Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΒΟΥΛΗ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν βασίζει την αισιοδοξία του για το Κυπριακό στη δέσμευση που έλαβε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων ότι θα συνεχίσουν τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Μπαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο ηγέτες μετά την επίσκεψή του στην Κύπρο, οι οποίοι του επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό.

    Επίσης, είπε ο Εκπρόσωπος, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν στον ΓΓ του ΟΗΕ τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, «οι οποίες ήταν αρκετά εντατικές τους τελευταίους 18 μήνες». Ερωτηθείς πού βασίζει την αισιοδοξία του ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτή βασίζεται στη σθεναρή δέσμευση των ηγετών, αλλά και στην ενημέρωση που λαμβάνει από τον κ. Ντάουνερ.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα γράφονται στον ξένο Τύπο σχετικά με τις ικανότητες του κ. Ντάουνερ ως ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Ντάουνερ έχει μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά, την οποία κάνει πολύ καλά. Πρόσθεσε ότι ο κ. Ντάουνερ χαίρει της εκτίμησης και της εμπιστοσύνης τόσο της τ/κ όσο και της ε/κ ηγεσίας.

    Υπέδειξε ότι πάντα σε κάθε διαδικασία μεσολάβησης υπάρχουν παράπονα, αλλά σημείωσε ότι ο κ. Ντάουνερ έχει την πλήρη στήριξη του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε την Τρίτη τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον οποίο συζήτησε για τη συνάντηση με τον Τ/λ ηγέτη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν αρχικά μια κατ ιδίαν συνάντηση και ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επιθυμεί να επικεντρωθεί η συζήτηση στο κεφάλαιο της οικονομίας. Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ακόμη ένας γύρος εντατικών συνομιλιών, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι η αυριανή συνάντηση θα διαρκέσει όλη την ημέρα και επισήμανε ότι θα υπάρξει ακόμη μια συνάντηση στις 4 Μαρτίου και δύο ακόμη συναντήσεις μετά, μέχρι το τέλος του μήνα. Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι Τ/κ ζήτησαν επιπρόσθετα ακόμη δύο συναντήσεις, αλλά τελικά θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις. «Ετσι, θα υπάρχει αρκετή κινητικότητα», επισήμανε.

    Κληθείς να αναφέρει εάν είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει. Επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και ότι εάν δεν ήταν δύσκολο θα είχε ήδη επιλυθεί. Μια λύση του Κυπριακού, συνέχισε, είναι εφικτή, αλλά οι δύο ηγέτες θα πρέπει να εργαστούν πάνω σε περισσότερα θέματα, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει. Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για την ύπαρξη καθυστερήσεων στη διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα ΗΕ δεν θα επιθυμούσαν να υπάρχουν καθυστερήσεις και σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις συναντήσεις μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων. «Η διαδικασία άρα συνεχίζεται», είπε ο κ. Ντάουνερ, αλλά σημείωσε ότι θα υπάρξει μια καθυστέρηση λόγω των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, οι οποίες θα έχουν δύο γύρους και θα ολοκληρωθούν τέλη Απριλίου.

    Ερωτηθείς ποια θα είναι η επόμενη ημέρα εάν ο Ντερβίς Ερογλου είναι ο νικητής των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα ΗΕ δεν επιθυμούν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, αλλά εξέφρασε τη θέση ότι εάν νικητής αναδειχθεί και πάλι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τότε θα υπάρξει συνέχεια στη διαδικασία, ενώ είπε ότι δεν γνωρίζει πώς θα προσεγγίσει το θέμα ο κ. Ερογλου. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι θα έχει συνάντηση αργότερα σήμερα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [03] ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 7 και 8 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Αυτό ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφέροντας πως ο κ. Μεντβέντεφ απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε απάντηση της επιστολής που ο Πρόεδρος Χριστόφιας του είχε αποστείλει τον περασμένο Γενάρη με αφορμή τις τουρκικές προτάσεις. Οπως ανέφερε, σε αυτή την επιστολή ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκφράζει την εκτίμηση της Ρωσίας για τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις συνομιλίες, η οποία αποσκοπεί στην επίτευξη συνολικής λύσης, που να είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Στην επιστολή, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Ρωσίας στην θέση ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να εξευρεθεί μόνο από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και πως οι οποιεσδήποτε προσπάθειες να επιβληθούν έτοιμες συνταγές για λύση, περιλαμβανομένου του τεχνητού διαπραγματευτικού πλαισίου και της άσκησης εξωτερικών πιέσεων πάνω στις δυο κοινότητες είναι αντιπαραγωγικές. Με την επιστολή του, ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ επιβεβαιώνει τη στάση αρχής που τηρεί η Ρωσία όσον αφορά στο Κυπριακό, όπως αυτή έχει επανειλημμένα εκφραστεί σε διάφορα επίπεδα και στις επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και, επίσης, η πρόθεση της Ρωσίας να παράσχει πρόσθετη βοήθεια για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιτυχία των απευθείας δικοινοτικών διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως με την ευκαιρία της αποστολής της επιστολής αυτής, ο Ρώσος Πρόεδρος ανακοίνωσε την αποδοχή της πρόσκλησης για επίσκεψη στην Κύπρο που του απηύθυνε ο Πρόεδρος Χριστόφιας για τον ερχόμενο Οκτώβριο, θεωρώντας συμβολικό το γεγονός ότι η επίσκεψη θα λάβει χώρα κατά την 50η επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της τότε Σοβιετικής Ενωσης, εξέλιξη η οποία θα συμβάλει περαιτέρω στην προώθηση της ρωσο-κυπριακής συνεργασίας και στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας. Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε το γεγονός πως με τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουμε και τα 50χρονα της εγκαθίδρυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, οι οποίες, όπως ανέφερε, βρίσκονται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο.

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΒΟΥΛΗ - ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε την Τρίτη ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων να πάρει τις αποφάσεις της και να παίρνει τις αποφάσεις της», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι το ψήφισμα της Βουλής για τις εγγυήσεις είναι προβοκατόρικο και η λεγόμενη Βουλή στα κατεχόμενα θα προβεί σε ανάλογο ψήφισμα. Μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Βουλή έχει απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζει στη βάση των δικών της εξουσιών και αρμοδιοτήτων και έπραξε αυτό που νομίζει αναφορικά με το ψήφισμα για τις εγγυήσεις και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τη δυνατότητα και το δικαίωμα της Βουλής να πάρει τις αποφάσεις της και να παίρνει τις αποφάσεις της».

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «άλλωστε, αυτό το είχε ξεκαθαρίσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι, δηλαδή, η Βουλή είναι μια χωριστή εξουσία με τις δικές της αρμοδιότητες και έχει κάθε δικαίωμα, χωρίς να παρεμβαίνει κανείς σε αυτές τις εξουσίες και στις διαδικασίες που ακολουθεί η Βουλή, να πράξει αυτό που η ίδια η Βουλή αποφασίζει».

    Ο κ. Στεφάνου είπε, επίσης, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «έχει ξεκαθαρίσει ότι, ανεξαρτήτως των όποιων προβλημάτων δημιουργούνται από δηλώσεις που γίνονται από την άλλη πλευρά, θα συνεχίσει να επιδιώκει να υπάρχουν σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και επαφές που θα διευκολύνουν την προσπάθεια για να πετύχουμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα». «Αυτό το λέγω διότι ενίοτε ακούονται και φωνές ως απάντηση ή ως αντανάκλαση των όποιων δηλώσεων και ενεργειών γίνονται και οι οποίες προσπαθούν να ανεβάσουν τους τόνους», είπε ο Εκπρόσωπος. Ο κ. Στεφάνου τόνισε τη ανάγκη «να είμαστε ψύχραιμοι, υπομονετικοί και να λειτουργούμε με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετούμε πρώτα από όλα την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, διαφυλάσσοντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Αυτό κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποφασιστικότητα», σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 February 2010 - 18:29:11 UTC