Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΓΡΙΠΗ Α
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΓΕΩΧΗΜΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 1898 (2009), με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, για ακόμα έξι μήνες.

    Η Κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, θεωρεί το ψήφισμα ισορροπημένο.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η «Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 1898 (2009), με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, για ακόμα έξι μήνες».

    Η Κυβέρνηση, είπε, εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θεωρεί ισορροπημένο.

    Το ψήφισμα, εξήγησε, πρώτον επαναβεβαιώνει όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, και ειδικά το ψήφισμα 1251, στο οποίο διατυπώνεται ολόκληρο το πλαίσιο της λύσης, δεύτερο σημειώνει ότι η ευθύνη για την επίτευξη συνολικής και διαρκούς λύσης βρίσκεται πρώτα και κύρια (first and foremost) στους Κυπρίους, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα το πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για παροχή βοήθειας στις δύο κοινότητες και τρίτον επαναβεβαιώνει τη βάση της λύσης που είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Επίσης, συνέχισε, επαναβεβαιώνει ότι ο πιθανός νέος σχεδιασμός των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού, καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το status quo στα Στροβίλια, όπως ήταν πριν τις 30 Ιουνίου 2000 και υπογραμμίζει τη σημασία της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, σημειώνοντας θετικά τη συμφωνία για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη και καλώντας για την υλοποίηση της δεύτερης φάσης αναστύλωσης του οδοφράγματος της οδού Λήδρας.

    Παράλληλα, καλεί τις δύο κοινότητες να επεξηγήσουν τα πολλά και σημαντικά οφέλη για όλους τους Κυπρίους, που θα προκύψουν από τη λύση στο Κυπριακό, πρόσθεσε.

    Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, «εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού για τις καλές υπηρεσίες που παρέχει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

    Με την ευκαιρία της έγκρισης του ψηφίσματος 1898 (2009), είπε ο Εκπρόσωπος, «επαναλαμβάνουμε και επαναβεβαιώνουμε την αποδεδειγμένη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και με συνέπεια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, τις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Την ερχόμενη Δευτέρα θα κλείσει το θέμα που αφορά στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφιας και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις οικίες τους, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο Προεδρικό Μέγαρο, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή αυτών των συναντήσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «όταν θα υπάρχουν θα τις ανακοινώσουμε».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΓΡΙΠΗ Α

    Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι δεν δικαιολογείται το κλείσιμο σχολείων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νέας γρίπης, επανέλαβε ο αρμόδιος Υπουργός Ανδρέας Δημητρίου, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο ανέμενε ότι περί τα μέσα Δεκεμβρίου θα υπήρχε έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την Κύπρο.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, δεδομένης της έξαρσης της γρίπης, το Υπουργείο θα αφήσει τους συλλόγους εκπαιδευτικών στο κάθε σχολείο, σε συνεννόηση με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, να αποφασίσουν τον ακριβή χρόνο και την ακριβή μορφή των σχολικών εορτών για τα Χριστούγεννα και συμπλήρωσε: ``Αυτό έχουμε πει και συμφωνήσει με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, αλλά δεν θεωρούμε ότι δικαιολογείται να κλείσουμε σχολεία``.

    ``Θεωρούμε ότι το φαινόμενο είναι μέσα στις προβλέψεις μας. Υπάρχει αυτές τις μέρες μια έξαρση, τη οποία περιμέναμε, αλλά δεν δικαιολογείται να κλείσουν σχολεία και επομένως δεν πρόκειται να κλείσουν σχολεία``, ανέφερε ο κ. Δημητρίου σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης στο Ε` Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ - ΓΕΩΧΗΜΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ

    Πραγματοποιήθηκε το πρωί με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δειγματοληψία εδάφους από τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, που αποτελεί το τελευταίο δείγμα που λαμβάνεται με στόχο την εκπόνηση του Γεωχημικού Ατλαντα της Κύπρου.

    Η μελέτη διεξάγεται από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας (UNSW) και ξεκίνησε πριν τριάμισι χρόνια. Το πρώτο δείγμα λήφθηκε από το φράγμα του Ασπρόκρεμμου.

    Ο άτλαντας θα συμπεριληφθεί στην παγκόσμια χαρτογράφηση της διασποράς των μετάλλων στο περιβάλλον και θα ενσωματωθεί στο γεωχημικό άτλαντα της Ευρώπης και τον παγκόσμιο γεωχημικό άτλαντα που συμπληρώνεται σταδιακά.

    Θα καλύπτει το χώρο που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία (δηλαδή) περίπου έκταση 5.897 km2, συμπεριλαμβανομένων και των 259 km2 των Βρετανικών Βάσεων, και θα εκδοθεί σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη βάση πληροφόρησης για την ορθολογική διαχείριση του εδάφους.

    Θα έχει ως βάση τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφόρησης, θα είναι συμβατός με άλλες υπάρχουσες κυπριακές βάσεις δεδομένων οι οποίες, έχουν σχέση με περιβαλλοντικές εφαρμογές και θα περιλαμβάνει τα γεωχημικά χαρακτηριστικά των εδαφών, βάσει της εδαφολογικής τους κατάταξης και της υποκείμενης λιθολογίας.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής δειγματοληψίας του εδάφους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είπε είναι μεν ευχάριστη διότι θα μας συμπεριλάβει στον παγκόσμιο γεωχημικό χάρτη, ωστόσο, έχει και τα δυσάρεστά της λόγω της καταπόνησης του περιβάλλοντος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 December 2009 - 12:29:20 UTC