Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν επιφυλαχθεί ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί ή δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν περισσότερες συγκλίσεις.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, από την κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, όπου παρακάθισε στις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``έχουμε ανταλλάξει απόψεις ελεύθερα πάνω στις διάφορες πτυχές της διακυβέρνησης, χωρίς να έχουμε ως βάση κανένα έγγραφο, και θέλω να το κάνω ξεκάθαρο αυτό``.

    ``Βεβαίως, έχουμε επιφυλαχθεί και οι δύο ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί ή δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι ``έγινε συζήτηση, η οποία δείχνει ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτηση``.

    ``Χωρίς να μπορώ να πω την οποιαδήποτε λεπτομέρεια αυτή τη στιγμή, θα καταθέσουμε και εμείς τη δική μας άποψη γραπτώς, την οποία έχω αναλύσει προφορικά σήμερα, και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση``, ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι άλλοι δημοσιοποίησαν το έγγραφο, όχι ο κ. Ταλάτ, ο οποίος έδωσε τις εξηγήσεις του, και ``μιλάμε για την τ/κ πλευρά``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, επίσης, ότι και από την ε/κ πλευρά το δημοσιοποίησαν ορισμένοι μόλις το πήραν.

    ``Ακουγα, για παράδειγμα, από διάφορους σταθμούς να διαβάζουν το κείμενο ως έχει``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ούτε η μια δράση είναι βοηθητική ούτε και η άλλη, όπως ούτε η μια συμπεριφορά είναι βοηθητική ούτε και η άλλη.

    ``Κατά συνέπεια, ας μην συνεχίσουμε επειδή συνεχίζονται οι συνομιλίες. Και δεν πρόκειται ούτε ο Ταλάτ ούτε ο Χριστόφιας να φύγουν από τις συνομιλίες. Ας ελπίσουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε περισσότερες συγκλίσεις, που είναι και κοινός στόχος``, είπε.

    Τέλος, ερωτηθείς πώς ήταν το κλίμα στη συνάντηση, είπε ότι ``ήταν καλό``.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα ότι στις εντατικές συνομιλίες που ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στα σημαντικά κρίσιμα θέματα που θα συζητήσουν, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το τέλος άτυπης ενημέρωσης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για την ατζέντα του το 2010. Στην ομιλία του ο κ. Μπαν είχε επίσης μνημονεύσει το Κυπριακό στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του το 2010.

    «Είμαι σχετικά ενθαρρυμένος από την πρόσφατη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο ΓΓ. Οπως γνωρίζετε, συνέχισε, «μίλησα στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων, της ε/κ και της τ/κ, όπως μίλησα και με ηγέτες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Ελπίζω ειλικρινά ότι θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο. Κατ ακρίβεια έχουν συναντηθεί εξήντα φορές, με τη βοήθεια του ειδικού μου συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ».

    Ο κ. Μπαν τόνισε πως «προέτρεψε και τους δύο ηγέτες πως έφτασε η στιγμή γι αυτούς να αποφασίσουν στη βάση της ευελιξίας και του συμβιβασμού. Εχουν συζητήσει όλα τα υπολειπόμενα θέματα και τώρα εστιάζουν τις διαπραγματεύσεις τους σε κρίσιμα σημαντικά θέματα». «Ειλικρινά ελπίζω ότι στη διάρκεια των δύο γύρων διαπραγματεύσεων αυτό το μήνα θα μπορέσουν να συμφωνήσουν σ αυτά τα επί μακρόν εκκρεμή θέματα. Ως Γενικός Γραμματέας εξέφρασα τη σθεναρή μου πεποίθηση, βούληση και ετοιμότητα να εμπλακώ οποτεδήποτε ο χρόνος είναι κατάλληλος», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 January 2010 - 20:29:12 UTC