Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΒΟΥΛΗ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
  • [04] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΥΠΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΒΟΥΛΗ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είχε επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφορικά με το θέμα του ψηφίσματος της Βουλής για το θέμα των εγγυήσεων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η δημοκρατία λειτουργεί με διακριτούς ρόλους μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

    ``Ναι, υπήρξε μια επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η δημοκρατία λειτουργεί με διακριτούς ρόλους και διακριτές εξουσίες``, ανέφερε ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Οπως είπε ο κ. Στεφάνου, από τη στιγμή που υπάρχει μια διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτή είναι θέμα της Βουλής και των κομμάτων και όχι του Προέδρου της Δημοκρατίας. ``Δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό``, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς αν αυτή η κίνηση από πλευράς του κ. Ταλάτ προβληματίζει, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε τα πράγματα σχετικά με το θέμα του ψηφίσματος``.

    ``Από κει και πέρα είναι στην εξουσία της Βουλής και των κομμάτων να πράξουν αυτό που νομίζουν καλύτερο - όπως και έπραξαν. Εχουν εγκρίνει το ψήφισμα που έχουμε διαβάσει όλοι``, είπε.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο ο κ. Ταλάτ έχει θέσει το θέμα υπό μορφή απαίτησης ή υπόδειξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``για διάφορα θέματα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη``.

    ``Όμως ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα``, κατέληξε.

    [02] ΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων τονίζει με ψήφισμά της ότι, όπως για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι και για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν νοούνται εγγυητές, ούτε επεμβατικά δικαιώματα.

    Ομόφωνα το κυπριακό κοινοβούλιο διακήρυξε ότι υποστηρίζει την αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις``, τονίζει η Βουλή, σε ψήφισμά της που εγκρίθηκε χωρίς καμίαν ένσταση από την Ολομέλεια.

    [03] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Τις προτεραιότητες της πολιτικής της ως Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας εξέθεσε την Παρασκευή σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ανδρούλλα Βασιλείου.

    Η κ. Βασιλείου είπε ότι θα δώσει προτεραιότητα κυρίως σε τομείς που μπορούν να βελτιώσουν την ζωή των Ευρωπαίων και να συμβάλουν σε μια καλύτερη Ευρώπη.

    Ανέφερε ότι η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της Επιτροπής ``Ευρώπη 2020`` για μια ανταγωνιστική, πράσινη και βιώσιμη οικονομία.

    ``Οι προτεραιότητες μου ακολουθούν τις γενικές κατευθύνσεις της πολιτικής της Επιτροπής για την επόμενη πενταετία, που είναι βελτίωση των δεξιοτήτων και πρόσβαση στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση με βάση τις ανάγκες της αγοράς, αύξηση της κινητικότητας για σπουδές και των ευκαιριών για τους νέους και καλλιέργεια των διαφόρων μορφών πολιτισμικής έκφρασης και δημιουργίας για όλους``, σημείωσε.

    [04] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΥΠΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 και τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, υποστηρίζει η Βουλγαρία, τόνισε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο, Vesselin Valchev.

    Η Βουλγαρία, τόνισε, υποστηρίζει τη νέα πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια διεθνή προσωπικότητα. «Πιστεύουμε ότι οι διαφορές στις θέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων μπορούν να επιλυθούν μόνο μεταξύ απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς χρονοδιαγράμματα και εξωτερικές παρεμβάσεις». Ο κ. Valchev πρόσθεσε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει ενισχύσει το ρόλο της Ενωσης στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Οσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο Βούλγαρος Πρέσβης δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την αξιολόγηση της διαδικασίας σύμφωνα με την εφαρμογή των σχετικών κριτηρίων ένταξης και ελπίζει ότι στο εγγύς μέλλον Κύπρος και Τουρκία θα εγκαθιδρύσουν φιλικές σχέσεις, πράγμα που θεωρεί ως υψίστης σημασίας όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την περιοχή και την Ευρώπη στην ολότητά της. Στο χώρο της ΕΕ, σημείωσε ότι η επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας έχει ιδιαίτερη σημασία για χώρες όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία

    Ενισχυμένο, παρά την οικονομική κρίση, βρίσκει το επίπεδο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας ο κ. Valchev, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για επέκτασή της σε όλους τους τομείς. Παρ αυτά, πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση προσφέρει νέες προοπτικές και ευκαιρίες, όπως κοινή πρόσβαση σε τρίτες αγορές. «Οι κυριότερες προτεραιότητές μας στις διμερείς σχέσεις είναι η συνεργασία στην ΕΕ, η αύξηση του εμπορίου και της ανταλλαγής τουριστών, προσέλκυση κυπριακών επενδύσεων, απευθείας συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων και στις δύο χώρες, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανταλλαγή».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 February 2010 - 16:29:12 UTC