Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [02] ΥΠΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  • [03] ΚΟΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Η Κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της 19ης Φεβρουαρίου, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

    Σε αυτήν ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει πως υποστηρίζει τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ και εκτιμά το ρόλο του στη διαμόρφωση πολιτικών.

    ``Θα συνεχίσω να εργάζομαι μέσα από την ανάπτυξη διαλόγου, καθημερινής επαφής και διαβούλευσης τόσο πάνω στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διακυβέρνησης με το ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρό του, ούτως ώστε η συνεργασία να είναι δημιουργική και παραγωγική για το καλό της κοινωνίας και της Κύπρου``, σημειώνει.

    Εκφράζει, επίσης, ικανοποίηση που ``σαν αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συζήτησης που είχαμε, καταλήξαμε σε συγκεκριμένους τρόπους και μηχανισμούς βελτίωσης του συντονισμού και της συνεννόησης με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, που είναι η κοινή μας επιθυμία``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζει την προσδοκία η συνεργασία με το ΔΗΚΟ να συνεχιστεί και να ενισχυθεί για την υλοποίηση των στόχων της διακυβέρνησής του, επισημαίνοντας ότι ``η συνεργασία αυτή στηρίζεται και τροφοδοτείται από τους κοινούς αγώνες που μαζί με το ΔΗΚΟ δώσαμε σε διάφορες περιόδους``.

    ``Αγώνες για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την τραγωδία του 1974. Για την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών. Αγώνες για την επίτευξη λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να επανενώνει την Κύπρο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που να στηρίζεται σε αρχές, όπως αυτές διατυπώνονται στο κοινό ανακοινωθέν που ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σεπτέμβριο του 2009, καθώς και στην επιστολή που απέστειλα στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ στις 18 Φεβρουαρίου 2008 μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών``, αναφέρει.

    Σημειώνει ότι για τη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου το ΔΗΚΟ κατέθεσε σειρά προτάσεων που ο ίδιος υποστήριξε και τελικά υιοθετήθηκαν.

    ``Αυτοί οι κοινοί αγώνες κράτησαν ζωντανές τις σχέσεις μας ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες είναι θεμιτές και αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Από αυτούς τους κοινούς αγώνες αντλούμε δύναμη και συναντιόμαστε ξανά σε νέα μετερίζια και νέες επάλξεις. Οπως και τώρα, που μαζί πορευόμαστε για να πάρουμε την Κύπρο μπροστά``, προσθέτει.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, σημειώνει πως για την επίτευξη λύσης ``διαπραγματευόμαστε με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού``.

    Προσθέτει πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται επί της αρχής ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα».

    ``Η διαπραγμάτευση είναι μια ανοικτή και συνεχής διαδικασία και ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος που είναι ο εκάστοτε διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έχει την ευχέρεια, αφού συνεκτιμηθούν και αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα, αν το κρίνει κι αν το αποφασίσει, να εμπλουτίσει, να τροποποιήσει, να αναδιαμορφώσει ή να αντικαταστήσει προτάσεις``, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οπως σημειώνει, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής της ενότητας, στην οποία οφείλουν βεβαίως να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η ενότητα οικοδομείται μέσα από το διάλογο, τη διαβούλευση και τον αμοιβαίο σεβασμό. Οικοδομείται μέσα από τη συζήτηση. Με σεβασμό προσεγγίζω τις θέσεις των κομμάτων, με προσοχή ακούω τις απόψεις τους και αναπτύσσω διάλογο μαζί τους``, αναφέρει.

    Οπως επισημαίνει, ``μέσα στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, είμαι ανοικτός να θέσω προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο σ ένα πνεύμα συλλογικότητας, όλα ανεξαιρέτως τα θέματα του Κυπριακού, είτε σ αυτά υπάρχει συμφωνία είτε υπάρχει διαφωνία``.

    Στην ανακοίνωση με την οποία δημοσιοποιείται η επιστολή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου αναφέρει πως ``σ` αυτήν περιέχονται όλα όσα δεσμεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ποτέ δεν πολιτεύεται με τη λογική των μυστικών συμφωνιών, εκλογικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Το περιεχόμενο της επιστολής είναι καθαρό και ο καθένας μπορεί να το κρίνει``, καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

    [02] ΥΠΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Ως θετικά για την Κύπρο αξιολογεί τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για 29 μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Είπε πως τα υπό αναφορά Συμπεράσματα καλύπτουν μια σειρά από τις πάγιες επιδιώξεις και θέσεις της Κύπρου. Συγκεκριμένα, τα Συμπεράσματα αναφέρονται σε μέτρα που αφορούν την ενδυνάμωση του Οργανισμού Frontex, την καταπολέμηση των δικτύων λαθρομετανάστευση και εμπορίας ανθρώπων, την αλληλεγγύη και την ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και, τέλος, τη συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, επεσήμανε.

    Οσον αφορά την παράγραφο 26 των Συμπερασμάτων που επικεντρώνεται στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, ο κ. Συλικιώτης είπε πως παρά το γεγονός ότι το λεκτικό της θα μπορούσε να είναι πιο ενισχυμένο, εντούτοις αυτό κρίνεται ικανοποιητικό, αφενός γιατί πάγια θέση μας ήταν να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί για τη σύναψη Συμφωνίας Επανεισδοχής με την ΕΕ και αφετέρου, γιατί με τη Μονομερή Δήλωση που καταχωρήσαμε προειδοποιούμε και θέτουμε εκ των προτέρων την Τουρκία ενώπιων των ευθυνών της.

    ``Λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί με την Κύπρο σε όλους τους τομείς, καταθέσαμε Μονομερή Δήλωση, η οποία καταχωρήθηκε στα πρακτικά του Συμβουλίου, στην οποία αναφέρουμε ότι θεωρούμε απαραίτητο να διασφαλιστεί, μέσω της λήψης αποτελεσματικών μέτρων, ότι μια πιθανή Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία θα εφαρμοστεί με όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως``, είπε. Σημείωσε πως ``στη Μονομερή Δήλωση υποδείξαμε ότι είναι πρόωρο η ΕΕ να στείλει μηνύματα προς την Τουρκία για περαιτέρω ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας σε θέματα κινητικότητας που αφορούν διευκολύνσεις στο θέμα των θεωρήσεων, ιδιαίτερα προτού ενημερώσει η Επιτροπή το Συμβούλιο πιο λεπτομερώς για τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του Δομημένου Διαλόγου με την Τουρκία``.

    ``Η επιλογή μας για καταχώρηση Δήλωσης έχει ουσιαστικά προειδοποιητικό και προληπτικό χαρακτήρα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει ενδεχόμενη Συμφωνία Επανεισδοχής με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου, διακηρύξαμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, την πρόθεση μας να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της, υποδεικνύοντας της έτσι ακόμη μια υποχρέωση που οφείλει να εκπληρώσει``, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

    [03] ΚΟΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Στα πλαίσια της προσπάθειας της Κυβέρνησης και του ΚΟΤ για αναζωογόνηση του κυπριακού τουρισμού πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα στο Λονδίνο συναντήσεις του Προέδρου του ΚΟΤ Αλέκου Ορουντιώτη, με τους σημαντικότερους τουριστικούς πράκτορες και αερογραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Σε ανακοίνωση του, ο ΚΟΤ αναφέρει πως οι συναντήσεις έγιναν μέσα σε ένα πνεύμα εποικοδομητικό, σε μια προσπάθεια, για όσο το δυνατό καλύτερη και πιο αποτελεσματική προβολή της Κύπρου από τους οργανωτές και τις αερογραμμές, με στήριξη του Οργανισμού.

    Στόχος του ΚΟΤ είναι η μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει η ανακοίνωση, και σημαντική επιτυχία της αντιπροσωπείας από τις συναντήσεις είναι τα νέα δρομολόγια από τις αερογραμμές Easyjet και Jet 2.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 27 February 2010 - 12:29:11 UTC