Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ Τ/Κ
  • [03] ΕΕ ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΦΕΣ ΝΕΡΟ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει γίνει μια ενδελεχής ενημέρωση περί των εξελίξεων στο Κυπριακό που αφορά πέραν από τις εντατικές διαπραγματεύσεις και τα αποτελέσματα τους, και την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, και πάνω σε αυτή την ενημέρωση τα κόμματα κατέθεσαν τις απόψεις τους και έγινε συζήτηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Στη συγκεκριμένη δήλωση, προέβη ο κ. Στεφάνου κατόπιν εξουσιοδότησης που έλαβε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ όπως πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση, δεν υπήρχε κοινό ανακοινωθέν, καθώς ένα συγκεκριμένο κόμμα δεν ήθελε να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

    Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των συγκλίσεων στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου τόνισε πως οι συγκλίσεις αυτές δεν επιτεύχθηκαν, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ταλάτ, από μετακίνηση της ε/κ πλευράς πάνω στις τουρκικές θέσεις.

    «Νομίζω ότι και τα πολιτικά κόμματα σήμερα, έχουν ακούσει πού επιτεύχθηκαν συγκλίσεις, πού έγινε σμίκρυνση των διαφορών, πού έγιναν μετακινήσεις, και νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτές οι μετακινήσεις έγιναν πάνω στο πλαίσιο των τουρκικών προτάσεων ή ότι έχουμε μετακινηθεί σε απαράδεκτες θέσεις», σημείωσε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, τα κόμματα ενημερώθηκαν προφορικώς και πλήρως για την συνολική εικόνα που υπάρχει όχι μόνο σε ό,τι αφορά στις συγκλίσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά στις αποκλίσεις και τις διαφωνίες.

    «Είχαμε πει ευθείς εξαρχής όταν ανακοινώθηκε η πρόοδος, ότι επειδή άρχισε να γίνεται μια συζήτηση κατά πόσον υπάρχει πρόοδος και πόσο μεγάλη ή μικρή είναι αυτή η πρόοδος, είχαμε πει και είχαμε καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις να αναμένουν την πλήρη ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο αναφορικά με τις λεπτομέρειες από τις εντατικές διαπραγματεύσεις», είπε και πρόσθεσε: «Εχουν γίνει βήματα μπροστά, έχουν επιτευχθεί περαιτέρω συγκλίσεις, αυτό για εμάς αποτελεί πρόοδο. Απ εκεί και πέρα οι πολιτικές δυνάμεις κάνουν τις δικές τους ερμηνείες και τις δικές τους τοποθετήσεις».

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως χθες μετά τη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι μετακινήθηκε η ε/κ πλευρά, ορισμένοι όπως είπε, ακολούθησαν την πεπατημένη με το «να λαμβάνουν ως δεδομένο τις τοποθετήσεις του κ. Ταλάτ, του Τούρκου Πρωθυπουργού, της τουρκικής πλευράς, και λίγο ή πολύ να κατηγορείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι είναι έτοιμος να τα παραδώσει όλα».

    Σε σχόλιο ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στα κόμματα, τα οποία διαφωνούν με αυτή τη θέση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως οι διαφωνίες αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν.

    Ερωτηθείς γιατί δεν ενημερώνεται ο κυπριακός λαός για τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν ώστε να τερματιστούν και οι εικασίες, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε αν όντως θα τερματιστούν οι συζητήσεις αν γίνει ενημέρωση.

    «Εδώ συζητούμε για πόσους μήνες για την εκ περιτροπής προεδρία, και ενώ στο τέλος ενημερώσαμε πλήρως για την πρόταση και δημόσια και στο ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ακούω πράγματα για την πρόταση της εκ περιτροπής προεδρίας, ότι τάχατες τα έχουμε καταθέσει που δεν είναι έτσι. Αρα», συνέχισε, «δεν είμαι σίγουρος αν αρχίσουμε τώρα για κάθε βήμα που γίνεται ή δεν γίνεται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, να συζητούμε δημόσια, να ενημερώνει ο ένας, να διαφωνεί ο άλλος, εάν τελικά θα βοηθήσουμε την κοινωνία».

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως η κοινωνία θα βοηθηθεί, αν ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που έχει ο καθένας για συγκεκριμένες θέσεις, «να δείχνουμε το μίνιμουμ εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς. ενα είναι η διαφωνία και άλλο να γίνονται τοποθετήσεις που δίνουν την εντύπωση ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη έναντι του Προέδρου», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συμπεριφορά του κ. Ντάουνερ και τη θέση ορισμένων κομμάτων για απομάκρυνση του, ο κ. Στεφάνου είπε πως έγινε μια συζήτηση επί αυτού και εντός του Εθνικού Συμβουλίου.

    «Η Κυβέρνηση δεν είναι κόμματα και χειρίζεται διάφορα ζητήματα με τη δέουσα προσοχή και χωρίς να το κάνει δημοσίως γιατί ακριβώς είναι Κυβέρνηση», είπε ο Εκπρόσωπος και διαβεβαίωσε ότι για πολλά πράγματα που ενδεχομένως να μην βλέπουν το φως της δημοσιότητας, «η Κυβέρνηση κινείται, κάνει παραστάσεις, κάνει διαβήματα, προληπτικά αντιμετωπίζει διάφορες καταστάσεις, και να μην εκλαμβάνεται η δική μας η σοβαρή στάση ως Κυβέρνηση ότι αυτό αποτελεί και παθητικότητα έναντι προθέσεων που ενδεχομένως να υπάρχουν για τα διάφορα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό».

    Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε, επίσης, στην τοποθέτηση που είχε κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, όταν τέθηκε και πάλι θέμα Ντάουνερ.

    «Ο Πρόεδρος εκεί έκανε μια τοποθέτηση όλο σημασία, ότι πάντοτε με τα ΗΕ συζητούμε όλα τα ζητήματα εκείνα που αφορούν όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και την αποστολή και τη λειτουργία των εκπροσώπων του ΟΗΕ που βρίσκονται σε διάφορα πόστα και έχουν διάφορες ευθύνες», είπε ο κ. Στεφάνου δηλώνοντας παράλληλα πως δεν θα ήθελε να επεκταθεί περαιτέρω στο θέμα.

    Ερωτηθείς τέλος αν εκτιμά ότι υπάρχει μετά τη σημερινή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου επαρκής στήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι τουλάχιστον στο Κυπριακό «να υπάρχει ένα κλίμα, ένας διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και της Κυβέρνησης και του Προέδρου, έτσι ώστε να βοηθά το διαπραγματευτή και τη δική μας την πλευρά να εμφανίζεται πάντοτε ισχυρή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΜΕ Τ/Κ

    Το θαυμασμό του για τη θέληση των δύο ηγετών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε την Παρασκευή ο Συντονιστής της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την τ/κ κοινότητα, Τσέχος ευρωβουλευτής Λιμπόρ Ρούσεκ, τονίζοντας ότι το έργο τους δεν είναι εύκολο, καθώς η διαδικασία ``υπονομεύεται`` από κάποια κόμματα και από τις δύο κοινότητες.

    Η ομάδα παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο νησί και των επαφών της με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ειδικότερα, πραγματοποίησε συναντήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων και από τις δύο κοινότητες και ενημερώθηκε για την παρούσα κατάσταση στις συνομιλίες από εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, ενώ επισκέφθηκε και το Ανθρωπολογικό Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    Στις δηλώσεις του, ο Τσέχος Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι η Ομάδα έχει τώρα μια πιο ευρεία εικόνα για τη κατάσταση στην Κύπρο και την παρούσα φάση των συνομιλιών. Είπε ακόμη ότι η Ομάδα θα εντατικοποιήσει το έργο της και θα πραγματοποιήσει άλλες δύο επισκέψεις στο νησί, το ερχόμενο Μάιο και Νοέμβριο.

    ``Ο σκοπός της επίσκεψης είναι σαφής. Προσπαθούμε, όπως και όλη η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο, να ενθαρρύνουμε τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να εργαστούν μαζί, για να φτάσουν, αν είναι δυνατόν σε μια πετυχημένη λύση``, ανέφερε ο κ. Ρούσεκ, προσθέτοντας ότι η Ομάδα υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία.

    [03] ΕΕ ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Μετά τη βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει αύξηση του ορίου ηλικίας για το τεστ της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών στους 48 μήνες.

    Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο για την Υγεία Ανδρούλλα Βασιλείου, ο Κανονισμός υιοθετήθηκε αφού οι αρμόδιες κυπριακές αρχές απέδειξαν τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της νήσου και η Κομισιόν επιβεβαίωσε τα ευρήματα. Η Κύπρος εντάσσεται έτσι στην ομάδα κρατών που μπορούν να κάνουν έλεγχο σε ζώα μέχρι και 48 μηνών, ανέφερε η Επίτροπος.

    Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Κομισιόν, ο έλεγχος στην Κύπρο αναγνώρισε την ορθή εφαρμογή των μέτρων για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια του κανονισμού No 999/2001 και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων, αποφάνθηκε ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από τον έλεγχο κάποιο κρούσματα με την επέκταση του ορίου ηλικίας για το τεστ στους 48 μήνες.

    [04] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΦΕΣ ΝΕΡΟ

    Το Υπουργείο Εμπορίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση των επιτοκίων, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, προσθέτοντας πως πραγματικά τα επιτόκια στην Κύπρο συγκρινόμενα με τα επιτόκια ανταγωνιστικών μας χωρών είναι ψηλά.

    Παραδέχθηκε, επίσης, ότι ο καφές και το εμφιαλωμένο νερό στην Κύπρο είναι ακριβότερα από άλλες χώρες, είπε ότι το θέμα έχει τεθεί τόσο σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης όσο και σε εστιάτορες και ξενοδόχους και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι θα πάρουν το μήνυμα και θα μειώσουν τις τιμές.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του 3ου Τακτικού Συνεδρίου Μετρολογίας που διεξάγεται σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Λάρνακα, ο Υπουργός Εμπορίου κλήθηκε να σχολιάσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο καφές στην Κύπρο είναι ο τρίτος ακριβότερος από 30 διαφορετικούς προορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες παγκοσμίως ενώ το εμφιαλωμένο νερό είναι επίσης ακριβότερο. «Είναι αλήθεια ότι ο καφές και το εμφιαλωμένο νερό στην Κύπρο είναι ακριβά» παραδέχθηκε ο Υπουργός προσθέτοντας πως «είμαστε οι πρώτοι που το υποδείξαμε. Βεβαίως για να είμαστε σωστοί όταν γίνονται συγκρίσεις πρέπει να συγκρίνουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, δηλαδή καφετερία στη Λεωφόρο Μακαρίου με το αντίστοιχο καφέ στην λεωφόρο τάδε του Λονδίνου και όχι σε μια καφετερία, που δεν γίνεται», είπε.

    Ανέφερε επίσης πως «είναι γεγονός ότι αυτά τα δύο προϊόντα, υπάρχουν ακόμα 2 -3 που είμαστε πολύ πιο ακριβοί. Εμεις έχουμε θέσει το θέμα αυτό και στα κέντρα και στα εστιατόρια και στους ξενοδόχους μας και ελπίζουμε ότι θα πάρουν το μήνυμα» είπε και πρόσθεσε ότι «από την άλλη υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα στην Κύπρο που είναι αρκετά φτηνότερα από τους άλλους ανταγωνιστές μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 February 2010 - 18:29:11 UTC