Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΧΑΡΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ν/Σ
  • [03] ΑΪΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΧΑΡΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ

    Συγκεκριμένο εντατικό πρόγραμμα δράσεων, στο οποίο μερίδιο συμμετοχής θα έχουν όλοι όσοι αποτελούν τη μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία ενάντια στην οδική βία, θα καταρτίσει η Κυβέρνηση. σε μια προσπάθεια μείωσης των οδικών ατυχημάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της οδικής ασφάλειας αφορά όλους.

    Σε χαιρετισμό του κατά την τελετή Υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας ανήκει στην Κυβέρνηση και στην πολιτεία γενικότερα, ωστόσο σημείωσε πως θεμελιώδους σημασίας στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κράτους ήταν και είναι η ενεργός συμμετοχή και ουσιαστική συμβολή των πολιτών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την πρωτοπορία της Κύπρου στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια. Με την υπογραφή σήμερα της Χάρτας από ακόμη 21 κυπριακούς οργανισμούς, φορείς και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η μικρή Κύπρος των 800.000 κατοίκων θα διαθέτει μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία για την Οδική Ασφάλεια, αποτελούμενη από 56 εταίρους».

    Ανέφερε ότι ένα εκατομμύριο και τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε οδικά δυστυχήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη και μέχρι και 50 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο στην άσφαλτο και 5 εκατομμύρια από αυτούς καταλήγουν με μόνιμες αναπηρίες. «Τα οδικά δυστυχήματα έχουν καταστεί παγκόσμια η πρώτη αιτία θανάτου για παιδιά και νέους από 5 μέχρι 29 ετών», πρόσθεσε.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από το 2003 υιοθέτησε ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για τη μείωση του αριθμού των θυμάτων σε οδικά δυστυχήματα κατά το ήμισυ μέχρι το 2010, είπε, αναφέροντας ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, αποδέχθηκε τον ευρωπαϊκό στόχο και συμμετέχει ενεργά στην επίτευξή του. Η Κύπρος, συνέχισε, θα συμμετέχει ενεργά και στο νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης Οδικής Ασφάλειας για την επόμενη δεκαετία 20112020.

    «Θεωρούμε απαράδεκτη και απόλυτα παρανοϊκή αυτή την ατέρμονη απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και την καταστροφή της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που επιζούν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια στον τόπο μας 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο και πολλές χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν και ζουν με μόνιμες αναπηρίες.

    Η κύρια ευθύνη, είπε, «για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας ανήκει, ασφαλώς, στην Κυβέρνηση και στην πολιτεία γενικότερα, που έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα: να αναβαθμίζουν συνεχώς τα επίπεδα ασφάλειας των δρόμων και των οχημάτων, να ενισχύουν την επιτήρηση, να βελτιώνουν της συνθήκες της άμεσης περίθαλψης των τραυματιών και, πάνω από όλα, να προωθούν τη διαμόρφωση σωστής οδικής συμπεριφοράς των πολιτών. Προς τις κατευθύνσεις αυτές έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη ώθηση και οι προσπάθειες που καταβάλλονται έχουν αρχίσει να έχουν εμφανή θετικά αποτελέσματα».

    Ο συνολικός αριθμός των νεκρών το 2009 ήταν ο μικρότερος για τα τελευταία 33 χρόνια και ο αριθμός των τραυματιών ο μικρότερος για τα τελευταία 45 χρόνια, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για να σημειώσει ότι οι δαπάνες για την οδική ασφάλεια αυξήθηκαν σημαντικά, διατέθηκε το αναγκαίο προσωπικό και, γενικά, πολλαπλασιάστηκαν τα μέτρα σε όλους τους τομείς.

    «Θεμελιώδους σημασίας, όμως, στην αποτελεσματικότητα των προσπαθειών του κράτους ήταν και είναι η ενεργός συμμετοχή και ουσιαστική συμβολή των πολιτών. Συγκεκριμένα, της μεγάλης και ισχυρής Κυπριακής Κοινωνικής Συμμαχίας για την Οδική Ασφάλεια, που δημιουργήθηκε και διαρκώς διευρύνεται, με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Οδική Ασφάλεια από ιδιωτικούς οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ημικρατικούς οργανισμούς, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς φορείς», πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας ιδιαίτερη περηφάνια για την πρωτοπορία της Κύπρου στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Οδική Ασφάλεια, είπε ότι ολόκληρη η Ευρώπη με τα 500 εκατομμύρια κατοίκους έχει μόνο τρεις υπογράψαντες τη Χάρτα ανά κάθε εκατομμύριο πληθυσμού. «Συγχαίρω και ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους παλαιούς υπογράψαντες, καθώς και τους νέους οργανισμούς που θα υπογράψουν τη Χάρτα σήμερα».

    Το 2010 είναι μια χρονιά με ιδιαίτερη σημασία για την οδική ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η Κύπρος ολοκληρώνουν την εφαρμογή των σχεδίων δράσης για την οδική ασφάλεια και επαυξάνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου μείωσης των θυμάτων κατά το ήμισυ μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρούμε το γεγονός αυτό ως μια ευκαιρία για να κηρύξουμε το 2010 ως Ετος Οδικής Ασφάλειας με επίκεντρο τους Νέους.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε δραστική μείωση στα οδικά δυστυχήματα, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους νέους και στο πλαίσιο του έτους οδικής ασφάλειας με επίκεντρο τους νέους, θα καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο εντατικό πρόγραμμα δράσεων στο οποίο μερίδιο συμμετοχής θα έχουν όλοι όσοι αποτελούν τη μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία ενάντια στην οδική βία: Υπουργεία, δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς και ιδιωτικοί οργανισμοί,» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε αυτή την εκστρατεία, συνέχισε, «συστρατεύομαι και εγώ και θα αναλάβω προσωπικά συγκεκριμένο ρόλο και συγκεκριμένες δράσεις», προσθέτοντας ότι δική του βούληση είναι να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και να τους μεταφέρει το μήνυμα ότι η ζωή τους είναι πολύτιμη και για αυτούς και για εμάς και για την πατρίδα.

    «Δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα και δεν πρόκειται να αποτύχουμε! Το οφείλουμε στον κυπριακό λαό και στις επόμενες γενιές των Κυπρίων. Αυτό αποτελεί ύψιστη δέσμευση όλων, όλης της κυπριακής κοινωνίας, αρχής γενομένης από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε, καταλήγοντας στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Ν/Σ

    Την εξέταση νομοσχεδίου με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να ενεργεί υπό κάλυψη σε υποθέσεις που σχετίζονται με την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και για άλλες περιπτώσεις σοβαρού εγκλήματος, μετά από σχετική έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά και η δυνατότητα ανώνυμης κατάθεσης στο Δικαστήριο για τις εν λόγω υποθέσεις, ολοκλήρωσε την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

    Για τις υποθέσεις των ναρκωτικών δεν θα χρειάζεται η έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα. Με βάση τη νέα νομοθεσία θα δίνεται η δυνατότητα για διερεύνηση μιας υπόθεσης χωρίς να αποκαλύπτεται η προσωπική ή αστυνομική ταυτότητα του προσώπου, το οποίο συμμετέχει στη διερεύνηση ή παρακολούθηση της υπόθεσης ή προσώπων που ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Οι υπό κάλυψη αστυνομικοί δεν θα αποκαλύπτονται ούτε στο Γενικό Εισαγγελέα, ενώ από το Γενικό Εισαγγελέα θα ζητείται μόνο έγκριση για να λειτουργήσει η Αστυνομία με υπό κάλυψη αστυνομικούς για μια συγκεκριμένη υπόθεση.

    [03] ΑΪΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς πέρασαν μια δεύτερη νύκτα φρίκης, ανάμεσα σε πτώματα και ερείπια, μετά τον σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 100.000 νεκρούς στην Αϊτή, περιμένοντας απεγνωσμένα επείγουσα βοήθεια. Η σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η ισχυρότερη που πλήττει τη χώρα εδώ και δύο αιώνες, άφησε πίσω της δεκάδες χιλιάδες πτώματα, δημιουργώντας φόβους για έναν τρομακτικό απολογισμό.

    Περισσότερες από 24 ώρες μετά τον σεισμό, οι κάτοικοι του Πορτ-ο-Πρενς έχουν ανάγκη από τα πάντα. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειασθούν επείγουσα βοήθεια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι θα χρειασθεί μεγάλη επιχείρηση αρωγής και ότι θα μεταβεί επί τόπου "μόλις είναι δυνατό".

    Η οργάνωση «Εθελοντές Γιατροί - Κύπρου», ανταποκρινόμενη άμεσα στην έκκληση για βοήθειας από την Κυβέρνηση της Αϊτής και τον ΟΗΕ, ανακοίνωσε την αποστολή οικονομικής βοήθειας προς την πληγείσα χώρα. Με ανακοίνωσή της, η οργάνωση καλεί όλους όσοι επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια να αποταθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ανοίξει, ώστε «η βοήθεια να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική», όπως σημειώνεται.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΠΡΟΚΡΙΣΗ

    Την πρόκριση στα ημιτελικά του τουρνουά Medibank International Sydney εξασφάλισε ο Μάρκος Παγδατής, επικρατώντας με 2-1 σετ του Αυστραλού Λέιτον Χιούιτ.

    Ο Παγδατής, αν και έχασε το πρώτο σετ με 6-4, κατάφερε να επικρατήσει με σχετική ευκολία στα επόμενα δύο σετ, με 6-2 στο δεύτερο και 6-3 στο τρίτο, θέτοντας με αυτό τον τρόπο εκτός τουρνουά ένα από τα φαβορί για την κατάκτησή του. Ο αγώνας διήρκεσε 2 ώρες.

    Επόμενος αντίπαλος του Κύπριου Πρωταθλητή θα είναι ο νικητής της αναμέτρησης μεταξύ του Αμερικανού Μάρτι Φις και του Αυστραλού Πίτερ Λούτζακ, που αγωνίζονται σήμερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 14 January 2010 - 12:29:13 UTC