Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμφωνεί με συναντήσεις, όπως η πενταμερής, για το θέμα των εγγυήσεων, οι οποίες συναντήσεις την υποβαθμίζουν και την υποβιβάζουν. Σημείωσε ταυτόχρονα πως οποιαδήποτε διεθνής συνάντηση αφορά την Κύπρο, θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε συγκεκριμένα: «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφέστατη: Εμείς δεν συμφωνούμε με τέτοιου είδους συναντήσεις οι οποίες υποβαθμίζουν και υποβιβάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Οποιαδήποτε διεθνής συνάντηση αφορά την Κύπρο θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ειδικά για το θέμα των εγγυήσεων ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι «συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Εγγύησης είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορεί οι άλλες τρεις χώρες να είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις, όμως σε μια διεθνή σύμβαση υπάρχουν τα μέρη και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος και μέρος αυτής της διεθνούς σύμβασης και επομένως οποιαδήποτε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο, ειδικά επίσημο, θα πρέπει να περιλαμβάνει και την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο κ. Κυπριανού είπε ότι αύριο θα έχει συναντήσεις με τα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τον Επίτροπο Διεύρυνσης.

    Πρόσθεσε πως ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συζητήσει με τον Επίτροπο Διεύρυνσης είναι τα ευρωτουρκικά και σημείωσε πως είναι ευκαιρία να παρουσιάσει «τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού τώρα έχει αναλάβει νέος Επίτροπος αυτά τα καθήκοντα».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με την νέα Επίτροπο της Ελλάδας Μαρία Δαμανάκη, την οποία θα ενημερώσει «για ζητήματα με τα οποία ασχολείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ενδιαφέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικά στον τομέα του Δικαίου της Θάλασσας. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η συλλογικότητα, το Κολέγιο των Επιτρόπων αποφασίζει συλλογικά και συνολικά και γι αυτό ο κάθε Επίτροπος έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει στη λήψη αποφάσεων έστω και αν δεν είναι τομείς που υπάγονται άμεσα σ αυτόν», παρατήρησε.

    Από τις Βρυξέλλες ο κ. Κυπριανού θα μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση, όπως είπε, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας με τον οποίο θα συζητήσει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων τόσο διμερή ζητήματα σχέσεων Κύπρου Γερμανίας όσο και ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την ΕΕ, τα ευρωτουρκικά, τις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, καθώς και περιφερειακά θέματα, όπως το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, για το οποίο η Κύπρος έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μια ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως είπε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

    Την απογοήτευσή του για την τροπή που πήρε η υπόθεση των καυσίμων μετά το διάταγμα που εξέδωσε για καθορισμό ανώτατης λιανικής τιμής των πετρελαιοειδών, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση έδειξε ότι δεν θα ανεχθεί την αισχροκέρδεια και κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητοποιημένες επιλογές.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως «νοιώθω απογοητευμένος από την τροπή που πήρε η υπόθεση των καυσίμων μετά την έκδοση του διατάγματος, διότι», όπως εξήγησε, «πολλοί που μας κατηγορούσαν προηγουμένως για αναποφασιστικότητα, μόλις εκδόθηκε το σχετικό διάταγμα που όλοι επεδίωκαν, ξαφνικά μας κατηγορούσαν ότι δεν έπρεπε να εκδοθεί και ότι αυτό έγινε για μικροκομματικές σκοπιμότητες ή για άλλους λόγους».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 March 2010 - 10:29:13 UTC