Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΚΛΙΜΑ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ - ΚΛΙΜΑ

    Η καθυστερημένη δράση για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών δεν αποτελεί επιλογή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας πως το μέλλον του πλανήτη «είναι στα δικά μας χέρια».

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του στο πλαίσιο της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως οι χώρες πρέπει να αναλάβουν δράση τώρα και η δράση αυτή θα πρέπει να μεταφραστεί σε μια νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

    «Οι στόχοι μας σχετικά με την κλιματική αλλαγή δεν αντικρούουν τις προσπάθειες μας για αντιμετώπιση της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα τέτοιες δράσεις συμπληρώνουν απόλυτα τη γενική προσπάθεια για μια περιβαλλοντική και αειφόρο παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    «Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής στην ουσία παρέχει μια πραγματική ευκαιρία για συνολικές και συλλογικές προσπάθειες όχι μονάχα στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά και στις άλλες μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για επίτευξη ασφαλούς ενεργειακής παροχής και χειρισμού της οικονομικής ύφεσης», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Κύπρος βιώνει ήδη τις πρώτες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Εχουμε γίνει μάρτυρες παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας, αυξημένων θερμοκρασιών, απογύμνωσης δασών και σπανίων οικοσυστημάτων», είπε.

    Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η περιβαλλοντική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας παρεμποδίζεται από την κατοχή τμήματος του εδάφους από την Τουρκία. «Εντούτοις, συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις δεσμεύσεις και τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συμμετέχουμε ενεργά στις κοινές προσπάθειες για προστασία του κλίματος του πλανήτη μας και διασφάλιση του μέλλοντος του λαού μας», συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η ανταπόκριση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είναι άμεση, αποτελεσματική και με την ανεπιφύλακτη δέσμευση και συμμετοχή όλων των χωρών, είτε αυτές είναι αναπτυγμένες, είτε βιομηχανικές, είτε αναπτυσσόμενες, «τόσο όσον αφορά την προσαρμογή όσο και το μετριασμό μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθώς και την εγκαθίδρυση των απαραίτητων μηχανισμών για χρηματοδότηση και μεταφορά τεχνολογίας».

    Οι αναπτυγμένες χώρες, συνέχισε, «έχουν υπερεκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους σε ολόκληρο τον κόσμο και ως εκ τούτου έχουν καθήκον να συμβάλουν σημαντικά στο μετριασμό και την αναστροφή της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Διαθέτουν τα μέσα και την τεχνολογία περιστολής και πρέπει να αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Πρέπει, επίσης, να είναι έτοιμες να μοιραστούν την τεχνολογία και τη γνώση με αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συντριπτικό φορτίο προκειμένου να επιτύχουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ωστόσο, ότι η συνεισφορά δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι χωρίς όρους. «Αντίθετα, προϋποθέτει μια ξεκάθαρη δέσμευση και ενεργό συμμετοχή όλων των χωρών στην επίτευξη του κοινού μας στόχου του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας της γης μέχρι δυο βαθμούς Κελσίου, γι΄ αυτό, είμαστε δεσμευμένοι να πετύχουμε μια παγκόσμια, φιλόδοξη και περιεκτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη που να δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια συνεργασίας», τόνισε. Η νέα διευθέτηση, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα πρέπει να καλύπτει όλα τα συμφωνηθέντα στο συνέδριο για το κλίμα στο Μπαλί, τις αρχές της Σύμβασης και να παρέχει τη δυνατότητα για άμεση δράση, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να προωθηθούν οι ουσιαστικές πρόνοιες του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη Δευτέρα θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά πόσον θα πραγματοποιήσουν με τη νέα χρονιά συναντήσεις στις κατοικίες τους και όχι στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας, όπως γινόταν μέχρι τώρα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ντάουνερ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγής του χώρου διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών και είπε ότι επί του θέματος είχαμε τις τελευταίες ημέρες κάποιες συζητήσεις με τις δύο πλευρές, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα, και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν και ανακοινωθούν τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών.

    Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι για τα ΗΕ το ζητούμενο είναι να έχουμε επιτυχείς συνομιλίες τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι θέλουμε να δούμε μέσα από αυτές τις συνομιλίες να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος. «Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας έγιναν κάποιες συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα, έχοντας υπόψη ότι τα ΗΕ υποβοηθούν και φιλοξενούν τη διαδικασία και έχουμε κάποιες απόψεις για το πόσο ουσιαστικό είναι να προχωρήσουμε,» είπε ο κ. Ντάουνερ. Τόνισε την ανάγκη όπως οι δύο ηγέτες κάνουν ένα βήμα προς τα εμπρός και είπε ότι αυτή είναι και η βασική επιδίωξη των ΗΕ.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «υπάρχουν επίσης και ορισμένα άλλα ζητήματα γύρω από αυτές τις συνομιλίες αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε συνομιλίες επιτυχείς και εποικοδομητικές». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγέ Μπρουκ Ζεριχούν, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο διότι το συγκεκριμένο σπίτι δεν κατοικείται πλέον γιατί ο κ. Ζεριχούν διαμένει σε διαμέρισμα στην πόλη της Λευκωσίας. Ο κ. Ντάουνερ υπενθύμισε ότι στην οικία εκείνη των ΗΕ, ξεκίνησαν στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008 οι απευθείας συνομιλίες αλλά από τότε το σπίτι παραμένει αχρησιμοποίητο και οι συνομιλίες διεξάγονται στο χώρο του Αεροδρομίου Λευκωσίας, στην υπό τον έλεγχο των ΗΕ, περιοχή. Είπε ότι η διεξαγωγή εκεί των συνομιλιών «είναι μια επιλογή, αλλά δεν είναι η τελική απόφαση η οποία και θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής των συνομιλιών να επιφέρει και μια επίσπευση τους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτή είναι μια επιλογή και κάτι που υπάρχει δυνατότητα να γίνει.

    [03] ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, αναφέρθηκε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ-Ανχελ Μορατίνος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Ισπανικής Προεδρίας στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010. Ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο σχετικά με το πως θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λόγω του Κυπριακού, ο κ. Μορατίνος απάντησε ότι θέση της Ισπανικής Προεδρίας είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που συνδέονται με την Κύπρο.

    Θα πρέπει να γνωρίζετε, συνέχισε, ότι η Ισπανία έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά έχει άριστες σχέσεις και με την Κύπρο. Είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις δύο πλευρές για να τις ενθαρρύνουμε να πάνε μπροστά στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της νήσου, ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν καλές προοπτικές, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, και θα προσπαθήσουμε να συνοδεύουμε αυτές τις προσπάθειες.

    Είμαστε αισιόδοξοι, υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών στις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη συνδρομή μας (στις δυο πλευρές) διότι έχουμε ανάγκη ενός σταθερού διαπραγματευτικού κλίματος με την Τουρκία, ενώ από την άλλη πλευρά θα πρέπει επίσης να επιλυθεί και το Κυπριακό, κατέληξε ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

    Θα παραχωρηθεί επιχορήγηση σε κάθε μαθητή Β Γυμνασίου για την αγορά καινούργιου φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι μαθητές που φοιτούν κατά τη σχολική χρονιά 2009-2010 στη Β τάξη δημόσιων Γυμνασίων της Κύπρου. Το ποσό της χορηγίας ανέρχεται στα 300 ευρώ και θα καταβάλλεται στους κηδεμόνες των δικαιούχων μαθητών, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές και τη διαδικασία αγοράς που ακολουθούν.

    Το μέτρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα καλύψει την επιχορήγηση μόνο της αγοράς καινούργιου φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή (τύπου laptop), ο οποίος να συνάδει με όλες τις σχετικές πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας και να είναι συμβατός με τις ακόλουθες ελάχιστες προδιαγραφές που καθορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μαζί με το συνοδευτικό λογισμικό σύστημα. Οι δικαιούχοι, αναφέρει η ανακοίνωση, μπορούν να προμηθεύονται το φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή από προμηθευτή/εταιρεία πώλησης της επιλογής τους, ενώ για την επιχορήγηση θα γίνονται δεκτές συναλλαγές, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις 16/12/2009.

    Ο κάθε δικαιούχος μαθητής θα παραλαμβάνει από το σχολείο του επιστολή που επεξηγεί τις βασικές πτυχές του σχεδίου παραχώρησης της χορηγίας, τα απαραίτητα έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν τόσο από τους κηδεμόνες όσο και από τον προμηθευτή/εταιρεία πώλησης (Βεβαίωση Συμβατότητας Υπολογιστή με ελάχιστες προδιαγραφές και Βεβαίωση Δικαιούχου), όπως επίσης και βεβαίωση ότι φοιτούν στη Β΄ τάξη δημόσιου Γυμνασίου κατά τη σχολική χρονιά 2009-2010, καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 December 2009 - 20:29:14 UTC