλλά και με μία επιφύλαξη μέχρις ότου τις δούμε να μετατρέπονται σε θέσεις και τοποθετήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι ένα θέμα οι συνεντεύξεις, είναι ένα θέμα οι ομιλίες, οι δηλώσεις αλλά δεν βρισκόμαστε σε μια περίοδο υποθέσεων, δεν βρισκόμαστε σε μια θεωρητική περίοδο, αλλά σε περίοδο διαπραγματεύσεων», όπως υπέδειξε. Επομένως, συνέχισε, «όταν τα συγκεκριμένα κεφάλαια αρχίζουν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης, εκεί θα δοκιμαστούν αυτές οι τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν και αν όντως αυτές οι θέσεις που πήρε στις συνεντεύξεις θα μετατραπούν σε επίσημες τοποθετήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Ο λόγος των επιφυλάξεων, εξήγησε, είναι «από τη μια να μιλάνε π.χ. για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ταυτόχρονα όμως μιλάνε για την ύπαρξη δύο κρατών αυτή τη στιγμή στην Κύπρο». Αυτό το πράγμα, συνέχισε, ``εάν το εννοούμε, σίγουρα παραπέμπει σε άλλης μορφής ομοσπονδία και μάλλον συνομοσπονδία από αυτή που επιδιώκουμε εμείς». Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, «μπορεί να γίνεται μία αναφορά στην απόσυρση στρατευμάτων σε κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά για το θέμα των εγγυήσεων δεν βλέπω να γίνεται τίποτε».

    [03] ΕΤΕ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχος Σακελλάρης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 7 και 8 Μαρτίου, 2010 κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η υπογραφή συμφωνίας δανείου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σακελλάρης μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, υπό την ιδιότητά του ως Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Κύπρο, θα παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2010 και ώρα 10:30 π.μ. τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας και ανασκόπηση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο το 2009.

    Επίσης, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών την Δευτέρα 8 Μαρτίου, θα γίνει η υπογραφή συμφωνίας του δανείου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Σακελλάρης θα έχει μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, κατά τις οποίες θα γίνει αξιολόγηση της προόδου των έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην Κύπρο και για ενημέρωση και προγραμματισμό για χρηματοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] EE - KYΠΡΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τη χρηματοδότηση 43 ενεργειακών έργων, 31 στον τομέα του φυσικού αερίου και 12 στον τομέα του ηλεκτρισμού, για τα οποία θα διαθέσει 2,3 δισ. ευρώ. Στην Κύπρο θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα 145 εκατ. Πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία ανέρχεται σε ποσό σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ δαπανηθεί από την ΕΕ για ενεργειακή υποδομή.

    Αναφορικά με την Κύπρο, η απόφαση προβλέπει τη χρηματοδότηση διαφόρων πρωτοβουλιών, που εντάσσονται στο πλαίσιο μικρών νησιωτικών περιοχών της Κοινότητας. Την υλοποίηση ανέλαβε να κάνει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Σχετικά με την Ελλάδα η χρηματοδότηση αφορά δύο έργα. Πρόκειται για τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (Κομοτινή-Χάσκοβο) με κοινοτική χρηματοδότηση 45 εκατ. ευρώ και Ελλάδας-Ιταλίας με κοινοτική συνδρομή 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, συνολικά στην Κοινότητα χορηγούνται 910 εκατ. ευρώ για 12 έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης και 1.390 εκατομμύρια ευρώ για 31 έργα αγωγών φυσικού αερίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 March 2010 - 16:29:12 UTC