Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΪ
  • [02] ΚΑΝΤΟΥΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
  • [03] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΝΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ - ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
  • [04] ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΪ

    Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παράσχει όλες τις πιθανές συμβουλές και υποστήριξη στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τονίζοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι σημαντική και για την ΕΕ γιατί αφορά τον τερματισμό των διαιρέσεων στην Ευρώπη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο κ. Βαν Ρομπέι, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο προετοιμασίας της Ατυπης Συνόδου Κορυφής το Φεβρουάριο, είχε την Πέμπτη συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ να συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ``υποδεικνύοντας ότι το περιεχόμενο της λύσης πρέπει, επίσης, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ``.

    Στη συνάντηση και το γεύμα που επακολούθησε, πέραν από το Κυπριακό, συζητήθηκαν θέματα λαθρομετανάστευσης, της οικονομικής κρίσης, των κλιματικών αλλαγών και το μέλλον της ΕΕ.

    Σε δήλωσή του μετά το πέρας του γεύματος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και τις προτάσεις που κατέθεσε η ε/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ενημέρωσε με περισσότερη λεπτομέρεια τον κ. Βαν Ρομπέι για το έγγραφο που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πέραν από την επιστολή που του είχε αποστείλει την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε.

    ``Υπογράμμισα στον κ. Βαν Ρομπέι τη βούλησή μας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συνέχισε: ``Μιας λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας``.

    Διευκρίνισε ότι η βάση στην οποία αναφέρεται ``είναι αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΗΕ, με ένα κράτος το οποίο θα έχει μία και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια.

    ``Διαθέτουμε την καλή θέληση και έχουμε την υπομονή να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή, όμως ζήτησα από τον κ. Βαν Ρομπέι όπως η ΕΕ συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια αυτή, υποδεικνύοντας ότι το περιεχόμενο της λύσης πρέπει, επίσης, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι επεσήμανε εκ νέου ότι ``τυχόν προσπάθεια επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και πιέσεων δεν θα συμβάλει στην επίτευξη μιας λύσης, αντιθέτως θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα``.

    Αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι δέκτης μερικών χιλιάδων οικονομικών προσφύγων και αιτητών πολιτικού ασύλου ετησίως, με την μεγάλη πλειοψηφία αυτών να φτάνει στην Κύπρο μέσω των μη ελεγχόμενων από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό τουρκική κατοχή περιοχών, επισημαίνοντας ότι παρόμοιο πρόβλημα με την Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζουν και άλλες μεσογειακές χώρες.

    ``Υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού και δημιουργίας υποδομών μεταξύ των κρατών-μελών. Υπάρχει, επίσης, ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις και να δρομολογηθούν συμφωνίες επανεισδοχής με την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής μέσω των οποίων διακινούνται οι παράνομοι μετανάστες``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι συνδεδεμένο και με την οικονομική κρίση, τη φτώχεια και τον υποσιτισμό σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη. ``Κατά συνέπεια, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε πολιτικές βοήθειας και ανάπτυξης των χωρών αυτών``, συμπλήρωσε.

    Σε σχέση με την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το κόστος της εξόδου από την οικονομική κρίση δεν πρέπει να το υποστεί ο απλός άνθρωπος.

    Αναφερόμενος στο ``καίριο και καυτό``, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συμφώνησε με τον κ. Βαν Ρομπέι στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων τα οποία, έστω και την υστάτη, θα βοηθήσουν στην απάμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω αυτών των αλλαγών.

    Στη δική του δήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, δηλώνοντας ευγνώμων για την ενημέρωση που του παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ``ανοικτό και ειλικρινή τρόπο``, όπως είπε.

    ``Η διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος είναι σημαντική κα για την Ευρώπη``, πρόσθεσε ο κ. Βαν Ρομπέι και συνέχισε: (Η λύση) αφορά τον τερματισμό διαιρέσεων στην Ευρώπη και τη σταθερότητα στην περιοχή``.

    Οπως είπε, ``μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος που να συνάδει με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, θα επιτρέψει όχι μόνο την ενοποίηση της Κύπρου, αλλά επίσης θα στείλει ισχυρά θετικά μηνύματα σε όλη την περιοχή``.

    Ο κ. Βαν Ρομπέι επαίνεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για το πλαίσιο στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις ``και για τις θαρραλέες τους προσπάθειες και σθεναρή και αδιάπτωτη δέσμευσή τους να εργαστούν για μια λύση``, ενώ αναφερόμενος στη δική του προσωπική εμπειρία (ως Βέλγου πρώην Πρωθυπουργού), δήλωσε ότι γνωρίζει ``πόσο απαιτητικό είναι να ξεπεράσεις τις διαιρέσεις τους παρελθόντος και να κτίσεις ένα κοινό μέλλον``.

    ``Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να επιτύχουν το στόχο της επανένωσης. Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για θαρραλέες και διορατικές αποφάσεις για το καλό όλων των Κυπρίων``.

    Υποδεικνύοντας ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι αυτή είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι η ΕΕ παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία και υπενθύμισε ``την ετοιμότητά μας να παρέχουμε όλες τις πιθανές συμβουλές και υποστήριξη στην εξεύρεση μιας λύσης``.

    Σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση, ζήτημα το οποίο χαρακτήρισε ως ιδιαίτερης ανησυχίας για την Κύπρο, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει σημαντική πολιτική καθοδήγηση στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ασύλου και λαθρομετανάστευσης.

    Αναγνώρισε όμως ότι πολλά απομένουν να γίνουν ``και χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε να εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πνεύμα αλληλεγγύης``.

    Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα.

    Πρέπει να ξεπεράσουμε τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις που συνδέονται με την κρίση και ταυτόχρονα να πιέσουμε για διαρθρωτικές αλλαγές επί των οποίων ξεκινήσαμε με τη Ατζέντα της Λισαβόνας για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε περισσότερη οικονομική ανάπτυξη τώρα, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο για μια διαρκή και σωστή βάση, για να διατηρήσουμε αυτό που ονομάζω ``τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής``.

    Για τις κλιματικές αλλαγές, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να είναι κινητήριος δύναμη σε αυτό τον τομέα. Αναφέρθηκε στην κριτική που ασκήθηκε για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς την ΕΕ το αποτέλεσμα της Συνόδου θα ήταν ``πολύ λιγότερο``.

    Αναφορικά με την Ατυπη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Βαν Ρομπέι είπε ότι αυτή θα ασχοληθεί με την οικονομική κρίση και τις κλιματικές αλλαγές, προσθέτοντας ότι οι ``27`` θα έχουν και μια σε βάθος συζήτηση για τη νέα οικονομική στρατηγική της ΕΕ για το 2020.

    [02] ΚΑΝΤΟΥΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ

    Ο δικηγόρος του Μελέτη Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας, έστειλε μήνυμα σε όσους καταπατούν περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα ότι το «πάρτι τελείωσε», λέγοντας ότι όσοι έχουν γη στα κατεχόμενα, που καταπατείται από ξένους, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόφαση των οποίων θα είναι εκτελεστέα στην ΕΕ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα την απόφαση του Εφετείου της Βρετανίας στην υπόθεση Αποστολίδης εναντίον Οραμς, ο κ. Καντούνας είπε ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν υπάρχει περιθώριο για έφεση. Τώρα, αναμένεται η εκτέλεση της απόφασης, δηλαδή η αποζημίωση, η κατεδάφιση του εξοχικού και η επιστροφή της περιουσίας. Η υπόθεση αυτή, τόνισε ο κ. Καντούνας, παρέχει το νομικό εκείνο πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση με τον κ. Αποστολίδη.

    «Το μήνυμά μου προς όσους καταπατούν περιουσίες και στους παράνομους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στο βορρά είναι ότι το πάρτι τελείωσε. Λυπάμαι», υπογράμμισε.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Οραμς τελικά δεν θα λάβουν «άδεια» από το κατοχικό καθεστώς για κατεδάφιση της παράνομης κατοικίας τους.

    [03] ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΝΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ - ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

    Σε δύο συλλήψεις προέβη η Αστυνομία σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή, ανεβάζοντας το σχετικό αριθμό των υπόπτων για την υπόθεση στους πέντε.

    Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην Πύλη Πάφου ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Κύπρος Μιχαηλίδης.

    Οι συλληφθέντες θα προσαχθούν αύριο ενώπιον του δικαστηρίου για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.

    Τις πληροφορίες που ήθελαν την Αστυνομία να προβαίνει σε δυο νέες συλλήψεις σε σχέση με την υπόθεση δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή επιβεβαίωσε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης ο οποίος μετέβη στην Πύλη Πάφου, ανέφερε ότι συνελήφθησαν δύο άτομα για την υπόθεση της δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή τα οποία θα οδηγηθούν την Παρασκευή στο Δικαστήριο για την έκδοση διαταγμάτων προσωποκράτησης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο πρόκειται για τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας Χατζηκωστή, ο κ. Πασχαλίδης απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε στο να επαναλάβει ότι συνελήφθησαν δυο άτομα.

    [04] ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

    Πολύ κοντά στην τροποποίηση του Αρθρου 17 του Συντάγματος, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις αρχές της Δημοκρατίας, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς, να προβαίνουν σε παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για σκοπούς πρόληψης και διερεύνησης ποινικών αδικημάτων, βρίσκεται η Βουλή.

    Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση του θέματος την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου δήλωσε πως «είμαστε όσο ποτέ άλλοτε πιο κοντά στο να καταλήξουμε σε μια τροποποίηση του Αρθρου 17 του Συντάγματος. Παραμένουν να εξεταστούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες δύο εισηγήσεις, οι οποίες έχουν οριστικοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και οι οποίες ουσιαστικά διαφέρουν μεταξύ τους μόνο καθ όσον αφορά τη μελλοντική δυνατότητα τροποποίησης των αδικημάτων, που θα προνοούνται είτε στη νομοθεσία είτε στο Σύνταγμα», είπε.

    Σε σχέση με τα αδικήματα για τα οποία θα μπορούν οι αρχές να προβαίνουν σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις υπόπτων αυτά, όπως είπε ο κ. Νικολάου είναι: Το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης, της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας φόνου, της εμπορίας ενηλίκων ή ανηλίκων προσώπων, της εμπορίας, διακίνησης, διανομής, καλλιέργειας και παραγωγής ναρκωτικών, των εγκλημάτων που τελούνται μέσω του διαδικτύου και σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία, τα αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα της Δημοκρατίας, και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 January 2010 - 22:29:11 UTC