Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΟΡΑΜΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ
  • [04] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ ΦΤΩΧΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη σύσταση από πλευράς της ελληνικής Κυβέρνησης ομάδας νομικών ειδικών, η οποία θα συνδράμει στο έργο της ελληνοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Τη δημιουργία της ομάδας εξήγγειλε ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    ``Δημιουργείται άμεσα ομάδα νομικών ειδικών, οι οποίοι θα συνδράμουν την κυπριακή Κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική της ομάδα σε ό,τι χρειαστεί`` είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σχολιάζει πολύ θετικά και με ευχαριστίες τη δημιουργία της ομάδας νομικών ειδικών, επισημαίνοντας πως η δημιουργία αυτής της ομάδας θα συνδράμει στις προσπάθειες της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας ``να δώσει τις όσο το δυνατό καλύτερες ερμηνείες σε διάφορες πτυχές που χρειάζεται να ερμηνευτούν έτσι ώστε οι θέσεις της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες να είναι επαληθευμένες και νομικά και πολιτικά``.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακοίνωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει αποδεχτεί πρόσκληση να επισκεφτεί την Κύπρο για να συναντηθεί με τον ίδιο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ``για μια από κοινού συνεκτίμηση του κυπριακού προβλήματος και των εξελίξεων``.

    Από την πλευρά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι προτίθεται να αποστείλει σύντομα απαντητική επιστολή προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν με την οποία θα τον προσκαλεί να επισκεφτεί την Ελλάδα και στην οποία θα συμπεριλάβει και περαιτέρω σκέψεις για το Κυπριακό μετά και τη σημερινή συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Στην τοποθέτησή του ο Ελληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε δημοσίως, όπως είπε, και τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια αλλά και τον κυπριακό Ελληνισμό ότι η Ελλάδα και η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Κύπρο ενεργά και με κάθε δυνατό τρόπο.

    ``Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξη μας. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης κυπριακής λύσης χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, μιας λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της πλήρους εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους και την αποτελεσματική συμμετοχή του στην ΕΕ, μιας λύσης που θα έχει ως συνέπεια τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής και της διαίρεσης της νήσου`` τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας παράλληλα πως η ελληνική Κυβέρνηση δεν ξεχνά και τονίζει ``προς κάθε κατεύθυνση ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα στρατιωτικής κατοχής και εισβολής από την ίδια την Τουρκία``.

    Χαρακτήρισε πολύ διεξοδική, γόνιμη και χρήσιμη τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος τον ενημέρωσε σε βάθος, όπως είπε, για την α` φάση των εντατικών συνομιλιών αλλά και αναφορικά με τις σκέψεις σε σχέση με τη συνέχεια των εντατικών συνομιλιών την ερχόμενη βδομάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι οι προτάσεις της τ/κ κοινότητας για θέματα διακυβέρνησης ήταν αρνητικές και οπισθοδρομικές και πως για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες θα πρέπει να τηρηθεί η βάση των συνομιλιών όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, δηλαδή, όπως διευκρίνισε ``για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τις αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    Σημείωσε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον Κύπριο Πρόεδρο υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν διότι, όπως εξήγησε, ``τα προβλήματα λύνονται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς μεγαλοστομίες και προτάσεις επικοινωνιακής λογικής αλλά με διαρκή προσπάθεια μέχρι να υπάρξει μια κοινά αποδεχτή συμφωνία``.

    Σημείωσε ακόμη πως αντηλλάγησαν απόψεις για τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μετά και τα αποτελέσματα του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι η πολύ στενή τους συνεργασία και ο συντονισμός σε κάθε επίπεδο πολιτικό και υπηρεσιακό, θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας πως ``γι` αυτό το σκοπό δημιουργείται άμεσα ομάδα νομικών ειδικών οι οποίοι θα συνδράμουν την κυπριακή Κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική της ομάδα σε ό,τι χρειαστεί``.

    Πρόσθεσε επ` αυτού ότι οι ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού και Δημήτρης Δρούτσας θα μελετήσουν άμεσα τα θέματα για την προώθηση της υλοποίησης αυτών των αποφάσεων.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό ``γιατί η Κύπρος και το Κυπριακό``, όπως είπε, ``αποτελούν προσωπική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής του``.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος σχολιάζει πολύ θετικά και με ευχαριστίες τη δημιουργία της ομάδας νομικών ειδικών, επισημαίνοντας πως η δημιουργία αυτής της ομάδας θα συνδράμει στις προσπάθειες της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας να δώσει τις όσο το δυνατό καλύτερες ερμηνείες σε διάφορες πτυχές που χρειάζεται να ερμηνευτούν έτσι ώστε οι θέσεις μας στις συνομιλίες να είναι επαληθευμένες και νομικά και πολιτικά.

    Πρόσθεσε δε πως η εντολή που δόθηκε στους δυο ΥΠΕΞ ``σκοπεύει στην ανάπτυξη περισσότερης κοινής συνεργασίας και στο συντονισμό στο διεθνή χώρο``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη ότι συζήτησαν σε βάθος με τον κ. Παπανδρέου τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις, θέματα για τα οποία, όπως είπε, διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση απόψεων ως προς την εκτίμηση της κατάστασης και διαπιστώθηκε ότι οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε ορθό δρόμο.

    ``Συζητήσαμε σε βάθος το Κυπριακό και έχουμε διαπιστώσει ότι ο διεθνής παράγοντας μας πιστώνει με καλή θέληση και βούληση για επίλυση του προβλήματος σύντομα`` πρόσθεσε.

    Επεσήμανε ακολούθως ότι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση Ελλάδας και Κύπρου ``για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται μέσα από τα ψηφίσματα των ΗΕ``, η οποία, όπως πρόσθεσε, ``αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ε/κ κοινότητας`` και επίσης ``ότι το κράτος της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι ένα και μόνο με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των δυο χωρών και των δυο Κυβερνήσεων θα είναι στενοί και συνεχείς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε στη συνέχεια το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει αποδεχτεί πρόσκληση να επισκεφτεί την Κύπρο για να συναντηθεί με τον ίδιο και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ``για μια από κοινού συνεκτίμηση του κυπριακού προβλήματος και των εξελίξεων``.

    Σε ερώτηση κατά πόσο η αδιαλλαξία του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η οποία διαπιστώθηκε στον α` γύρο των συνομιλιών δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για τις μετέπειτα συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για αντίφαση του κ. Ταλάτ, ο οποίος, όπως είπε, ``έχει ανάγκη από θετικές εξελίξεις νοουμένου ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν και οι λεγόμενες εκλογές στην τ/κ κοινότητα``.

    ``Η αντίφαση είναι ότι από τη μια θέλει να υπάρξει πρόοδος και από την άλλη οι προτάσεις που έχει διαβιβάσει μέσω των ΗΕ και η επεξεργασία των οποίων έγινε στην Αγκυρα είναι και αδιάλλακτες, είναι και αρνητικές είναι και απαράδεκτες``, τόνισε και πρόσθεσε πως ο ίδιος εύχεται και ελπίζει ότι στο β` γύρο των εντατικών συνομιλιών η στάση του κ. Ταλάτ θα είναι τέτοια που να μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο και περισσότερες συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης.

    Επεσήμανε παράλληλα πως ως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς υπερασπίζεται και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με το ίδιο πάθος βασικές αρχές που αφορούν τη βάση επίλυσης του Κυπριακού σε σχέση με την επίτευξη της ενότητας του ομοσπονδιακού κυπριακού κράτους, προσθέτοντας ότι θα μείνει συνεπής στη διαχρονική δέσμευση της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Για το ίδιο θέμα ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως ``η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων, Τ/κ, Ε/κ, Τουρκίας και Ελλάδας`` και εξέφρασε την πεποίθηση πως ``είναι καιρός να υπάρξει το θάρρος και από την πλευρά της Τουρκίας να αποδεσμεύσει την τ/κ κοινότητα και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση εκείνης της λύσης που θα μετατρέψει την περιοχή από μια περιοχή εντάσεων σε μια περιοχή πραγματικών συνεργασίας και ειρήνης, παράδειγμα για όλο τον κόσμο``.

    Σε ερώτηση για το κατά πόσο μετά και τις πρόσφατες τουρκικές προτάσεις τίθεται ζήτημα επανεξέτασης της στρατηγικής που ακολουθούν Αθήνα και Λευκωσία, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπενθύμισε πως τα τελευταία χρόνια ακολουθήθηκαν συγκεκριμένες τακτικές όπως αυτή που αφορούσε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και η τακτική σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα γίνουν συζητήσεις για τις περαιτέρω κινήσεις Αθήνας και Λευκωσίας όταν επισκεφτεί την Κύπρο.

    Διευκρίνισε παράλληλα πως αυτές οι κινήσεις δεν αλλοιώνουν το στόχο που είναι η επίλυση του Κυπριακού, αλλά ενδυναμώνουν, όπως σημείωσε, τη βούληση για επίτευξη αυτού του στόχου με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν επιθυμεί να προδικάσει ναυάγιο των συνομιλιών και σημείωσε πως ``είναι απαράδεκτες οι λεγόμενες προτάσεις, τις απορρίπτουμε και δεν δεχόμαστε να τις συζητήσουμε``.

    Δήλωσε ακόμη πως μετά και την κατάθεση των ε/κ θέσεων, συνεχίζουν μαζί με τον κ. Ταλάτ μια κατ` ιδία συζήτηση αναφορικά με όλες τις πτυχές του θέματος της διακυβέρνησης, αναφέροντας παράλληλα πως σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι υπάρχει σημαντικότατη μετακίνηση της τ/κ πλευράς από τις παραδοσιακές της θέσεις, τότε θα διαπιστωθεί πρόοδος.

    ``Αρα`` πρόσθεσε, ``δεν μπορούν να γίνουν εκ των προτέρων σκέψεις ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αλλαγή της στρατηγικής``.

    Σημείωσε ωστόσο πως σε ό,τι αφορά την τακτική, αυτή επιδέχεται ανακατατάξεις, αναφέροντας πως ανάλογα με την πορεία του διαλόγου αλλά και ανάλογα με τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών, ο ίδιος θα πραγματοποιεί μια συνεχή διαβούλευση τόσο εντός της Κύπρου στο πλαίσιο των συμβουλευτικών οργάνων όσο και με την ελληνική Κυβέρνηση.

    ``Αυτά τα θέματα τακτικής επιδέχονται αλλαγές και ανακατατάξεις`` είπε, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να προδικάζεται ότι λόγω των απαράδεκτων τ/κ προτάσεων ``χάθηκε το παιχνίδι της όλης προσπάθειας``.

    ``Χρειάζεται και ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αυτοπεποίθηση και συνέπεια στην υπεράσπιση αρχών και βεβαίως χωρίς αντιδράσεις αυθόρμητες`` πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση τέλος για το πώς αντιμετωπίζεται πλέον η Τουρκία μετά και τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου αλλά και για το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση για επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν στην Αθήνα όπως μεταδίδεται από τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι προτίθεται να αποστείλει σύντομα απαντητική επιστολή προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό με την οποία θα τον προσκαλεί να επισκεφτεί την Ελλάδα και στην οποία θα συμπεριλάβει και περαιτέρω σκέψεις για το Κυπριακό μετά και τη σημερινή συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Πρόσθεσε πως η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει ακόμα οριστεί και πως αυτό πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα ρυθμίσουν τα διπλωματικά γραφεία.

    Σημείωσε σε ό,τι αφορά το θέμα της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, πως πρόκειται για ένα κεντρικό ζήτημα, το οποίο η Ελλάδα συνδέει με μια σειρά ζητημάτων - υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία προς την ΕΕ μεταξύ των οποίων είναι και η ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο αλλά και η επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι συμφωνεί πλήρως με τα όσα δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι στη βάση αυτών των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία, η Κύπρος κινήθηκε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών παγώνοντας ακόμα έξι κεφάλαια τα οποία, όπως είπε, συνδέονται με την υλοποίηση υποχρεώσεων της Τουρκίας που αφορούν την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ``Αρα λοιπόν`` τόνισε, ``το συμπέρασμα ότι η Τουρκία βγήκε δήθεν αλώβητη το Δεκέμβριο, λυπούμαι να παρατηρήσω είναι και ανακριβές, είναι και αυθαίρετο``.

    [02] ΟΡΑΜΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Την Τρίτη, το Βρετανικό Εφετείο θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση για την υπόθεση Μελέτη Αποστολίδη εναντίον του ζεύγους Οραμς.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από το Λονδίνο ο δικηγόρος του κ. Αποστολίδη, Κωνσταντής Καντούνας εξέφρασε αισιοδοξία για θετική έκβαση της υπόθεσης.

    Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12 το μεσημέρι, ώρα Κύπρου. Ο κ. Καντούνας ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση να σταλεί η υπόθεση πίσω στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στο Λουξεμβούργο, όμως ``ελπίζουμε ότι η εξέλιξη θα είναι θετική``. Εάν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, θα είναι πολύ απογοητευτικό, θα σημαίνει απώλεια χρόνου, ``είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε εντάξει``.

    «Ξεκινήσαμε την προεργασία τον Σεπτέμβριο του 2004, καταχωρήσαμε την αγωγή τέλος του Οκτώβρη του 2004 στο κυπριακό δικαστήριο και έκτοτε είμαστε ακόμα στα δικαστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά, «ελπίζοντας ότι αύριο θα τελειώσουν όλα καλά».

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ

    Μορατόριουμ δηλώσεων σε σχέση με τις έρευνες για την υπόθεση της δολοφονίας του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» Αντη Χατζηκωστή, θέτει από την Τρίτη η Αστυνομία, όπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του σώματος Μιχάλης Κατσουνωτός.

    «Ως Αστυνομία επαναλαμβάνουμε ότι από την Τρίτη τίθεται μορατόριουμ δηλώσεων. Σε σχέση με την πρόοδο των ανακρίσεων ή για τις οποιεσδήποτε σημαντικές ή ουσιαστικές εξελίξεις θα προβαίνουμε σε ανακοινώσεις αν και εφόσον κρίνεται σκόπιμο να γνωστοποιηθεί οτιδήποτε», ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Κατσουνωτός.

    Αιτιολογώντας την απόφαση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις να περιοριστούν οι εικασίες και οι εκτιμήσεις γύρω από τους ηθικούς αυτουργούς και τα κίνητρα της συγκεκριμένης εγκληματικής ενέργειας, διαπιστώνεται ότι καθημερινά γίνονται αναφορές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πρόσθεσε ότι διαπιστώνεται, επίσης, ότι προκαλείται ζημιά στο ανακριτικό έργο, διασύρονται πρόσωπα ή σπιλώνονται προσωπικότητες και ενδεχομένως αν και εφόσον η υπόθεση οδηγηθεί στο δικαστήριο να καταστεί ευάλωτη από αυτές τις δημοσιεύσεις.

    [04] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ ΦΤΩΧΙΑ

    Το 16% των Κυπρίων διέθετε το 2008 εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας, όπως αυτό καθορίζεται από την Κοινότητα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όπου περίπου ένας στους δύο Κύπριους διέθετε εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών, που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά κριτήρια, το όριο της φτώχιας προσδιορίζεται στο 60% του ενδιάμεσου εθνικού εισοδήματος μιας χώρας. Κάτω από αυτό το επίπεδο, η διαβίωση των πολιτών χαρακτηρίζεται από συνθήκες φτώχιας.

    Στο σύνολο της ΕΕ, το 17% των πολιτών ζούσε κάτω από το όριο της φτώχιας. Το ψηλότερο ποσοστό φτωχών καταγράφηκε στη Λετονία (26%), ενώ ακολούθησαν η Ρουμανία (23%) και η Βουλγαρία (21). Η Ελλάδα και η Ισπανία με 20% είχαν το ψηλότερο ποσοστό φτωχών στην ευρωζώνη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 18 January 2010 - 18:29:13 UTC